Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brittiska mätningarna pekar åt alla olika håll

Theresa May och maken Philip May har röstat i valet. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeremy Corbyn. Foto: JAMES GOURLEY/REX/SHUTTERSTOCK / JAMES GOURLEY/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Vallokalerna i Storbritannien har öppnat.

Och Theresa May har lagt sin röst.

I opinionsundersökningarna ges de konservativa en ledning på mellan 3 och 13 procent.

”Det är en dag för demokrati”.

Så sa Labour-ledaren Jeremy Corbyn när han mötte pressen utanför en skola i norra London för att rösta på torsdagsmorgonen.

Oppositionsledaren log, vinkade och pratade även med väljare på platsen.

– Tack, alla ni, för att ni kom hit i dag. Det är en dag för demokrati. Jag har precis röstat. Jag är väldigt stolt över vår valkampanj. Tack så mycket, sa Jeremy Corbyn, rapporterar BBC.

Premiärminister Theresa May anlände till sin vallokal i Sonning, Berkshire, i sällskap av sin man Philip, strax innan 11:00 på förmiddagen.

Prognos visar historisk seger

Men Corbyn får nog hålla båda tummarna rejält under dagen.

En av de sista prognoserna inför valdagen, framtagen av tidningen Independent på onsdagskvällen, visar nämligen att Tories och ledaren Theresa May går mot en storseger. Enligt tidningens siffror har de konservativa en ledning gentemot Labour med tio procentenheter, och lutar åt att få 74 stolars majoritet i parlamentet – vilket vore den största siffran för de konservativa sedan Margaret Thatchers dagar.

När Independent även inkluderar de personer som inte har bestämt vem de ska rösta på – men utgår från vad de svarar på frågan vem de anser vara bäst lämpad som premiärminister – hamnar de konservativas ledning på 12 procentenheter.

Totalt 46 procent, jämfört med 34 procent för Labour.

Olika siffror överallt

Men som alltid varierar opinionsundersökningarna. 

Siffror från Survation visar på blott en procents ledning för de konservativa, Yougov redovisar en ledning på sju procent och BMG Research hela 13 procent.

När Theresa May utlyste nyvalet i våras hade de konservativa en ledning på närmare 20 procent. En ledning som har minskat under våren, framför allt efter all kritik mot de konservativas äldrepolitik och planer på nedskärningar i de sociala skyddsnäten.

Så följer du valet

Drygt 46,9 miljoner människor är registrerade för att rösta. 

Röstningen pågår fram till 23:00, svensk tid, och därefter väntas de första vallokalsundersökningarna att presenteras – något som du givetvis följer direkt på Expressen.se.

Sändningarna – som innehåller senaste nytt, prognoser, analyser och intervjuer med experter – pågår fram till 01:00 natten mot fredag.