Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petteri Orpo vinner valet i Finland – Sanna Marin trea

Petteri Orpo utropar Samlingspartiet valets segrare
Foto: RONI REKOMAA / AP TT NYHETSBYRÅN
På söndagen röstar Finland i riksdagsvalet. Frågan är om Sanna Marin får fortsatt förtroende som statsminister.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Vallokalerna öppnade klockan åtta och stänger 20.00.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Tre partier ligger tätt efter varandra i opinionsundersökningarna.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: RONI REKOMAA / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 12

Efter en nagelbitare till val har Finland fått ett resultat.

Samlingspartiet med ledaren Petteri Orpo vinner.

– Vet ni vad? Det blev en stor seger, säger han på partiets valvaka enligt Yle.

Sittande statsministern Sanna Marins parti Socialdemokraterna blir trea – efter Sannfinländarna.

Redan innan rösträkningen var klar utropade sig Samlingspartiets ledare Petteri Orpo till segrare. På valvakan ljöd det av applåder och hurrarop.

– Vi har det största mandatet, sa han enligt Reuters.

När rösterna väl var färdigräknade stod segern fast. Samlingspartiet får 20,8 procents stöd. De följs av Sannfinländarna som med 20,1 procents stöd gör sitt bästa val någonsin.

– Jag är så stolt över er, sa partiledaren Riikka Purra på partiets valvaka.

Valresultatet i Finland

Samlingspartiet: 20,8 procent (17,0)

Sannfinländarna: 20,1 procent (17,5)

Socialdemokraterna: 19,9 procent (17,7)

Centern: 11,3 procent (13,8)

De gröna: 7,1 procent (11,5)

Vänsterförbundet: 7,0 procent (8,2)

Svenska Folkpartiet: 4,3 procent (4,5)

Kristdemokraterna: 4,2 procent (3,9)

Rörelse Nu: 2,4 procent 

Övriga: 0,5 procent


Andelen inom parantes står för vad partierna fick vid valet 2019.

Sanna Marin trea

På tredje plats, med 19,9 procent, hamnar sittande statsministern Sanna Marins parti Socialdemokraterna. Detta trots att SDP ökar jämfört med valet 2019, då man fick 17,7 procent.

– Demokratin har talat, det finska folket har lagt sin röst, sa Marin som erkände sig besegrad.

SDP:s samarbetspartier i regeringen, De Gröna och Vänsterförbundet, tappar jämfört med det förra valet.

Slutresultatet gick i linje med Yles stora vallokalsundersökning tidigare under kvällen. Redan då sa Petteri Orpo att prognosen speglade folkets missnöje med den sittande regeringen.

– Om det hela slutar med en sådan här seger för Samlingspartiet ser man att alla regeringspartierna har tappat i stöd, förutom SDP. Vi börjar regeringsförhandla med ekonomin som kärnfråga, sa Samlingspartiets ledare till Yle.

Experten: Troligt med blå regering

Statsvetaren Åsa von Schoultz säger att det troligtvis blir en konservativ regering i Finland, där Samlingspartiet och Sannfinländarna går samman. 

– Det känns naturligt att Samlingspartiet tyr sig till Sannfinländarna som gör ett bra val, säger Åsa von Schoultz till Yle.

Hon stänger dock inte dörren för möjligheten till att Samlingspartiet och SDP bildar regering. Finland har sett liknande konstellationer förut.

– Men i de frågor som dominerat i valrörelsen står Samlingspartiet och Socialdemokraterna oerhört långt ifrån varandra. Det skulle kanske vara enklare för Petteri Orpo att ty sig till Riikka Purra, säger Åsa von Schoultz till Yle.

Petteri Orpo har varit tydlig med att han vill sätta Finlands ekonomi i fokus. För Riikka Purra och Sannfinländarna är hjärtefrågan i stället att skräpa invandringslinjen. 

”Klara före midsommar”

Enligt Göran Djupsund, professor emeritus vid Åbo akademi, blev det ett tydligt val mellan höger och vänster – där högern gick segrande. Han tror att regeringsförhandlingar mellan Samlingspartiet och Sannfinländarna lär blir svåra.

– Samlingspartiet ser behov av arbetskraftsinvandring. Det är något som Sannfinländarna bestämt motsätter sig, säger han till TT.

Partierna behöver också samla ihop 101 mandat för att nå majoritet i riksdagen. Sedan tidigare står det klart att varken Centern eller Svenska folkpartiet är särskilt sugna på att vara med i konstellationen.

– Men de är troligen klara före midsommar, de borde vara klara redan i maj, säger Djupsund till TT.

Tre huvudkonkurrenter

Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Sannfinländarna var de tre huvudkonkurrenterna i söndagens val. Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo Akademi, guidar genom den finländska partifloran.

Socialdemokraterna är det styrande partiet, med Sanna Marin som ledare.
Foto: KALLE PARKKINEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna (SDP)

SDP är det nuvarande styrande partiet i Finland och leds av Sanna Marin som blev statsminister i december 2019.

Det finns inga nämnvärda skillnader mellan SDP och det svenska systerpartiet Socialdemokraterna – förutom vissa landsspecifika frågor som försvarsalliansen Nato. Det gick till exempel mycket snabbare för SDP att lämna tanken om alliansfrihet bakom sig än för de svenska socialdemokraterna.

Partiet vill värna den nordiska välfärdsstaten och strävar efter att garantera en dräglig tillvaro för alla medborgare, oavsett förutsättningar.

Partiet har en relativt bred väljarkår som till stor del består av medelklassen. I jämförelse med Samlingspartiet har SDP:s väljare en något lägre genomsnittlig utbildningsgrad. Partiet har en förhållandevis hög andel kvinnliga väljare.

Den starkast lysande stjärnan är Sanna Marin som partiet också byggt sin valkampanj på.

Petteri Orpo leder liberalkonservativa Samlingspartiet.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

Samlingspartiet (Saml)

Samlingspartiet är ett liberalkonservativt politiskt parti. Ledare sedan 2016 är Petteri Orpo.

Partiet jämförs ofta med svenska Moderaterna. De två partierna ligger nära varandra i värderingar, bland annat rörande synen på ekonomin. I årets valkampanj fokuserar Samlingspartiet på nedskärningar som ska balansera statsekonomin.

Partiet är starkast i de stora städerna, och väljarkåren består till stor del av den urbana medelklassen. Ju längre söderut i Finland man kommer, desto starkare är stödet. Ofta har partiets väljare en hög utbildningsgrad. Man kan säga att partiet har den säkraste väljarkåren – de dyker upp vid valurnorna.

Samlingspartiet är också starkt mansdominerat.

Sauli Niinistö var en framträdande samlingspartist fram till att han valdes till Finlands president 2012.

Sannfinländarna är ett nationalistiskt värdekonservativt parti som leds av Riikka Purra.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

Sannfinländarna (Sannf)

Sannfinländarna är ett nationalistiskt värdekonservativt parti som har sin grund i föregångaren Finlands landsbygdspartis agrarpopulism. Partiet leds sedan 2021 av Riikka Purra.

Partiets svenska motsvarighet kan ses som Sverigedemokraterna.

Under den långvarige partiledaren Timo Soinis ledning var partiet främlingsfientligt men månade samtidigt om att staten skulle ta hand om samhällets mindre bemedlade.

Efter att Jussi Halla-aho tog över 2017 har partiet stegvis rört sig högerut i fråga om ekonomisk politik. Under årets valkampanj är man till exempel beredd att skära i den offentliga sektorn och talar mer för privatisering. I dagens läge ligger partiet längre högerut i dessa frågor än SD.

Partiet är också kritiskt mot EU.

Sannfinländarna är mer populärt bland män och väljarkåren består till stor del av lågavlönade. Det brukar vara osäkert i vilken mån partiets väljare söker sig till valurnorna.

På senare tid har fler kvinnor sökt sig till partiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.