Ardalan Shekarabi. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNArdalan Shekarabi. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ardalan Shekarabi. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Ekström. Foto: OLA AXMAN / /IBLAnna Ekström. Foto: OLA AXMAN / /IBL
Anna Ekström. Foto: OLA AXMAN / /IBL

Vallöftet från S: Bort med religiösa friskolor

Publicerad

Nya S-löftet: Religiösa friskolor ska bort från det svenska skolsystemet. 

Det meddelar S-ministrarna Anna Ekström och Ardalan Shekarabi på en pressträff på tisdagsmorgonen. 

– Vi ser allvarliga problem med de religiösa friskolorna, säger civilministern Ardalan Shekarabi. 

På tisdagen presenterar S-ministrarna Anna Ekström och Ardalan Shekarabi ett nytt S-vallöfte. Man vill sätta stopp för religiösa friskolor.

– Det här kommer att vara en viktig del av vår skolpolitik som kommer att diskuteras under valrörelsen, säger civilministern Ardalan Shekarabi på pressträffen.  

I korta drag motiverar Socialdemokraterna sin ståndpunkt med att de religiösa friskolorna ökar segregationen. I ett demokratiskt samhälle behöver elever med olika bakgrunder mötas, lära sig tillsammans och få möjlighet att bli kompisar – just detta motverkar de religiösa friskolorna, enligt partiet.   

Ett annat problem med de religiösa friskolorna handlar om uppdelning efter kön – vilket Socialdemokraterna ogillar. Här har regeringen redan gett Skolverket i uppdrag att förtydliga läroplanen för att motverka könsuppdelad undervisning. 

Därtill har dagens lagstiftning gjort det svårt att granska de konfessionella inslagen hos religiösa friskolor. Det här menar S-ministrarna är problematiskt. 

Vill bryta segregationen 

  – Vi ser allvarliga problem med de religiösa friskolorna och hoppas att fler partier är beredda att se fler problem med den svenska skolan vi har i dag, säger Ardalan Shakarabi. 

– Ska vi kunna bryta segregationen måste vi kunna sätta stopp för religiösa friskolor, fortsätter han.  

Socialdemokraterna menar att ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering utan ska i stället vara fri att utforma sin egen uppfattning och framtid. 

– Det som på pappret är frivilligt – det är självklart att det för ett barn kan vara allt annat än frivilligt, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.  

"Det inte finnas konfessionella inslag"

Regeringen kommer inom kort att lägga fram en proposition som handlar om ägar- och ledarprövning på skolområdet. Inom ramen för den nya lagstiftningen ska  lämplighetsprövningar av de som vill äga och driva en skola göras. 

Enligt S-ministrarna är målet med lagstiftningen att de oseriösa och olämpliga aktörerna ska bort från skolan och välfärden. 

– Det viktiga för oss är att i skolan ska det inte finnas konfessionella inslag, säger Anna Ekström. 

De religiösa friskolor som finns i dag ska omvandlas till icke-konfessionella skolor för att få fortsätta sin verksamhet, enligt Ardalan Shekarabi. Exakt hur det här ska gå till är ännu oklart. 

Elever ska få be i skolan 

Anna Ekström säger till Expressen TV att hon inte ser några problem med att elever ber i skolan – så länge det sker helt på frivillig basis. 

– Men jag ser problem med att rektor, lärare eller skolans personal förväntar sig att elever ska delta i religionsutövning. Då är det inte längre lika frivilligt – och det vill jag att det ska vara. 

– Det vi är emot är att det uppstår religiösa friskolor där barn och elever förväntas delta i religionsutövning, där man inte fokuserar på kunskap och bildning. Så vill vi inte ha det i svensk skola. Utan vi vill att den svenska skolan ska vara en samlingsplats där alla barn och elever från alla olika bakgrunder går i samma skolor och samma klasser och lär känna varandra, fortsätter hon.  

Undantag för nationella minoriteter 

Ardalan Shekarabi:

– Vi har sett exempel på könssegregation och skolor som har segregation som affärsidé, som bekämpar jämställdhet. Den typen av fenomen ska inte existera inom svensk skola. 

Men det finns undantag? Jag tänker på den judiska skolan. 

– När det gäller de nationella minoriteterna har de särskilda regelverk. Nationella minoriteter, där den judiska minoriteten ingår, har särskilda rättigheter vilket innebär att man har rätt till skola, säger Ardalan Shekarabi.    

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag