Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vallöftet från S: Bort med religiösa friskolor

Ardalan Shekarabi.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Ekström.Foto: OLA AXMAN / /IBL

Nya S-löftet: Religiösa friskolor ska bort från det svenska skolsystemet. 

Det meddelar S-ministrarna Anna Ekström och Ardalan Shekarabi på en pressträff på tisdagsmorgonen. 

– Vi ser allvarliga problem med de religiösa friskolorna, säger civilministern Ardalan Shekarabi. 

På tisdagen presenterar S-ministrarna Anna Ekström och Ardalan Shekarabi ett nytt S-vallöfte. Man vill sätta stopp för religiösa friskolor.

– Det här kommer att vara en viktig del av vår skolpolitik som kommer att diskuteras under valrörelsen, säger civilministern Ardalan Shekarabi på pressträffen.  

I korta drag motiverar Socialdemokraterna sin ståndpunkt med att de religiösa friskolorna ökar segregationen. I ett demokratiskt samhälle behöver elever med olika bakgrunder mötas, lära sig tillsammans och få möjlighet att bli kompisar – just detta motverkar de religiösa friskolorna, enligt partiet.   

Ett annat problem med de religiösa friskolorna handlar om uppdelning efter kön – vilket Socialdemokraterna ogillar. Här har regeringen redan gett Skolverket i uppdrag att förtydliga läroplanen för att motverka könsuppdelad undervisning. 

Därtill har dagens lagstiftning gjort det svårt att granska de konfessionella inslagen hos religiösa friskolor. Det här menar S-ministrarna är problematiskt. 

Vill bryta segregationen 

  – Vi ser allvarliga problem med de religiösa friskolorna och hoppas att fler partier är beredda att se fler problem med den svenska skolan vi har i dag, säger Ardalan Shakarabi. 

– Ska vi kunna bryta segregationen måste vi kunna sätta stopp för religiösa friskolor, fortsätter han.  

Socialdemokraterna menar att ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering utan ska i stället vara fri att utforma sin egen uppfattning och framtid. 

– Det som på pappret är frivilligt – det är självklart att det för ett barn kan vara allt annat än frivilligt, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.  

"Det inte finnas konfessionella inslag"

Regeringen kommer inom kort att lägga fram en proposition som handlar om ägar- och ledarprövning på skolområdet. Inom ramen för den nya lagstiftningen ska  lämplighetsprövningar av de som vill äga och driva en skola göras. 

Enligt S-ministrarna är målet med lagstiftningen att de oseriösa och olämpliga aktörerna ska bort från skolan och välfärden. 

– Det viktiga för oss är att i skolan ska det inte finnas konfessionella inslag, säger Anna Ekström. 

De religiösa friskolor som finns i dag ska omvandlas till icke-konfessionella skolor för att få fortsätta sin verksamhet, enligt Ardalan Shekarabi. Exakt hur det här ska gå till är ännu oklart. 

Elever ska få be i skolan 

Anna Ekström säger till Expressen TV att hon inte ser några problem med att elever ber i skolan – så länge det sker helt på frivillig basis. 

– Men jag ser problem med att rektor, lärare eller skolans personal förväntar sig att elever ska delta i religionsutövning. Då är det inte längre lika frivilligt – och det vill jag att det ska vara. 

– Det vi är emot är att det uppstår religiösa friskolor där barn och elever förväntas delta i religionsutövning, där man inte fokuserar på kunskap och bildning. Så vill vi inte ha det i svensk skola. Utan vi vill att den svenska skolan ska vara en samlingsplats där alla barn och elever från alla olika bakgrunder går i samma skolor och samma klasser och lär känna varandra, fortsätter hon.  

Undantag för nationella minoriteter 

Ardalan Shekarabi:

– Vi har sett exempel på könssegregation och skolor som har segregation som affärsidé, som bekämpar jämställdhet. Den typen av fenomen ska inte existera inom svensk skola. 

Men det finns undantag? Jag tänker på den judiska skolan. 

– När det gäller de nationella minoriteterna har de särskilda regelverk. Nationella minoriteter, där den judiska minoriteten ingår, har särskilda rättigheter vilket innebär att man har rätt till skola, säger Ardalan Shekarabi.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.