Välkomnar Ny för Assange-förhör

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Julian Assange.

Sexbrottsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange håller sig fortfarande undan rättvisan på Ecuadors ambassad i London.

Nu säger den brittiska regeringen att man skulle "välkomna" att åklagare Marianne Ny kom och höll förhör med honom i London, rapporterar DN.

Det var sommaren 2010 som Expressen kunde avslöja att Wikileaks-grundaren och aktivisten Julian Assange jagades av polisen misstänkt för våldtäkt och sexuellt tvång mot två svenska kvinnor.

Assange flydde snabbt från landet och har de två senaste åren hållit sig inne på Ecuadors ambassad i London, sedan landet erbjudit honom politisk asyl.

Fortfarande har åklagare Marianne Ny inte kommit åt att hålla något förhör med honom, men utredningen är fortfarande aktuell och så sent som i juli ansåg tingsrätten att det fanns fortsatt anledning att hålla honom häktad i sin utevaro.

Skulle underlätta förhör

Nu rapporterar DN att den biträdande utrikesministern Hugo Swire i en kommentar säger sig välkomna Marianne Ny till London för att hon ska kunna försöka få till en förhör med Assange.

– Den svenska åklagaren är en stridbar och oberoende kvinna – och som sig bör är hon även oberoende av sin regering. Men låt mig säga så här: om hon skulle vilja komma hit och förhöra Mr Assange inne på ambassaden i London, skulle vi göra absolut allt för att underlätta det. Vi skulle – faktiskt – välkomna det, sade ministern tidigare i dag enligt DN.

Assange har tidigare sagt sig vara beredd att låta sig förhöras inne på ambassaden.

Efter att Expressen.se sökt Marianne Ny för en kommentar publicerades följande uttalande på åklagarmyndighetens hemsida under onsdagen.

– Vad gäller frågan om förhör i London hänvisar jag till tidigare information, som också publicerats på Åklagarmyndighetens webbplats och som framförts vid olika tillfällen. Jag har inget annat besked att ge i dag. Den svenska processen fortsätter alltjämt och nu avvaktar vi hovrättens beslut i häktningsfrågan som beräknas komma inom kort, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.