Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Välkomnar flyktingar med aktiviteter för alla

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I helgen kickar organisationen "Hej främling!" i gång med massor med aktiviteter där alla är välkomna.
Foto: Hej främling!
Emma Arnesson ligger bakom organisationen "Hej främling!" som anordnar friskvårdsaktiviteter för nyanlända.
Foto: Johannes Poignant
– Det blir ett väldigt odramatisk sätt att mötas på när man gör det genom idrott och kultur, säger Emma.
Foto: Hej främling!
På asylboendet Grytan är det regelbundna aktiviteter flera gånger i veckan – allt från körsång till löpträning, gym och konstklasser.
Foto: Hej främling!

Emma Arnesson ligger bakom organisationen "Hej främling!" som anordnar friskvårdsaktiviteter för nyanlända. I helgen kickar de i gång med massor med aktiviteter där alla är välkomna.

– Det blir ett väldigt odramatisk sätt att mötas på när man gör det genom idrott och kultur, säger Emma.

För två år sedan startade Emma Arnesson, 26, från Östersund den ideella föreningen "Hej främling!" som jobbar med integration genom friskvårdsaktiviteter.

– Aktiviteterna är öppna för alla och inkluderar många som av olika anledningar står en bit utanför samhället, exempelvis många nyanlända och asylsökande. Vi gör allt mellan himmel och jord som är bra för hälsan, säger Emma.

Kombinerar kultur och idrott

"Hej främling!" verkar på flera orter, bland annat i lilla byn Nälden, tre mil utanför Östersund, där det i helgen arrangeras en internationell aktivitetshelg dit bland annat asylsökande från Grytan är inbjudna.

– Vi kickar i gång redan på fredag kväll med en hockeymatch och sedan under lördagen och söndagen kommer vi att bland annat spela brännboll, åka skridskor och baka tunnbröd. Det blir ett väldigt odramatisk sätt att mötas på när man gör det genom idrott och kultur.

"Kliver upp ur sängen"

På asylboendet Grytan är det regelbundna aktiviteter flera gånger i veckan – allt från körsång till löpträning, gym och konstklasser.

"Hej främling" engagerar sig i flera olika asylboenden och Grytan är bara ett av dem. I Grytans boende är det ungefär 15 olika nationaliteter som bor tillsammans, men främst människor från Syrien, Afghanistan och Eritrea.

– Vi har blivit en anledning till att folk kliver upp ur sängen och skapar sig rutiner. Det är flera som har slutat med antidepressiva medel och fått mer livskraft, säger Emma och fortsätter:

– Vi får starka reaktioner i positiv mening. Vi såg ett behov av att jobba med att utveckla den fysiska och psykiska hälsan. Vi har fått fantastisk respons bland deltagarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.