Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Välkomna till Putins militära Disneyland

En pojke provar ett ryskt prickskyttegevär. Under andra världskriget blev prickskyttar som Vasilij Zajtsev och Marie Ljalková stora hjältar.
Foto: AXEL ÖBERG
Besökarna får prova vapen.
Foto: AXEL ÖBERG
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: AP TT

KUBINKA

Något Disneyland finns inte i Ryssland.

Men Vladimir Putin erbjuder ett annat slags nöje för hela familjen i Kubinka, cirka 60 kilometer väster om Moskva.

Välkomna till Patriot Park!

En militär nöjespark där barnen kan posera med raketgevär och klättra på en T-72 stridsvagn.

Infarten ser ut ungefär som vid Disneyland eller Universal Studios i Florida. En enorm nationsflagga vajar i vinden, samma ocean av parkeringsplatser för de hitresande. 

Men det är i ärlighetens namn inte så många som tagit sig ut hit denna kyliga oktoberdag. Vädret i Moskva lämnar en del att önska. Molnen hänger tunga och grå.

Men det stoppar förstås inte den ryska armén. Och detta råkar vara just arméns dag, något som ska firas med allt från militärorkester till en rekonstruktion av striderna utanför Moskva vintern 1941.

Det är bra för våra barn att lära sig historien

Tyskarna kom ju ändå hit under andra världskriget, bara några kilometer från Kubinka. Och det sparas inte på explosioner, rök och kulspruteknatter när Röda armén åter drabbar ihop med tyska Wehrmacht framför barn och föräldrar på läktaren, framför flickor och pojkar som än håller för öronen, än jublar när tyskarna slutligen drivs tillbaka.

– Det är bra för våra barn att lära sig historien och samtidigt bekanta sig med hur det ryska försvaret ser ut i dag, säger Vasilij Ratkin, 37 år, som kommit hit med sin sjuårige son Ivan.

– Jag är glad över att vi har en mer modern armé i dag. Den är redo att möta alla utmaningar.

Den ortodoxe prästen och hans familj gillar att titta på stridsvagnarna.
Foto: AXEL ÖBERG

Krossar flaskor mot sina skallar

En elitgrupp från Tamanskaja-divisionen har innan slaget visat upp sin förmåga genom att bland annat krossa flaskor mot sina skallar och hoppa genom brinnande barrikader.

Sjuårige Ivan säger att han gillade den just avklarade striden mellan Röda armén och tyskarna bäst. Hittills, lägger han till. Det finns ju så mycket mer att se och göra på Patriot Park.

Var försiktig! Döda inte varandra!

Som att lägga upp en rysk pansarvärnsgranat, en RPG, på sin axel eller hantera en klassisk rysk k-pist från andra världskriget, en PPSJ-41, med sitt karakteristiska runda magasin.

– Kom hit och prova! lockar instruktören som har ett helt bord med olika skjutvapen framför sig.

– Men var försiktig! Döda inte varandra!

Under ledning av en medlem från frivilligorganisationen Dosaaf kan du få pröva på militära styrkeövningar.
Foto: AXEL ÖBERG

”Positiv patriotism”

Han skämtar förstås. Vapnen är inte laddade. Ingen verkar ha något emot att barnen siktar för fullt mot personerna runt omkring.

– Det är bra att barnen får bekanta sig med vapen och utrustningen här, säger 39-åriga Irina Makarova som är här för andra gången med sina bägge söner, Igor, 11 år, och Georgij, 9 år.

– Det är nyttigt för dem att fostras i att se sådan här positiv patriotism. Det är inte första gången vi kommit hit och det blir garanterat inte sista gången heller.

Det är bra att barnen får bekanta sig med vapen

Familjen var här på besök redan i augusti. Den gången avgjordes de årliga Internationella Armé Spelen just här i Patriot Park. 

Jaså, ni har inte hört talas om det ”Militära OS”? Det är den årliga tävling som Ryssland arrangerar där deltagarnationerna tävlar i grenar som ”stridsvagnsskytte” eller ”artillerimästare”.

Besökarna får prova vapen.
Foto: AXEL ÖBERG

Ryssarna har hittills segrat i alla grenar

I år var det 28 länder som deltog. Ryssland hade även skickat ut inbjudan till Natoländerna men bara Grekland sände hit ett team. Allt sändes på rysk tv. Armén har förresten en egen kanal, ”Zvezda” – Stjärnan.

Spelen anordnades för första gången 2015 då Park Patriot öppnades. Ryssarna har hittills segrat i alla grenar. I år kom Kazakstan på andra plats och Kina på tredje.

Detta är ett viktigt element i vårt system

President Vladimir Putin var själv här och öppnade parken 2015. Han gjorde då ingen hemlighet av att den militära nöjesparken främst riktar sig mot den unga publiken.

– Detta är ett viktigt element i vårt system för militär patriotiskt arbete med unga människor, sa Putin bland annat.

Några berg-och-dal-banor och karuseller finns här inte. Däremot mängder av militärutrustning som barn gärna får klättra på och röra. Precis innanför entrén där även de väldiga utställningsbyggnaderna står stridsvagnar, pansarvagnar och artilleripjäser uppställda på rad.

I Patriot Park får de unga lära sig om hur fantastiskt Ryssland är.
Foto: AXEL ÖBERG

Kan studera avancerade luftvärnsrobotar

Besökaren kan också studera avancerade luftvärnsrobotar av modellen Buk-21. Informationstavlan på ryska berättar om systemets kapacitet, men där står ingenting om att det var just det här vapnet som användes för att skjuta ner Malaysian Airlines flight MH17 över östra Ukraina i juli 2014.

Någon McDonald finns inte i Patriot Park, men den hungriga kan väl få arméransoner. Denna gång serveras bland annat någon slags grå gröt. Vi kan dock välja hamburgare, varm korv och piroger också.

Små modellfigurer på ryska elitsoldater

Här finns så klart också en souvenir-butik som på varje stort nöjesfält. Men några Musse Pigg-dockor eller trollstavar från Harry Potter går det inte att köpa. Däremot små modellfigurer på ryska elitsoldater.

Eller ”Vezjlivije ljudi” – ”artiga personer” – som det står på både t-tröjor och modellfigurerna. Det var ett uttryck som blev populärt i Ryssland efter att ryska soldater – gröna män – tagit kontrollen över Krim 2014. Internationella medier beskrev dem ofta som just artiga.

Besökarna får se en iscensättning av andra världskriget i Patriot Park.
Foto: AXEL ÖBERG

T-tröjor med svenskt tema

Det finns förresten t-tröjor även med svenskt tema här. Där finns en bild på försvarsminister Sergej Sjojgu och ett citat från hösten 2013 när Sverige åter jagade ubåtar i Stockholms skärgård:

”Jag föreslår att vi spelar en sång för min svenske kollega: 'Yellow submarine'”

Det är viktigt med patriotism

Vladimir Putin är förstås här också. Han går att få på t-tröjan än som stridspilot, än som flottist, än som arméofficer. Och mycket mer. Putin är förresten tydligen en "artig person” även han, upplyser texten på en t-tröja.

– För 20 år sedan skämdes vi för vårt försvar, det var i upplösningstillstånd, säger Dmitrij Ivanov, 57, som tillsammans med hustrun Natalja kommit hit med sina tre barnbarn.

– I dag är vi stolta. Jag skulle tidigare inte ha velat att mina barnbarn blev militärer, men nu har jag ingenting emot det. Jag gillar perspektivet i Park Patriot. Det är viktigt med patriotism.

På Patriot Park finns något för alla.
Foto: AXEL ÖBERG

Uppbyggd kopia av den tyska riksdagen

Den dag vi besöker parken så är även flera klasser med barn från Suvorovs militärskola här. Det är en av Ryssland mer prestigefyllda skolor. De är alla klädda i svart uniform och klättrar glatt omkring på stridsvagnarna även de.

Det finns sedan 2015 även en ungdomsarmé i Ryssland kallad Junarmija. De har sin egen paviljong i parken och får i Patriot Park även chansen att öva sina militära kunskaper.

Här finns nämligen en uppbyggd kopia av den tyska riksdagen. Det är en av Junarmijas uppgifter att storma den precis som Röda armén gjorde under andra världskrigets sista dagar.

Vem behöver Musse Pigg när man kan hänga från kanonröret på en T-72:a?

Det var en av Sovjetunionens stoltaste stunder. President Vladimir Putin har bland annat använt segern under andra världskriget som ett sätt att ingjuta stolthet bland dagens ryssar. Segerdagen firas nu åter varje år med väldiga parader på Röda torget.

Den ryss som under årets andra dagar vill känna sig stolt över både Rysslands miltära förflutna och dess nyvunna styrka och kapacitet har bara att åka ut till Patriot Park. Det är en del av syftet med parken.

Och vem behöver Musse Pigg när man kan hänga från kanonröret på en T-72:a?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.