Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Välkommen till "Hotell Gripen"

Sängen på rum 6025 var fast och bra. Ett litet skrivbord, en fast stol, en minigarderob och egen toa med handfat på rummet. Det är nytt, fräscht och GT ger nya häktet fyra getingar trots att utsikten skyms av galler för fönstren. Foto: Leif Gustafsson
GÖTEBORG. Rummet är sprillans nytt, luktar fräscht, med egen tv och toa och britsen är fast och hård och det kostar 2 600 kronor natten. Betyget blir fyra getingar. Men jag hoppas att jag aldrig tvingas checka-in på hotell Gripen.

FAKTA

Det är åklagaren som begär en person som är misstänkt för brott häktad och domstolen som beslutar om häktning. I regel för att inte störa polisutredningen. Domstolen bestämmer tiden och om restriktioner. Grundregeln är att åtal skall väckas inom två veckor. Sedan skall ny förhandling ske. Någon bortre gräns för hur lång tid en person kan vara häktad finns inte. För att kunna häktas krävs att det misstänkta brottet kan ge minst ett års fängelse. Restriktioner innebär att man inte får ta emot besök, post granska av åklagaren, att man inte får se på tv, läsa tidningar, lyssna på radio eller ha annan kontakt med yttervärlden. I snitt sitter 1 800 personer i häkte varje dag.

Antal platser:
175 (plus 175 i gamla polishuset efter ombyggnad). Ytan: 27 000 kvm, tio våningar. Investering: 1 200 Miljoner kronor, totalt.
Fastighetsägare: Vasakronan, kriminalvården hyresgäst. Arbetsplatser: 450 personer kommer att arbeta inom frivård, häktet och transporttjänsten.
Helt färdigt: Sommaren 2012.

Det var Göran Johanssons förtjänst eller fel, hur man nu ser det, att häktet hamnade mitt i stan vid nya Gamla Ullevi. Första placeringsförslaget pekade mot Angered. - Men Göran sa: I Göteborg värnar vi två saker, fotbollen och rättsväsendet, berättade kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén vid invigningen. Så därför hamnade häktet inte bara bredvid polishuset, åklagarmyndigheten och Göteborgs tingsrätt utan vid stans nya fotbollsarena.

Fotnot: Den genomsnittliga kostnaden för en intagen på häkte var förra året 2 630 kronor per dygn.

Göteborgs nya häkte står färdigt att ta emot första gästerna och GT har testat.
Det hade blivit fem getingar om det inte varit för det här med alla låsta dörrar, larm och övervakningskameror och gallren för fönstren.
Fast å andra sidan är man ju inte här som frivillig gäst.
Hotellchefen, förlåt häktes-chefen, Christer Krohn var mäkta stolt när han visade runt i det nya häktet under torsdags-eftermiddagen.
- Det är nog det absolut säkraste man kan komma 2011, berättade Christer Krohn.

Checkar inte ut så lätt...

Underförstått - här checkar man inte ut så lätt.
Byggt enligt en standardmodell och med den nya inriktningen att intagna skall ha mer gemensamhetstid och utrymmen.
175 gäster natten kan man ta emot, de allra flesta med restriktioner.
GT kikade in på enkelrum 6025, på sjätte våningen, testade britsen som visade sig fast och bra, tv:n var placerad så jag kunde ligga och titta på den om jag nu inte hade restriktioner.

Egen toalett

Sängen på rum 6025 var fast och bra. Ett litet skrivbord, en fast stol, en minigarderob och egen toa med handfat på rummet. Det är nytt, fräscht och GT ger nya häktet fyra getingar trots att utsikten skyms av galler för fönstren. Foto: Leif Gustafsson
En säng, ett litet skrivbord, en fast stol, en minigarderob utan dörrar och så egen toa med handfat.
- Den egna toaletten är den största skillnaden mot det gamla häktet, berättade Jennie Wilmot, kriminalvårdare.
Duschen däremot i korridoren och gymmet (motionsrummet) också.

Promenadgårdar

Promenaden, som jag som gäst har rätt till en timme varje dag, sker på promenadgårdarna på nionde våningen.
Utsikten borde ju vara fantastisk och mellan jalusierna skymtades Gamla Ullevi. Tyvärr inte gräsmattan och planen men jag såg GT:s reklamskyltar och delar av västra läktaren.
Ingen chans till gratis fotboll alltså men hellre gluttar jag på nya Gamla Ullevi än knallar omkring i rastgården mitt-emot.
Åklagarmyndigheten till höger och tingsrätten till vänster. Alltså de som åtalar och dömer gästerna på hotell Gripen. Ingen höjdarutsikt precis.
Göteborgarna har redan döpt det svartglasade huset till Hotell Gripen.
Officiellt heter det Kriminalvårdens Hus och rymmer även frivården och kriminalvårdens transporttjänst.

1,2 miljarder

Investeringen är på totalt 1,2 miljarder kronor inklusive ombyggnad av det gamla häktet (byggt 1967) på toppen av polis-huset strax intill där ytterligare 175 enkelrum står färdiga 2012.
- Då har Göteborg landets största häkte, berättade generaldirektör Lars Nylén.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!