Välkommen i gänget - Maddes dotter är unik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Madeleine 1982.
Foto: Peter Berggren
Hela kungafamiljen samlad 1984.
Foto: Jan Holmlund
Prinsessan Madeleine som barn, här 4 år gammal.
Foto: Thomas Engström / Prb / Scanpix
Kungafamiljen ser en konsert med Eva Dahlgren 1998.
Foto: Thomas Persson
Kungabarnen på Carl Philips student 1999.
Foto: Jan Düsing
Madeleine på MTV-galan.
Foto: Magnus Wennman
Prinsessan Madeleine firar sin 18-årsdag 2000.
Foto: Jan Düsing
Madeleine tar studenten 2001.
Foto: Cornelia Nordström
Victoria, Madeleine och Car Philip firar nationaldagen.
Foto: Olle Sporrong
Madeleine 2003.
Foto: Olle Sporrong
Madeleine på kronprins Frederiks och Marys bröllop 2004.
Foto: Joachim Wall
Madeleine och prinsessan Lilian.
Foto: Thomas Persson
Madeleine och kronprinsessan Victoria firar nationaldagen.
Foto: Toni Sica
Madeleine besöker barnsjukhus 2005.
Foto: Nils Petter Nilssson
Madeleine 2005.
Foto: Ulf Ryd
Kronprinsessan Victoria och Madeleine.
Madeleine träffar Expressens Johan T Lindwall 2006.
Foto: Sven Lindwall
Madeleine på Victoriadagen 2007.
Foto: Suvad Mrkonjic
Madeleine på Carl Philips 30-årsdag 2009.
Foto: Suvad Mrkonjic
Madeleine och Chris O'Neill 2011.
Foto: Black Sheep
Här får Madeleine sin Chris 2013.
Foto: Robban Andersson
Sveriges yngsta prinsessa, Leonore Lilian Maria.
Foto: Herr Christopher O'Neill/Kungahuset.se
Kungen och Silvia har fått träffa sitt barnbarn.
Foto: Prinsessan Madeleine/Kungahuset.se
Madeleine promenerar med barnvagnen i ett vårigt New York.
Foto: Suvad Mrkonjic
Madeleine och Chris syns ofta ute på New Yorks gator efter att Leonore kommit till världen.
Foto: Suvad Mrkonjic
Inför dopet firar Madeleine och Chris Sveriges nationaldag i Stockholm den 6 juni. Detta är Leonores första Sverigebesök.
Foto: Sven Lindwall
Den 8 juni döps Leonore i Drottningholms kyrka. Två dagar senare, den 10 juni, fyller Madeleine 32 år.
Foto: Cornelia Nordström
1 / 28

Välkommen i gänget!

Som prinsessa är Madeleines dotter ganska unik. Hon är den första svenska prinsessa som i modern tid har fötts utanför Sveriges gränser.

Samtidigt är det ett gott sällskap hon numera tillhör - flera har tidigare blivit drottningar i andra länder. Kungens faster Ingrid tog sig exempelvis över Sundet och blev drottning av Danmark.

Prinsessan Madeleines dotter sällar sig till en exklusiv skara av svenska prinsessor.

Senast Sverige hade en prinsessfödsel var för två år sedan när prinsessan Estelle kom till världen. Hon föddes på Karolinska sjukhuset i Stockholm och födseln nu i USA är unik på flera sätt.

Det är första gången som en prinsessa av Sverige föds utanför landets gränser och där föräldrarna även aktivt väljer att stanna kvar i USA.

Drottning osannolikt

Det är också första gången som en prinsessa av Sverige föds och får dubbla medborgarskap. Genom nedkomsten i USA är prinsessan Madeleines dotter nu per automatik amerikansk medborgare. För att även bli svensk medborgare krävs det att prinsessan Madeleine aktivt på plats hemma i Sverige gör en registrering av dottern vid skatteverket och får ett svenskt personbevis- och nummer.

Den lilla nyfödda prinsessans kusin Estelle blir en dag drottning. Hon står rakt i tronföljden efter kungen och kronprinsessan Victoria. Prinsessan Madeleines dotter är också med i svenska tronföljden, men att hon en dag skulle bli drottning av Sverige är osannolikt.

Däremot ska varken Madeleine eller dottern utesluta möjligheterna att bli drottning i ett annat land. Tidigare svenska prinsessor har fötts i Sverige och senare blivit drottning av ett annat land.

Förälskade sig

Prinsessan Ingrid är den senaste av prinsessorna som blev drottning. Hon var syster till vår nuvarande kungs far Gustaf Adolf. Hon träffade kronprins Frederik av Danmark och när han blev kung blev också Ingrid drottning av Danmark.

Även prinsessan Astrid av Sverige är ett annat exempel. Hon förälskade sig i kronprins Leopold av Belgien och blev 1934 drottning av Belgien. Hon fick bara var det i ett år. 1935 omkom hon i en bilolycka.

Svenska prinsessor i modern tid:

Prinsessan Margaretha, född 1899, död 1977

Prinsessan Margareta var första dottern till prins Carl av Sverige och Ingeborg av Danmark. Hon föddes i Villa Parkudden ute på Djurgården - den bostaden som flera gånger har pekats ut som prinsessan Madeleines och Chris O'Neills framtida boende. Margaretha gifte sig redan som 20-åring med prins Aksel av Danmark och blev då prinsessa av Danmark. Hon avled i Danmark.

Prinsessan Märtha, född 1901 och död 1954

Prins Carls och Ingeborgs andra barn. Född i Stockholm som prinsessa av Sverige. Senare kronprinsessa av Norge då hon gifte sig med sin kusin kronprins Olav av Norge, senare kung Olav V av Norge. De fick tre barn ihop, Ragnhild, Astrid och sonen Harald. Harald blev senare kronprins av Norge och är i dag kung av Norge. 1954 avled Märtha efter flera års kamp mot cancer. Bara tre år senare skulle hon ha blivit drottning av Norge när maken Olav besteg tronen.

Prinsessan Astrid, född 1905 i Stockholm och död 1935

Astrid var prins Carls yngsta dotter. Hon gifte sig 1926 med Belgiens kronprins Leopold. De fick tillsammans barnen Josephine, Baudouin och Albert. Albert blev senare kronprins och var fram till förra året kung Albert II av Belgien då han abdikerade och lämnade över tronen till sonen Philippe. 1934 blev Astrids make kung av Belgien och hon blev landets drottning. Bara ett år efter, 1935, omkom Astrid i en bilolycka.

Prinsessan Ingrid, född 1910 på Stockholms slott och död 2000 på Fredensborgs slott i Danmark

Ingrid var dotter till Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta. Ingrid hade fyra bröder - arvprinsen Gustaf Adolf, far till vår nuvarande kung, prins Bertil, Sigvard Bernadotte och Carl Johan Bernadotte.

Ingrid gifte sig 1935 med sin brylling kronprins Frederik av Danmark. De fick barnen Margrethe, Benedikte och Anne-Marie. Margrethe är i dag kung av Danmark och att hennes mor var Ingrid gör Margrethe till kusin till vår nuvarande kung, deras respektive föräldrar var syskon med varandra.

1947 blev Ingrids make Frederik kung av Danmark och hon blev drottning.

Prinsessan Margaretha, född 1934 på Haga slott

Margaretha är dotter till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Margaretha är äldst i en syskonskara på fem och storasyster till vår nuvarande kung.

1964 gifte sig Margaretha med sin kärlek John Ambler på Öland. De fick barnen Sibylla, Edward och James.

Margarethas make John Ambler gick bort 2008 och sedan dess lever hon själv i en by i Oxfordshire utanför London.

Prinsessan Birgitta, född 1937 på Haga slott

Näst äldsta systern av Hagasessorna. 1961 gifte sig Birgitta med den tyske prinsen Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen. De har tillsammans barnen Carl-Christian, Désirée och Hubertus. Birgitta bor numera på Mallorca och är fortfarande gift med maken.

Prinsessan Désirée, född 1938 på Haga slott

Dotter till Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Gifte sig 1964 i Storkyrkan med friherre Niclas Silfverschiöld. De har tillsammans barnen Carl, Christina och Héléne. I dag bor Désirée och maken Niclas på Koberg i Västergötland.

Prinsessan Christina, född 1943 på Haga slott

Yngsta dottern till prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Gifte sig 1974 med Tord Magnuson och de har tillsammans tre söner - Gustaf, Oscar och Victor.

Prinsessan Christina är storasyster till vår kung och den av Hagasessorna som står honom allra närmast. I dag bor Christina och maken Tord på Slottsbacken inne vid Stockholms slott. Prinsessan Madeleine har i mångt och mycket efterliknat Christina i sitt välgörenhetsarbete. Christina har många gånger varit ett bollplank för Madeleine.

Kronprinsessan Victoria, född 1977 på Karolinska sjukhuset

Victoria föddes som kungen och drottning Silvias första barn. När Victoria kom till världen var det inte som kronprinsessa, utan som prinsessa av Sverige. 1977 var successionsordningen fortfarande sådan att den kungliga tronen bara kunde ärvas av en man, som när Victorias pappa föddes.

Victoria började i början av 2000-talet att träffa sin personliga tränare Daniel Westling. De gifte sig den 18 juni 2010 i Storkyrkan i Stockholm. De bor sedan bröllopet på Haga slott och den 23 februari 2012 fick de dottern prinsessan Estelle, framtida drottning av Sverige.

Prinsessan Madeleine född 1982

Även prinsessan Madeleine kom till världen genom en hemmaförlossning. Nu bodde kungafamiljen på Drottningholms slott och en del av slottet gjordes om till en tillfällig förlossningssal.

Prinsessan Madeleine var tidigare tillsammans och senare förlovad med Jonas Bergström. De valde 2010, kort före kronprinsessans bröllop, att gå skilda vägar. Samma höst träffade hon Chris O'Neill i New York och sommaren 2013 gifte de sig i Slottskyrkan i Stockholm. De tillkännagav under hösten 2013 att de väntade dotter.

Prinsessan Estelle född 2012

Prinsessan Estelle föddes på Karolinska sjukhuset i samma avdelning där mamma Victoria kom till världen 1977. Estelle står rakt ner i tronföljden från kungen och ska en dag efterträda mamma Victoria på tronen. Estelle lever i dag på Haga slott och har två barnskötare som tar hand om henne. Bara två år gammal klarar Estelle redan av att både prata och förstå engelska. Mamma Victoria övar även tyska med dottern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.