KÄRA GAMLA ÅKER. Godzilla såg ut att stortrivas. Expressens reporter Mia Karlsson och salladsodlaren Berth Johansson släppte ut honom nedanför rucolaåkern. Han har mycket att berätta för salamanderkompisarna där.
KÄRA GAMLA ÅKER. Godzilla såg ut att stortrivas. Expressens reporter Mia Karlsson och salladsodlaren Berth Johansson släppte ut honom nedanför rucolaåkern. Han har mycket att berätta för salamanderkompisarna där.

Välkommen hem, Godzilla!

Publicerad
Uppdaterad
STOCKHOLM/BÅSTAD. Godzilla är hemma igen.
Den fridlysta salamandern reste i en förpackning sallad från gården i Skåne till grönsaksdisken i Stockholm.
Expressen gav honom lift tillbaka.
- Det var en god gärning, säger Jonas Wahlström på Skansen.
Även en liten fridlyst salamander kan vilja se mer av världen än salladslandet hemma i Skåne. Men världen är stor och farlig ibland. Godzilla hamnade olyckligtvis i en förpackning rucolasallad från Öllövsgården utanför Båstad. Ordentligt inplastad fraktades han de 50 milen till huvudstaden och hamnade i en grönsaksdisk i Norrtälje. När Charlotte Sundgren, 21, köpte salladen hade hon ingen aning om vad som väntade henne. Och hon tyckte inte att det var trevligt när hennes grönsaker började röra på sig.

Tyckte synd om ödlan

Då hade det gått nästan två veckor sedan Godzillas äventyr började i rucolaåkern. - Först var det äckligt, sen tyckte jag bara synd om stackaren, berättade hon när hon lämnade över salamandern i Expressens vård. Eftersom en liten salamander kan ha svårt att klara sig i storstaden Stockholm fanns bara en sak att göra: att ge Godzilla lift tillbaka till tryggheten utanför Båstad. - Jag har aldrig hört talas om något liknande. Tänk att han klarade sig, det var bra gjort, säger Berth Johansson som odlat salladen som Godzilla reste med till Stockholm. Jonas Wahlström på Skansenakvariet tycker att Expressens ingripande var det enda rätta att göra. - Expressen har gjort en god gärning. Det var helt rätt att släppa ut honom i hans hemtrakter, säger Jonas Wahlström. Och salladsodlaren Berth är glad att allt ställts till rätta: - Tur att historien fick ett lyckligt slut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag