Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Välkänd jurist säger upp sig efter anklagelser

En av Sveriges mest kända jurister säger upp sig efter anklagelser om sexuella trakasserier, skriver Aftonbladet.

Mannen stängdes av från den välkända ideella organisationen han arbetade på i samband med anklagelserna – som blev kända i samband med juristernas upprop #medvilkenrätt.

– Jag blev lite bestört, men man får gilla läget, säger organisationens styrelseordförande till Expressen.

I juristernas metoo-upprop #medvilkenrätt publicerades ett vittnesmål i Svenska Dagbladet som handlade om den välkände juristen. Mannen är en högt uppsatt chef på en välkänd ideell organisation och syns ofta i medierna.

I vittnesmålet skriver kvinnan hur mannen började skicka sexuella meddelanden till henne.

"Han bad mig komma in en dag och vi satt sen och jobbade sent en kväll bara vi två och när jag skulle låsa in min dator stod han plötsligt bakom mig och tog mig rumpan och sa att han inte kunde låta bli eftersom jag var så snygg. Jag var fortfarande student och behövde referenserna, kände även lojalitet mot organisationen så jag bet ihop", skrev kvinnan bland annat.

LÄS MER: Jurister i upprop mot sexuella trakasserier 

Känd jurist anklagas för sexuella trakasserier

I samband med vittnesmålet stängdes mannen av från organisationen och en extern utredning inleddes, kunde Dagens Nyheter berätta i slutet av november.

Nu har mannen sagt upp sig från sin anställning, rapporterar Aftonbladet.

– Med anledning av texten i Svenska Dagbladet beslutade vi att stänga av honom från sin roll och tillsätta en extern utredning. Två veckor senare fick vi utredningen, men han hann säga upp sig innan den var klar. Jag blev lite bestört, men man får gilla läget, nu står vi här. Utredningen visar att vi bör förstärka våra rutiner och policys när det gäller de här frågorna, och det kommer vi också att göra. Jag hoppas och tror att vi kommer bli en bättre organisation med de förbättringar i policy och rutiner som ska genomföras, säger organisationens styrelseordförande till Expressen.

– När det gäller anonyma anklagelser, även om vi nu lyckades identifiera personen, måste man förhålla sig till dem på ett rättssäkert sätt. Det gäller att man gör en noga undersökning med båda parter för att klarlägga fakta. Därför tillsatte vi en extern utredning. Den föranledde inga rekommendationer med avseende på de händelser som har utretts. 

Expressen har sökt den utpekade juristen.

 

LÄS MER: Regeringens krav efter uppropet #medvilkenrätt

LÄS MER: Åklagarmyndighetens chefer i möte efter #medvilkenrätt

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!