Välkänd jurist säger upp sig efter anklagelser

Publicerad

En av Sveriges mest kända jurister säger upp sig efter anklagelser om sexuella trakasserier, skriver Aftonbladet.

Mannen stängdes av från den välkända ideella organisationen han arbetade på i samband med anklagelserna – som blev kända i samband med juristernas upprop #medvilkenrätt.

– Jag blev lite bestört, men man får gilla läget, säger organisationens styrelseordförande till Expressen.

I juristernas metoo-upprop #medvilkenrätt publicerades ett vittnesmål i Svenska Dagbladet som handlade om den välkände juristen. Mannen är en högt uppsatt chef på en välkänd ideell organisation och syns ofta i medierna.

I vittnesmålet skriver kvinnan hur mannen började skicka sexuella meddelanden till henne.

"Han bad mig komma in en dag och vi satt sen och jobbade sent en kväll bara vi två och när jag skulle låsa in min dator stod han plötsligt bakom mig och tog mig rumpan och sa att han inte kunde låta bli eftersom jag var så snygg. Jag var fortfarande student och behövde referenserna, kände även lojalitet mot organisationen så jag bet ihop", skrev kvinnan bland annat.

LÄS MER: Jurister i upprop mot sexuella trakasserier 

Känd jurist anklagas för sexuella trakasserier

I samband med vittnesmålet stängdes mannen av från organisationen och en extern utredning inleddes, kunde Dagens Nyheter berätta i slutet av november.

Nu har mannen sagt upp sig från sin anställning, rapporterar Aftonbladet.

– Med anledning av texten i Svenska Dagbladet beslutade vi att stänga av honom från sin roll och tillsätta en extern utredning. Två veckor senare fick vi utredningen, men han hann säga upp sig innan den var klar. Jag blev lite bestört, men man får gilla läget, nu står vi här. Utredningen visar att vi bör förstärka våra rutiner och policys när det gäller de här frågorna, och det kommer vi också att göra. Jag hoppas och tror att vi kommer bli en bättre organisation med de förbättringar i policy och rutiner som ska genomföras, säger organisationens styrelseordförande till Expressen.

– När det gäller anonyma anklagelser, även om vi nu lyckades identifiera personen, måste man förhålla sig till dem på ett rättssäkert sätt. Det gäller att man gör en noga undersökning med båda parter för att klarlägga fakta. Därför tillsatte vi en extern utredning. Den föranledde inga rekommendationer med avseende på de händelser som har utretts. 

Expressen har sökt den utpekade juristen.

 

LÄS MER: Regeringens krav efter uppropet #medvilkenrätt

LÄS MER: Åklagarmyndighetens chefer i möte efter #medvilkenrätt

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag