Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Väljer att reducera sig själv till smutskastare"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra väljer att reducera sig själv till smutskastare. I kampen för att sänka skatten har hon blivit så desperat att hon citerar Jimmie Åkesson för att sprida en felaktig bild", säger Löfvens pressekreterare Erik Nises.
Foto: Robin Aron

I dag går oppositionen ihop för att stoppa en av regeringens skattesänkningar.

Politiskt rävspel har gjort förslaget om höjd brytpunkt till den hetaste riksdagsstriden på länge och i stormens öga står Sverigedemokraterna.

Nu anklagar Moderaternas Anna Kinberg Batra Socialdemokraterna för att samarbeta med Jimmie Åkesson.

– Vi samarbetar aldrig med SD i någon form, säger Löfven.

I dag, bara en dag efter att riksdagen tog beslut om utgiftsramarna och taken i regeringens budget, bryter oppositionen loss förslaget om höjd brytpunkt. Genom att väcka ett initiativ i finansutskottet stoppar man av allt att döma en av regeringens tänkta skattesänkningar.

– Det här är tre miljarder som går till de som tjänar mest, som det inte finns pengar för i statskassan men som vi ska nalla av kommande reformer. Det är en politik som inte kommer att ge några som helst jobb men kommer öka utgifterna, säger Fredrik Olovsson, ekonomisk-politisk talesperson för S i riksdagen.

"Historiskt inflytande"

Genom att lova att inte dra tillbaka ett femte jobbskatteavdrag har Socialdemokraterna närmat sig alliansen i skattefrågan. Den höjda brytpunkten har blivit en symbolfråga där S vill visa att partiet inte gett upp striden om skatterna. Men tilltaget har fått alliansen att se rött.

– Det skulle vara att ge SD historiskt inflytande om man ger dem faktisk påverkan på budgeten som det här skulle innebära. Riksdagen har behandlat ramarna för budgeten och där brukar det normalt sett stanna. Det är så riksdagsordningen är, det har skyddat statsfinanserna och gjort det möjligt att regera i minoritet i snart 20 år, säger Anna Kinberg Batra.

– Moderaternas gruppledare i riksdagen har de senaste dagarna twittrat om hur Sverigedemokraternas partiledare ser på vågmästarrollen i budgetomröstningen. Jimmie Åkesson säger i medierna att han har fått Stefan Löfven att anta sitt förslag. Det innebär ett historiskt samarbete mellan socialdemokrater och sverigedemokrater i den meningen att SD får rekordinflytande. Det är första gången de får budgetmakt och för det har Socialdemokraterna ett ansvar, säger Anna Kinberg Batra.

Den interna strategin inom Moderaterna och de mindre allianspartierna är att visa på att S ger SD inflytande. Flera höga tjänstemän har bland annat spridit ett klipp från riksmötets öppnande där Jimmie Åkesson säger sig ge ett tips till Stefan Löfven angående budgetarbetet.

– Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra väljer att reducera sig själv till smutskastare. I kampen för att sänka skatten har hon blivit så desperat att hon citerar Jimmie Åkesson för att sprida en felaktig bild. Det blir oerhört svårt att ta henne på allvar, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.

"Inte anpassar förslaget"

S-ledaren Stefan Löfven vänder sig emot att Socialdemokraterna tagit intryck av Jimmie Åkesson.

– Vi har inte anpassat vårt förslag efter något så kallat tips från Åkesson. Vi, MP och V anser att det är fel att låna för att sänka skatterna för de som tjänar mycket och detta förslag hade sett likadant ut oavsett hur SD ställer sig till det, säger han.

Nya förslaget: du sparar 200 kronor - om du tjänar 1 000 kronor över brytpunkten

200 kronor lägre skatt

Förslaget om höjd brytpunkt innebär att gränsen för statlig skatt höjs från 36 158 kronor i månaden till 37 417. För den som tjänar 1 000 kronor över brytpunkten innebär det 200 kronor mindre i skatt.

Oväntad omröstning

I en omröstning i slutet av oktober kunde oppositionen rösta igenom ett tillkännagivande från riksdagen att regeringen skulle dra tillbaka förslaget, men flera rödgröna ledamöter uteblev och alliansen vann oväntat voteringen.

Rödgrönt initiativ

I dag väntas de rödgröna ta ett utskottsinitiativ i finansutskottet att regeringen ska dra tillbaka förslaget. Sedan kan finansutskottet ta beslut och votering äga rum i slutet av november eller i början av december.

Kan ge tre miljarder mer i nästa års budget

Talmannen kan vägra att ta upp frågan och regeringspartierna kan yrka på återremiss. Annars avgörs frågan inom ett par veckor, vilket innebär att de tre miljarder som förslaget kostar inte kan användas till något annat, eftersom riksdagen redan klubbat igenom utgiftsramarna. Nästa års budget får därmed tre miljarder mer i inkomster.

Källa: Skatteverket och TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.