Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väljaropinionen oförändrad i Sifos nya mätning

Socialdemokraterna är trots sommarens IT-skandal kring Transportstyrelsen fortsatt Sveriges största parti, med 30 procent.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Sverigedemokraterna är näst största parti, med 18,3 procent.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Väljaropinionen ligger fast trots turbulensen i politiken de senaste månaderna. Det visar Sifos senaste väljarbarometer som är gjord på uppdrag av SvD och GP.

S är störst med 30 procent, SD tvåa med 18,3 procent och M trea med 16,2 procent, enligt augustimätningen.

Sommarens IT-skandal och ministeravgångar har inte påverkat väljarsympatierna. Ställningen mellan blocken och partierna är praktiskt taget oförändrad i augusti jämfört med i juni, enligt Sifos nya mätning.

Sifos väljarbarometer för augusti, gjord på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, visar att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet fortfarande är största block med 40,5 procent mot Alliansens 38,4 procent. 

– Ur väljarsynpunkt var IT-skandalen kanske inte så turbulent. Den blåste över fort och människor var upptagna av annat. Händelser i sig brukar inte heller påverka så mycket i sig själva, det handlar mer om hur de hanteras, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SvD. 

Semestertider påverkade

Avslöjandet av Transportstyrelsens IT-skandal och de dramatiska ministeravgångarna kom under semestertiden när människor kanske inte följde nyhetsrapporteringen lika intensivt som vanligt, enligt Toivo Sjörén. Och dessutom visar en annan Sifomätning att 57 procent av väljarna anser att statsminister Stefan Löfven hanterade misstroendeförklaringen mycket eller ganska bra, skriver SvD. 

– Det är uppenbart att den allmänna uppfattningen är att Löfven hittills har hanterat krisen kring Transportstyrelsen bra, säger Toivo Sjörén till SvD.

Den nya mätningen genomfördes den 7-17 augusti och är den första efter sommaruppehållet under juli månad.

Sifos augustimätning

Sifos väljarbarometer gjordes på uppdrag av SvD och GP. 10 625 intervjuer genomfördes 7-17 augusti.

Intervjupersonerna fick svara på frågan "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det vore val i dag?"

S 30 procent (i juni 29,2 procent)

V 6,4 procent (7,7)

MP 4,1 procent (4,0)

M 16,2 procent (15,9)

C 12,4 procent (13,4)

L 6,2 procent (6,2)

KD 3,6 procent (2,9)

SD 18,3 procent (18,0)

Övriga 3,0 procent (2,8)

Källa: Sifo-Svd/GP

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.