Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väljarnas glädje: ”Har hittat vår president”

Hör vad väljarna i Virginia tänker rösta på i valet.
Kaitlyn Dinan, 31, och Monica Dinan, 61 från Alexandria i Virginia har märkt av att miljardären Michael Bloomberg satsat stort i delstaten. – Många har sagt att de är irriterade på antalet reklamfilmer tv har visat med Bloomberg och jag har inte hört många som stöttar honom, säger Kaitlyn Dinan.
Theresa Herbert, 28, från Virginia röstade i primärvalet i Alexandria under tisdagen och förklarade att Bernie Sanders var hennes val. - Han är det största hoppet för förändring som vi verkligen behöver i det här landet.
Joan Schindel, 77, hade inte bestämt sig när hon kom till vallokalen. Hon har haft svårt att välja i det stora startfältet av kandidater, men har en sak klar för sig. - Det viktigaste är att den kandidaten kan slå Trump, säger hon.
Gwenn Gebhard, 59, från Alexandria röstade vid en brandstation och förklarade att primärval blivit svårare efter de senaste dagarnas avhopp. – Det hade varit enklare om Pete Buttigieg hade varit kvar, då hade jag nog röstat på honom för jag känner honom faktiskt, säger hon.

ALEXANDRIA. Bernie Sanders hoppades på revansch i Virginia efter förlusten mot Hillary Clinton 2016. 

Så blev det inte. 

Glädjen var stor bland Joe Biden-väljarna i Alexandria efter att han tagit hem Virginia. 

– Det är succé! Jag tror att vi har hittat vår president, säger Maria Cristina Caballero, 58, Washington DC. 

Virginia var en av de första delstaterna att inleda röstningen under supertisdagen och är även en av de första med att stänga röstningslokalerna under natten mot onsdag svensk tid.

Med 99 delegater på spel är det den fjärde viktigaste delstaten under primärvalssäsongens mest kritiska dag. 

Det märktes av under primärvalskampanjen, då flera kandidater har lagt ner stor kraft på att övertyga väljare just här. 

Det märkes också på reaktionerna efter att det stod klart att Joe Biden tar hem delstaten, enligt flera mediers prognoser. 

– Det är succé! Jag tror att vi har hittat vår president. Han har gjort så bra ifrån sig även om en del trodde att han inte skulle lyckas. Jag tror att han kommer att lyckas med att ena vårt land och göra oss mer känslosamma och sympatiska, säger Maria Cristina Caballero, 58, Washington DC. 

Maria Cristina Caballero, 58, var glad efter att Joe Biden vunnit Virginia.
Foto: Expressen TV

Bernie Sanders jagar revansch

Susan Alefantis, 73, och Linn O’Brien, 57, har tagit sig till Biden-festen i Alexandria från McLean i Virginia. 

– Jag känner mig mer än upprymd över detta. Det har varit en lång resa hit. Nu har Biden vunnit Virginia och han är den vi tror kommer att kunna slå Donald Trump, säger Susan Alefantis.

– Folk hade gett upp hoppet om honom bara för en vecka sedan. Att se honom komma tillbaka såhär är fantastiskt, jag kunde inte vara gladare, säger Linn O’Brien.

Susan Alefantis, 73, och Linn O’Brien, 57, är på plats för Joe Biden-festen i Alexandria.

Bernie Sanders åkte redan innan primärvalet i South Carolina var över i lördags för att möta väljare i Virginia Beach och har kastat sig mellan väljarmöten i Springfield och delstatshuvudstaden Richmond.

Primärvalet 2016 blev ett bittert nederlag för honom i Virginia efter att Hillary Clinton fick 64 procent av rösterna mot Sanders 35 procent.

I förmiddagsregnet utanför en skola i Alexandria i norra Virginia berättade Theresa Herbert, 28, att hon trodde på en annorlunda utgång den här gången. 

– Jag håller med honom om flera saker han säger och jag tycker att han är det största hoppet för förändring som vi verkligen behöver i det här landet, säger hon. 

På parkeringen utanför vallokalen var det flera som sa att de inte hade bestämt sig. De menar att hela kampanjen har präglats av det stora antalet kandidater. Att startfältet har krympt först dagarna inför Super Tuesday gjorde det svårt att välja. 

– Jag är mer moderat och det finns flera kandidater som passar in. Jag kommer bestämma mig inom fem minuter, säger Joan Schindel, 77, innan hon går in i vallokalen. 

”Vi behöver inte ännu en miljardär”

Väljarnas huvudvärk: ”Långt ifrån säker”

Gwenn Gebhard, 59, valde mellan Bernie Sanders och Joe Biden men kom fram till att Biden förmodligen har större chans att besegra Donald Trump. 

– Det vore bra om alla kunde enas bakom en person och Joe Biden är förmodligen den flest vanliga demokrater vill ha. Men jag var långt ifrån säker, säger hon.

Även Michael Bloomberg, som deltar i primärvalen för första gången under tisdagen, har haft siktet tydligt inställt på Virginia. Miljardären lanserade sin kandidatur i Norfolk, har tidigare investerat i andra val i delstaten och har under sin egen kampanj besökt Virginia fler gånger än någon annan delstat. 

Utesluter Bloomberg: ”Ser inte honom som demokrat”

Hans försök har dock inte imponerat på Bernie Sanders lokala kampanjchef Bill Neidhardt, som säger till The Guardian:

– Bloomberg försöker köpa det här valet genom att ösa så mycket pengar över delstaten som möjligt. Men vi har haft hundratals, om inte tusentals, volontärer som har organiserat sig här under månader.

Utanför en brandstation i Alexandrias gamla stadsdel, som för dagen fungerar som vallokal, träffade Expressen Kaitlyn Dinan, 31, och Monica Dinan, 61, när de var på väg för att rösta.

Bloomberg har aldrig varit en möjlig kandidat för dem. 

– Nej. Jag ser inte honom som demokrat, han kanske som mest är moderat. Jag vet inte varför han gav sig in i kampen. Han kunde ha satsat sina pengar och sitt stöd på någon av de andra kandidaterna. Vi behöver inte ännu en miljardär, vi behöver någon som förstår sig på politik, säger Kaitlyn Dinan. 

”Kommer förmodligen rösta på Warren”

De säger att det är omöjligt att avgöra vem som blir den stora vinnaren i Virginia. 

– Ärligt talat, jag vet inte. Det har varit så många förändringar och så nära inpå med Buttigieg och Klobuchar som hoppade av. Jag tror att det kommer bli Biden och om han till slut vinner nomineringen kommer jag rösta på honom, säger Kaitlyn.

För Monica Dinan är det en besvikelse att fler kvinnliga kandidater inte lyckats ta sig fram till Super Tuesday.

– Jag kommer förmodligen rösta på Warren. Det känns som att det här landet säger att man inte kan rösta på en kvinna, säger hon. 

Expressens Tomas Kvarnkullen rapporterar från Virginia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.