Väljarnas krav på Löfven: Ta med V

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Här är S-väljarnas krav på Stefan Löfven: släpp in Vänsterpartiet i regeringen om du vinner valet.

I en undersökning från Expressen och Demoskop säger mer än hälften av Socialdemokraternas väljare att han borde bilda regering med både V och MP.

Men partiet fortsätter att tiga om hur man tänker.

- Det är för tidigt att spekulera i hur en eventuell regering kommer se ut vid ett givet valresultat, säger partisekreteraren Carin Jämtin.

I dag inleds Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Klockan 14.00 ställer sig Stefan Löfven på scenen för att hålla ett tal till partiet.

En fråga som han förmodligen inte kommer ge svar på i talet är vem han vill regera med om han blir statsminister. Hittills har han legat lågt och inte gett några besked på den punkten.

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt har nyligen gjort klart att han vill bilda regering tillsammans med Stefan Löfven.

"Den tid då socialdemokratin kunde styra ensam är över. Därför är det viktigt att Vänsterpartiet tar ansvar för att lägga grunden för ett vänstersamarbete efter valet 2014. Vi är beredda att regera ihop om politikens innehåll är det rätta", skrev Sjöstedt på DN Debatt i söndags.

Det är en känslig fråga för Socialdemokraterna. När Mona Sahlin inför förra valet presenterade ett samarbete med enbart Miljöpartiet sågades hennes beslut internt och hon tvingades ta med Vänsterpartiet. Efter valet har det ofta nämnts som en bidragande orsak till valförlusten.

Skräms inte av historien

Demoskop har på uppdrag av Expressen frågat väljarna vilka partier de tycker att S-ledaren ska släppa in i regeringen om han vinner valet. Resultatet visar att Stefan Löfvens väljare inte låter sig skrämmas av historien.

Frågan som ställts till 2 121 personer är:

"Anta att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i riksdagsvalet 2014 tillsammans skulle få mer än hälften rösterna. Av följande alternativ, vilka partier, tycker du då borde ingå i en regering?"

Svarsalternativen: enbart S, S+MP och S+MP+V. 40 procent tycker att han borde bilda regering med både V och MP. 30 procent tycker att han bara borde ta in MP i regeringen och 27 procent tycker inte att han ska släppa någon av dem.

"Uppfattas som modernare"

Men tittar man på vad S- väljarna, som är 497 personer i undersökningen, svarat blir resultatet mycket tydligare.

Bland Stefan Löfvens egna väljare vill fler än hälften, 55 procent, att han ska bilda regering med både MP och V. 17 procent vill ha med enbart MP och 28 procent av S-väljarna vill se en renodlad S-regering.

- Med tanke på tidigare negativa väljarerfarenheter av hotet om att V skulle ingå i regeringen är det här ett resultat som knappast välkomnas av Stefan Löfven, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill inte gå in i några diskussioner om regeringsbildning.

Svaret blir samma som Löfven hela tiden gett - att de återkommer i frågan innan valet.

- Vi har varit tydliga om att vi i god tid innan valet kommer redogöra för vår inställning. Det är för tidigt att spekulera i hur en eventuell regering kommer se ut vid ett givet valresultat, säger hon.

I stället väljer Jämtin att bolla tillbaka frågan till Reinfeldt.

- Rimligen borde man också ställa sig frågan hur Fredrik Reinfeldt tänker sig formera sitt regeringsalternativ givet att halva hans allians riskerar åka ut ur riksdagen om man ska tro opinionsundersökningarna, säger hon.

Stort vinstmotstånd

Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, tror att resultatet delvis beror på att S-väljarna har en mer positiv bild av Jonas Sjöstedt än hans föregångare Lars Ohly.

- Jag tror att fler socialdemokratiska väljare kan känna sig lockade av ett samarbete med Vänsterpartiet under Sjöstedts ledning jämfört med Ohly. Ohly hade den här gamla kommuniststämpeln på sig. Sjöstedt uppfattas nog av S-väljarna som en modernare vänsterpartist, säger hon.

I undersökningen ställde Demoskop också frågor om vinster i välfärden. Resultatet visar att 29 procent av väljarna vill se ett förbud av vinstutdelning och 30 procent vill ha en maxgräns.

Men bland S-väljarna är vinstmotståndet ännu större. 42 procent av Löfvens väljare vill förbjuda vinstutdelning helt och 34 procent ser helst en maxgräns.

76 procent av S-väljarna vill alltså ha hårdare regler än vad Löfvens partistyrelse föreslår på kongressen.

- Vår position tar sin utgångspunkt i att det inte är ok att göra stora vinster på bekostnad av kvaliteten, att det ska ställas hårdare krav på utförarna, skärpt tillsyn och att företagen ska betala skatt i Sverige. Det tror jag är en uppfattning som också delas av väljarna, säger Carin Jämtin.

SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 27 mars–2 april.

Metod och urval: Internetintervjuer inom ramen för Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade Internetpanel.

Intervjuer: 2 121.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder samt parti i senaste riksdagsval.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.