Väljarnas hårda dom mot S, MP, C och L

Här är en förklaring vad egentligen januariavtalet innebär.
Annie Lööf (C).
Foto: OLLE SPORRONG
Isabella Lövin (MP).
Foto: Expressen TV
Nyamko Sabuni (L).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Domen är hård mot partierna bakom januariavtalet ­i en ny mätning från DN/Ipsos. 

Allt fler väljare anser att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna saknar en gemensam bild av hur samhällsproblemen ska lösas. 

DN/Ipsos har under december genomfört digitala intervjuer med 1 222 röstberättigade väljare. De tre frågorna som ­ställdes var:

Hur skulle du beskriva den politiska samsynen mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna...

1) ...rent generellt? 

2) ...vad som är de viktigaste frågorna och problemen för Sverige? 

3) ...hur de viktigaste frågorna och problemen för Sverige ska lösas?

DN/Ipsos ställde samma frågor i februari. Väljarnas bedömning av samarbetet mellan S, MP, C och L är betydligt mer kritisk när nu DN/Ipsos ställt samma frågor igen. 

– Mätningen i februari gjordes när många väljare kände en viss lättnad över att regeringsfrågan hade fått en lösning. Nu har det gått ett år och väljarna börjar se det faktiska utfallet. Det är förhoppningar kontra verklighet som vi mäter i den här undersökningen, säger Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos, till tidningen.

Stefan Löfven (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Störst förändring bland S-väljare

Största förändringen återfinns bland socialdemokratiska väljare. För samtliga tre frågor fanns bland S-väljarna i februari en övervikt för dem som var positiva. Nu är pessimisterna fler på alla frågor.

– Sådant som hänt under hösten påverkar bilden av hur januarisamarbetet fungerar. Vi har haft skjutningarna och gängkriminaliteten och sedan konflikten om Arbetsförmedlingen, säger Nicklas Källebring till tidningen.

Även allt fler centerpartistiska väljare anser att partierna bakom januariavtalet är splittrade. 

Vänsterpartistiska och kristdemokratiska väljare är betydligt mer negativt inställda till samsynen mellan januaripartierna jämfört med februarimätningen. 

Moderata och sverigedemokratiska väljare var negativt inställda till januariavtalet från början och det har förstärkts något.

SD och S jämnstora i Sifo-mätning:

Bara tiondelar skiljer partierna i mätning från SvD/GP/Sifo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.