Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Väljarnas förtroende för Annie Lööf rasar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I BLÅSVÄDER. Annie Lööf får låga betyg i förtroendemätningen. "Jag ser mycket allvarligt på det", säger hon. I undersökningen som Demoskop och Expressen gjort närmar hon sig snart Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som har minst förtroende av alla partiledare. Expressens undersökning är gjord av en onlinepanel och undersökningsperiod var 10-12 augusti. Antalet tillfrågade hade 1316 svarade. Betygskalan var femgradig. Förändringen sedan förra månaden anges ovan med röda och gröna pilar.

Misstaget i Almedalen, krognotor, julfest och delfinbesök.

Nu sågar väljarna Centerpartiets ledare Annie Lööf - och hennes dagar som partiledare kan snart vara räknade.

I Expressens och Demoskops förtroendemätning får hon urusla betyget 2,17 - och är snart nere på samma nivå som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Samtidigt säger bara en av hundra svenskar att de i dag har mycket stort förtroende för Lööf.

Var tredje svensk, 33 procent, uppger i Expressens och Demoskops nya förtroendemätning i dag att de har "mycket litet" förtroende för Centerpartiets ledare Annie Lööf. En procent av de 1 316 svarande säger att de har mycket stort förtroende för henne.

Under Almedalsveckan i början av juli publicerades Demoskops förra förtroendemätning - samtidigt som Centerpartiet då backat till 3,5 procent i en opinionsmätning.

För Annie Lööfs del var snittbetyget katastrofalt redan då: 2,39 på en femgradig skala.

- Men jag hoppas ju att den siffran ökar när jag under året som kommer profilerar Centerpartiet, sa hon.

Sedan dess har misstagen avlöst varandra.

Bjöd in - ingen tackade ja

Under politikerveckan i Visby lyckades hon reta upp sina allianskamrater genom att offentligt såga konstellationen och bjuda in till en nystart i hennes egen hemby - utan att detta förankrats i förväg. Ännu har ingen av de andra partiledarna tackat ja till hennes inbjudan.

Irritationen hos framför allt Göran Hägglund och Jan Björklund har i stället vuxit under sommaren, enligt Expressens källor.

Sedan exploderade skandalen kring Tillväxtverket och näringsministern sparkade generaldirektören - samtidigt som hon rasade mot representation som bröt mot reglerna.

Därefter har det i medierna handlat om krognotor, julfester och delfinbesök - på hennes eget departement.

Fortsätter att rasa

Och nu visar alltså en ny mätning att förtroendet för Annie Lööf fortsätter att rasa hos svenska folket. Hon får snittbetyget 2,17 på en femgradig skala.

Det kan jämföras med betyget för S-ledaren Stefan Löfven, 3,39 - som i andra mätningen i rad har högre förtroende än statsminister Fredrik Reinfeldt, 3,29.

- Om hon redan före semestrarna kunde sägas vara i ett ­allvarligt läge kan man nu konstatera att det handlar om en tydlig förtroendekris. En majoritet av både män och kvinnor har lågt förtroende för henne och hon har inte heller någon generation eller del av landet med sig, konstaterar Anders Lindholm på Demoskop.

- Den här typen av förtroendekriser är mycket svåra att ta sig ur.

"Ser allvarligt på det"

När Expressen mötte Annie Lööf på näringsdepartementet kommenterade hon den nya bottensiffran så här:

- Jag ser mycket allvarligt på det. Men jag kan också förstå den frustration som människor och medborgare känner över hanteringen av skattbetalarnas pengar i myndigheter och regeringskansliet - och att den riktas mot mig personligen.

Vad ska du göra för att bygga upp det här förtroendet igen då?

- För mig är det A och O att ha ett genuint grundmurat förtroende. Jag är uppvuxen i en miljö där man gör rätt för sig. Gnosjöandan har präglat mig under hela uppväxten och gör det även framgent. Därför ser jag väldigt allvarligt på det som har uppdagats på näringsdepartementet. Jag tar därför i med hårdhandskarna för att se till att ha kontrollfunktioner så att man inte ska behöva misstänka att något sånt här ska hända igen.

Det finns de som menar att du borde skaffa fler erfarna medarbetare?

- Jag har många erfarna medarbetare, både Michael Arthursson - som partisekreterare - och mina två statssekreterare är viktiga bollplank för mig och har lång erfarenhet i politiken.

Kommer Annie Lööf kunna sitta kvar som C-ledare?

Skandalerna kring Lööf

30 juni. Den 30 juni av­slöjade DN att Tillväxtverket lagt 16,5 miljoner kronor på konferenser och interna utbildningar under ett och ett halvt år. Bland exemplen finns en stor bankett på Grand Hôtel och vistelser på slott och spaanläggningar. Generaldirektör Christina Lugnet tvingades avgå den 6 augusti.

1 augusti. Myndigheten Vinnova med 200 anställda har lagt skattepengar på vinprovning och lyxmiddagar, det skrev DN den 1 augusti. 450 000 kronor har gått till intern representation, 2,8 miljoner till interna konferenser med chokladprovningar och middag på Grand Hôtel i Stockholm.

8 augusti. I slutet av juni åt närings­minister Annie Lööf och hennes stab middag för skatte­pengar, avslöjade Sveriges Radio Ekot den 8 augusti. Departementet fick notan på 22 000 kronor trots att det var ett internt C-möte. Nu har den skickats till Centerpartiet i stället.

14 augusti. Stiftelsen struntade i offentlig upphandling och gav fest­fixaren Micael Bindefeld 9,3 miljoner kronor under tre år, avslöjade DN. Några specifikationer till fakturorna för fester och pr har inte gått att finna i stiftelsens bok­föring.

Annie Lööf och hennes departement hade en julfest för 600 000 kronor - som bokfördes som seminarium, avslöjade Aftonbladet i tisdags.

15 augusti. Expressen avslöjar att 23 anställda på näringsdepartementet haft konferens på Vildmarkshotellet och i samband med detta fått en "exklusiv visning i lagunen" i Kolmårdens djurpark. Syftet var att lära sig kommunicera och ge feedback. Besöket hos delfinerna kostade skattebetalarna 10 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.