I BLÅSVÄDER. Annie Lööf får låga betyg i förtroendemätningen. "Jag ser mycket allvarligt på det", säger hon. I undersökningen som Demoskop och Expressen gjort närmar hon sig snart Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som har minst förtroende av alla partiledare. Expressens undersökning är gjord av en onlinepanel och undersökningsperiod var 10-12 augusti. Antalet tillfrågade hade 1316 svarade. Betygskalan var femgradig. Förändringen sedan förra månaden anges ovan med röda och gröna pilar.
I BLÅSVÄDER. Annie Lööf får låga betyg i förtroendemätningen. "Jag ser mycket allvarligt på det", säger hon. I undersökningen som Demoskop och Expressen gjort närmar hon sig snart Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som har minst förtroende av alla partiledare. Expressens undersökning är gjord av en onlinepanel och undersökningsperiod var 10-12 augusti. Antalet tillfrågade hade 1316 svarade. Betygskalan var femgradig. Förändringen sedan förra månaden anges ovan med röda och gröna pilar.

Väljarnas förtroende för Annie Lööf rasar

Publicerad

Misstaget i Almedalen, krognotor, julfest och delfinbesök.

Nu sågar väljarna Centerpartiets ledare Annie Lööf - och hennes dagar som partiledare kan snart vara räknade.

I Expressens och Demoskops förtroendemätning får hon urusla betyget 2,17 - och är snart nere på samma nivå som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Samtidigt säger bara en av hundra svenskar att de i dag har mycket stort förtroende för Lööf.

Var tredje svensk, 33 procent, uppger i Expressens och Demoskops nya förtroendemätning i dag att de har "mycket litet" förtroende för Centerpartiets ledare Annie Lööf. En procent av de 1 316 svarande säger att de har mycket stort förtroende för henne.

Under Almedalsveckan i början av juli publicerades Demoskops förra förtroendemätning - samtidigt som Centerpartiet då backat till 3,5 procent i en opinionsmätning.

För Annie Lööfs del var snittbetyget katastrofalt redan då: 2,39 på en femgradig skala.

- Men jag hoppas ju att den siffran ökar när jag under året som kommer profilerar Centerpartiet, sa hon.

Sedan dess har misstagen avlöst varandra.

Bjöd in - ingen tackade ja

Under politikerveckan i Visby lyckades hon reta upp sina allianskamrater genom att offentligt såga konstellationen och bjuda in till en nystart i hennes egen hemby - utan att detta förankrats i förväg. Ännu har ingen av de andra partiledarna tackat ja till hennes inbjudan.

Irritationen hos framför allt Göran Hägglund och Jan Björklund har i stället vuxit under sommaren, enligt Expressens källor.

Sedan exploderade skandalen kring Tillväxtverket och näringsministern sparkade generaldirektören - samtidigt som hon rasade mot representation som bröt mot reglerna.

Därefter har det i medierna handlat om krognotor, julfester och delfinbesök - på hennes eget departement.

Fortsätter att rasa

Och nu visar alltså en ny mätning att förtroendet för Annie Lööf fortsätter att rasa hos svenska folket. Hon får snittbetyget 2,17 på en femgradig skala.

Det kan jämföras med betyget för S-ledaren Stefan Löfven, 3,39 - som i andra mätningen i rad har högre förtroende än statsminister Fredrik Reinfeldt, 3,29.

- Om hon redan före semestrarna kunde sägas vara i ett ­allvarligt läge kan man nu konstatera att det handlar om en tydlig förtroendekris. En majoritet av både män och kvinnor har lågt förtroende för henne och hon har inte heller någon generation eller del av landet med sig, konstaterar Anders Lindholm på Demoskop.

- Den här typen av förtroendekriser är mycket svåra att ta sig ur.

"Ser allvarligt på det"

När Expressen mötte Annie Lööf på näringsdepartementet kommenterade hon den nya bottensiffran så här:

- Jag ser mycket allvarligt på det. Men jag kan också förstå den frustration som människor och medborgare känner över hanteringen av skattbetalarnas pengar i myndigheter och regeringskansliet - och att den riktas mot mig personligen.

Vad ska du göra för att bygga upp det här förtroendet igen då?

- För mig är det A och O att ha ett genuint grundmurat förtroende. Jag är uppvuxen i en miljö där man gör rätt för sig. Gnosjöandan har präglat mig under hela uppväxten och gör det även framgent. Därför ser jag väldigt allvarligt på det som har uppdagats på näringsdepartementet. Jag tar därför i med hårdhandskarna för att se till att ha kontrollfunktioner så att man inte ska behöva misstänka att något sånt här ska hända igen.

Det finns de som menar att du borde skaffa fler erfarna medarbetare?

- Jag har många erfarna medarbetare, både Michael Arthursson - som partisekreterare - och mina två statssekreterare är viktiga bollplank för mig och har lång erfarenhet i politiken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag