Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Väljarnas dom: Våldet kommer inte minska

Det är svidande siffror för Löfven – samtidigt som Jimmie Åkesson får klart bättre betyg i samma mätning.
Hela 88 procent av väljarna tror att gängvåldet kommer att öka eller förbli oförändrat, enligt en mätning från Expressen/Sifo.
Foto: JANNE ÅKESSON
Polisen bedömer ”att man inom sex månader ska se en skillnad, i positiv riktning”, sade Löfven till GP om gängvåldet.
Foto: ADAM IHSE/TT

Politiker och polis lovar att få bukt med gängvåldet inom sex månader.

Bara 8 procent av väljarna tror på det – medan hela 88 procent tvärtom tror att våldet ska öka eller förbli oförändrat, visar Expressens/Sifos nya mätning.

– Det är allvarligt om staten inte kan leverera det som ingår i samhällskontraktet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Svenskarna har mycket lite förtroende för regeringens och polisens förmåga att lösa problemen med gängvåld och organiserad brottslighet. 

Statsminister Stefan Löfven får rekordlåga förtroendesiffror i frågor som rör lag och ordning – och bara en liten del av väljarna tror på polisens utfästelser, som han återger, om att det ska bli en positiv förändring inom sex månader.

Det visar en ny opinionsmätning som Sifo gjorde på uppdrag av Expressen på tisdagen.

”Lyckas inte övertyga”

8 procent svarar att de tror att gängvåldet ska förekomma ”i mindre utsträckning än i dag”, 31 procent svarar ”i högre utsträckning” och 57 procent säger att situationen förblir oförändrad.

– En mycket liten andel tror att de åtgärder som både politiker och polis presenterar kommer att få effekt. Polisen har gott förtroende i andra mätningar, men här lyckas man inte övertyga allmänheten om att man kan få bukt med gängvåldet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Misstron är utbredd över hela det politiska fältet. Bland regeringspartiernas väljare tror långt över 60 procent inte på någon förändring.

https://datawrapper.dwcdn.net/LgiPX/1/

Kan leda till misstro mot samhället

– De som sitter i regeringen får naturligtvis bära det största ansvaret. Men det kan leda till en misstro mot samhället när det är så lågt förtroende för polis och politiker, säger Toivo Sjörén.

Stefan Löfven får i mätningen mycket lågt förtroende i frågor som rör lag och ordning, 66 procent tycker att han hanterar gängvåld och organiserad brottslighet dåligt. Han fick mycket kritik för sina uttalanden om dessa problem i SVT:s ”Agenda” i söndags – och under ett besök i Göteborg på tisdagen förmedlade han budskapet att polisens åtgärder ska ge resultat inom ett halvår.

”Bättre om ett halvår”

Polisen bedömer ”att man inom sex månader ska se en skillnad, i positiv riktning”, sade han till GP. 

Löfven vill inte kommentera den nya mätningen utan hänvisar till den socialdemokratiska partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Hon säger att ”kampen mot den organiserade brottsligheten har högsta prioritet hos regeringen” och fortsätter:

– Jag vet också att för vissa av de insatser regeringen föreslagit för att komma till bukt med gängkriminaliteten så kommer det att ta tid innan de får effekt.  

SÅ GJORDES MÄTNINGEN

Målgrupp: Allmänheten 18–79 år.

Fråga: Om sex månader, tror du att gängvåld och organiserad brottslighet kommer att förekomma i …

Svarsalternativ: Mindre utsträckning än i dag; högre utsträckning än i dag; lika stor utsträckning som i dag; tveksam, vet ej.

Undersökningsperiod: 19 oktober 2019

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 008.

Beställare: Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.