Närmare hälften av väljarna tycker att KD:s beslut om att nu samtala med SD, som blev offentligt på torsdagen, var bra. 40 procent anser att det var dåligt. Det visar en Demoskop-mätning som Expressen beställt.
– I väljargrupper som står KD nära, som redan röstar eller övervägar att rösta på partiet, är det här ett beslut som tagits väl emot av allt att döma, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop.
Beslutet har starkast stöd i de väljargrupper som står nära Kristdemokraterna. Bland just KD:s väljare tycker hela 92 procent att det är ett bra beslut medan endast 3 procent tycker att det är dåligt, visar mätningen.
– Det finns en rätt stor väljargrupp som ligger i gränslandet mellan M, SD och KD. Man har väntat på det här beslutet rätt länge, är mitt intryck.
87 procent av Kristerssons väljare tycker det är bra
Bland M-väljare, som är en viktig grupp för KD, tycker en nästan lika stor andel, 87 procent, att beslutet var bra. Endast 5 procent tycker att det var dåligt. Mot bakgrund att många M-väljare flydde partiet när den tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra i början på 2017 öppnade för att samtala med SD finns flera intressanta aspekter i mätningen, menar Peter Santesson.
– Moderaternas väljare, särskilt de som partiet hade tidigare, har varit i ideologisk spagat. En grupp var socialliberala och en annan var mer konservativa. Kristdemokraterna har en bättre sammanhållning. Samtidigt har det hänt mycket i politiken sedan dess, som ändrat på detta. Det är ett helt annat politiskt landskap vi ser nu nu.
– Så även för Moderaternas del hade det varit lättare att fatta ett sådant här beslut nu. De som är kritiska till att förhandla SD har redan Moderaterna lämnat och sorterat om sig.

Kan påverka KD positivt i opinionen
Beslutet stärker KD:s ställning bland befintliga KD-väljare sett till opinionen. Två av tre i den gruppen säger att beslutet ökar sannolikheten att rösta KD medan den negativa opinionen är obefintlig i gruppen. Bland M-väljare är det en tredjedel som anser att beslutet ökar sannolikheten för att de kommer att rösta KD, medan endast 5 procent menar att det minskar sannolikheten. 7 av 10 SD-väljare menar att beslutet ökar sannolikheten att de kommer att byta till KD.
– Jag tror att KD kan vinna i båda läger nu. Sett till de väljarna som M förlorat till SD, som de hoppas vinna tillbaka, talar det här för att de är mer benägna att gå till KD i stället. Sen finns det de väljare som ursprungligen är moderata, som tagit steget över eller tänkt ta det, men som aldrig riktigt slagit rot. Det här beslutet talar för att de går i KD:s riktning.
Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare mest kritiska
Samtidigt innebär beslutet att väljare som i dag befinner sig en bit bort från partiet blir än mer övertygade om att inte rösta på KD. En majoritet av väljare bland såväl C/L som bland S och V/MP menar att beslutet innebär att sannolikheten för att de ska rösta KD minskar.

– Mest kritiska är V- och MP-väljarna och det är väl inte speciellt förvånande. Det är de som befinner sig i motpolen här. Samtidigt är det en grupp som är väljarstrategiskt helt ointressant för KD, säger Peter Santesson.
– Men det här vidgar helt klart det landskap som redan finns. Det blir en väldigt tydlig polarisering.
Jenny Madestam: Sätter press på M
Jenny Madestam, statsvetare och politisk kommentator i Expressen, säger att man i och med mätningen kan dra slutsatsen att KD har gjort ”en korrekt bedömning”.
Samtidigt tycker hon att polariseringen ökar.
– Det sätter press på Moderaterna samtidigt som Sverigedemokraternas möjligheter att komma in i värmen ökar radikalt, säger Madestam i Expressen TV.
Hon tror att Ebba Busch Thor redan har tagit sikte på nästa val, och på att forma en alternativ koalition.
– Sannolikheten att vi ska få se SD i mer organiserat samarbete har ökat radikalt efter det här uttalandet, säger Jenny Madestam.


Så tycker väljarna om KD:s besked om att samtala med SD
Kristdemokraterna har nu beslutat att de kan samtala med samtliga
riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna, för att få stöd
för sin politik i olika sakfrågor. Vad tycker du om det?
Andel som tycker att det var bra:
Samtliga väljare: 48 procent.
M-väljare: 87 procent.
KD-väljare: 92 procent.
SD-väljare: 97 procent.
C/L-väljare: 7 procent.
S-väljare: 9 procent.
V/MP-väljare: 4 procent
Andel som tycker att det var varken eller:
Samtliga väljare: 12 procent.
M-väljare: 5 procent
KD-väljare: 5 procent.
SD-väljare: 2 procent.
C/L-väljare: 20 procent.
S-väljare: 16 procent.
V/MP-väljare: 13 procent.
Andel som tycker att det var dåligt:
Samtliga väljare: 40 procent.
M-väljare: 5 procent.
KD- väljare: 3 procent.
SD-väljare: 1 procent.
C/L-väljare: 71 procent.
S-väljare: 75 procent.
V/MP-väljare: 83 procent.
Ej svar: 1 procent.
Så kan KD påverkas i opinionen
Hur påverkar beslutet sannolikheten för att du
kommer att rösta på Kristdemokraterna?
Andel som uppger att det ökar:
Samtliga väljare: 27 procent
M-väljare: 33 procent.
KD-väljare: 66 procent.
SD-väljare: 70 procent.
C/L-väljare: 1 procent.
S-väljare: 2 procent.
V/MP-väljare: 0 procent.
Andel som uppger varken eller:
Samtliga väljare: 40 procent
M-väljare: 62 procent.
KD-väljare: 34 procent.
SD-väljare: 28 procent.
C/L-väljare: 28 procent.
S-väljare: 32 procent.
V/MP-väljare: 48 procent.
Andel som uppger att det minskar:
Samtliga: 32 procent.
M-väljare: 5 procent.
KD-väljare: 0 procent.
SD-väljare: 2 procent.
C/L-väljare: 70 procent.
S-väljare: 65 procent.
V/MP-väljare: 52 procent.
Ej svar: 1 procent.
Så gjordes mätningen
Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.
Frågor: ”Kristdemokraterna har nu beslutat att de kan samtala med samtliga riksdagspartier, inklusive Sverigedemokraterna, för att få stöd för sin politik i olika sakfrågor. Vad tycker du om det?”, ”Hur påverkar beslutet sannolikheten för att du kommer att rösta på Kristdemokraterna?”
Undersökningsperiod: 21-22 mars.
Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.
Antal genomförda intervjuer: 1 055 intervjuer.
Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.
Beställare: Expressen.
Mätinstitut: Demoskop.