Stefan Löfven gör rätt som utlyser nyval, anser en majoritet av väljarna i nya Demoskop-mätningen. Foto: Jens L'Estrade
Stefan Löfven gör rätt som utlyser nyval, anser en majoritet av väljarna i nya Demoskop-mätningen. Foto: Jens L'Estrade

Väljarnas besked:
Rätt med extra val

Publicerad

Svenska folket ger klart besked i en opinionsmätning från Demoskop - Stefan Löfven gör rätt som utlyser nyval.

Det står också klart att regeringens försök att lägga skulden på regeringskrisen på Sverigedemokraterna har misslyckats.

Stefan Löfven anses lika skyldig, enligt Expressen/Demoskop.

Efter att det stod klart att regeringens budgetproposition hade fallit i onsdagens omröstning meddelade Stefan Löfven att han ska utlysa nyval i mars i ett försök att få en lösning på det låsta parlamentariska läget.

Nu hålls Stefan Löfven som högst ansvarig för regeringskrisen, visar en webbaserad mätning från Demoskop.

Knappt hälften, 48 procent, svarar att de tycker att Stefan Löfven (S) bär störst ansvar för rådande situationen. Han skuggas av sjukskrivne Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna som hålls ansvarig av 47 procent av de tillfrågade.

– Det är tydligt att det blir väldigt polariserat utifrån partisympatier, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Moderaterna kommer lindrigt undan i mätningen, trots att man är det största oppositionspartiet. Avgående partiledaren Fredrik Reinfeldt (M) hålls ansvarig av 16 procent medan hans tillfälliga ersättare, och utpekade efterträdare, Anna Kinberg Batra får 32 procent.

– Om man slår ihop de två så är det relativt många tillsammans. Men som tillfrågad kan man ha sagt båda två. Det är inte så att den ena kommer undan för att den andra finns med som svarsalternativ, säger Anders Lindholm.

Det är i stället Annie Lööf (C) som pekas ut som alliansens syndabock. Hon får högst siffror av alla partiledare i koalitionen med 38 procent när frågan om vem som bär ansvar för regeringskrisen och nyvalet ställs.

Fredrik Reinfeldt är fortfarande Moderaternas partiledare, även om det är Anna Kinberg Batra som har axlat rollen sedan Reinfeldt aviserade sin avgång i samband med valförlusten.

Beslutet om att utlysa nyval är kontroversiellt och något som inte har hänt i Sverige sedan 1958.

Trots detta så ställer sig sju av tio positiva till ett nyval på onsdagskvällen i Expressen och Demoskops opinionsmätning.

– Det är intressant att det är så många som tycker att nyval är bra i den här situationen. Det kanske inte var helt självklart. Regeringen har inte haft något momentum i väljarkåren på senare tid och tar en stor risk, säger Anders Lindholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag