Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Väljarnas besked:
Rätt med extra val

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven gör rätt som utlyser nyval, anser en majoritet av väljarna i nya Demoskop-mätningen.
Foto: Jens L'Estrade

Svenska folket ger klart besked i en opinionsmätning från Demoskop - Stefan Löfven gör rätt som utlyser nyval.

Det står också klart att regeringens försök att lägga skulden på regeringskrisen på Sverigedemokraterna har misslyckats.

Stefan Löfven anses lika skyldig, enligt Expressen/Demoskop.

Efter att det stod klart att regeringens budgetproposition hade fallit i onsdagens omröstning meddelade Stefan Löfven att han ska utlysa nyval i mars i ett försök att få en lösning på det låsta parlamentariska läget.

Nu hålls Stefan Löfven som högst ansvarig för regeringskrisen, visar en webbaserad mätning från Demoskop.

Knappt hälften, 48 procent, svarar att de tycker att Stefan Löfven (S) bär störst ansvar för rådande situationen. Han skuggas av sjukskrivne Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna som hålls ansvarig av 47 procent av de tillfrågade.

– Det är tydligt att det blir väldigt polariserat utifrån partisympatier, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Moderaterna kommer lindrigt undan i mätningen, trots att man är det största oppositionspartiet. Avgående partiledaren Fredrik Reinfeldt (M) hålls ansvarig av 16 procent medan hans tillfälliga ersättare, och utpekade efterträdare, Anna Kinberg Batra får 32 procent.

– Om man slår ihop de två så är det relativt många tillsammans. Men som tillfrågad kan man ha sagt båda två. Det är inte så att den ena kommer undan för att den andra finns med som svarsalternativ, säger Anders Lindholm.

Det är i stället Annie Lööf (C) som pekas ut som alliansens syndabock. Hon får högst siffror av alla partiledare i koalitionen med 38 procent när frågan om vem som bär ansvar för regeringskrisen och nyvalet ställs.

Fredrik Reinfeldt är fortfarande Moderaternas partiledare, även om det är Anna Kinberg Batra som har axlat rollen sedan Reinfeldt aviserade sin avgång i samband med valförlusten.

Beslutet om att utlysa nyval är kontroversiellt och något som inte har hänt i Sverige sedan 1958.

Trots detta så ställer sig sju av tio positiva till ett nyval på onsdagskvällen i Expressen och Demoskops opinionsmätning.

– Det är intressant att det är så många som tycker att nyval är bra i den här situationen. Det kanske inte var helt självklart. Regeringen har inte haft något momentum i väljarkåren på senare tid och tar en stor risk, säger Anders Lindholm.

FAKTA

Nu har regeringen utlyst att ett nyval ska hållas i mars. Tycker du att det är en bra lösning på den uppkomna situationen?

Ja: 69 %

Nej: 29 %

Ej svar: 2 %

FAKTA

Vilka tycker du har det största ansvaret för regeringskrisen?

Stefan Löfven (S): 48 %

Jimmie Åkesson (SD): 47 %

Annie Lööf (C): 38 %

Jan Björklund (FP): 34 %

Anna Kinberg Batra (M): 32 %

Göran Hägglund (KD): 30 %

Åsa Romson (MP): 24 %

Gustav Fridolin (MP): 22 %

Fredrik Reinfeldt (M): 16 %

Jonas Sjöstedt (V): 11 %

Ej svar: 2 %

FAKTA

Målgrupp: Den svenska väljarkåren

Fråga: "Nu har regeringen utlyst att ett nyval ska hållas i mars. Tycker du att det är en bra lösning på den uppkomna situationen?"

Fråga: "När regeringen inte får stöd för sin budget så kan situationen betecknas som en regeringskris. Vilka tycker du har det största ansvaret för den uppkomna situationen?"

Undersökningsperiod: Eftermiddag/kväll onsdag 3 december

Metod: Webbundersökning med viktning för ålder, kön och röstfördelning i valet utifrån parti.

Antal genomförda intervjuer: 1023

Beställare: Expressen

Mätinstitut: Demoskop

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.