Foto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong

Väljarna: Vi vill
ha alliansparti

Publicerad

En majoritet av borgerliga väljare vill se ett gemensamt alliansparti nästa val.

Det visar en undersökning som TV4/Novus har gjort.

Men alliansledarna sågar idén.

– Önskemålet från de fyra partierna är faktiskt att få gå fram under eget namn, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M), som själv är skeptisk, till TV4 Nyheterna.

Alliansen borde ställa upp som ett gemensamt parti i nästa riksdagsval.

Det utspelet kom från moderaterna Maria Abrahamsson och Krister Thelin på SvD Brännpunkt på fredagen.

Taktikröster onödiga

Tanken är att göra taktikröster onödiga och se till att inget av partierna ramlar ur riksdagen.

Nu visar en undersökning från TV4/Novus att en majoritet av alliansväljarna håller med. 50 procent svarade att alliansen borde gå till val som ett eget parti - mot 40 procent som inte tyckte det. För svenska folket i stort var 27 procent positiva och 62 procent negativa. Endast en liten minoritet av rödgröna väljare ställde sig bakom förslaget.

Partiledarna negativa

Men alliansens partiledare verkar inte vara det minsta intresserade av att gå samman i ett storparti.

– Definitivt inte. Alliansens styrka är att vi är fyra självständiga partier med olika ingångar som stärker alliansen som helhet, säger Annie Lööf (C) till TV4 Nyheterna.

– Tillsammans ska vi ställa upp som allianspartier men jag tror att vi gör klokt i att fortsätta som enskilda partiers partibeteckningar. Jag tror att det blir enklare och redigare för väljarna att ta ställnig, säger Göran Hägglund (KD) till TV4 Nyheterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag