Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väljarna sviker Löfven efter Saudiaffären

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
30 procent av 1000 tillfrågade svenskar uppger att deras förtroende för Stefan Löfven har sjunkit.
Foto: Lisa Mattisson
Utrikesminister Margot Wallström har sämre förtroende hos väljarna jämfört med tidigare ministern Carl Bildt.
Foto: Sven Lindwall

Regeringen har hyllats utomlands för sitt skarpa ställningstagande mot Saudiarabien.

Men de svenska väljarna är inte lika förtjusta.

Nu visar nya siffror från Sifo/Svenska Dagbladet att förtroendet för statsminister Stefan Löfven har rasat efter Saudiaffären.

Det har varit en hektisk vecka för statsminister Stefan Löfven med ständigt nya uppgifter i den infekterade konflikten med Saudiarabien.

Och nu visar en opinionsundersökning som tagits fram av Sifo på uppdrag av Svenska Dagbladet att det uppsagda vapenavtalet med oljelandet och dess kritik mot utrikesminister Margot Wallström har fått direkta konsekvenser för väljarstödet.

30 procent av 1000 tillfrågade svenskar uppger att deras förtroende för Stefan Löfven har sjunkit på grund av det uppsagda avtalet. Enbart 15 procent svara att deras förtroende ökat.

– Just nu är det en tydlig negativ bedömning av Löfven när det gäller vad som hänt med Saudiarabien, säger Toivo Sjörén på TNS Sifo till SvD.

Alliansväljare mest kritiska

Majoriteten av kritikerna finns dock bland alliansväljarna. Enbart två procent av de som röstat på något av de rödgröna partierna har minskat förtroendet, medan hela 60 procent av alliansväljarna har minskat förtroende.

Även utrikesminister Margot Wallström påverkas av Saudiaffären.

När väljarna fått frågan om vilken de har störst förtroende för - Margot Wallström eller tidigare utrikesminister Carl Bildt - är det bara 24 procent som har störst förtroende för Wallström, att jämföra med 47 procent för Bildt.

– Det mest uppseendeväckande i mätningen är att var fjärde Socialdemokrat och var femte av de rödgröna, säger att de har störst förtroende för Carl Bildt, säger Toivo Sjörén.

Utomlands ser man dock betydligt mer positivt på den svenska utrikesministern och Margot Wallström hyllas bland annat av ansedda Washington Post.

”Äntligen ett västland som står upp mot Saudiarabien i frågan om mänskliga rättigheter", skriver tidningen.

Vill inte kommentera

Statsminister Stefan Löfven vill inte kommentera förtroendesiffrorna.

- Vi avböjer att kommentera sådana siffror, säger hans pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill inte ge en direkt kommentar på Sifos siffror, men säger i stället:

- I vårbudgeten kommer vi lägga förslag som förbättrar utbildning, ger fler jobb och stärker välfärden. Det blir ytterligare steg på vägen mot att genomföra de förändringar för ett bättre Sverige för alla som vi socialdemokrater gick till val på. Vår politik har brett stöd hos väljarna och jag ser med tillförsikt på framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.