Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väljarna: Hellre Busch Thor än Kristersson

Ebba Busch Thor (KD).
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M).
Foto: HANNA FRANZÉN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor fortsätter dra ifrån i Demoskops förtroendemätning. 

Borgerliga väljare föredrar nu KD-ledaren framför Ulf Kristersson.

– Hon lyser nu klarare än Kristersson bland M/KD-väljare. Det vittnar om att SD-utspelet har fallit väldigt väl ut, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

Kristdemokraterna ökade till hela 11,7 procent i Demoskops aprilmätning, den första sedan Ebba Busch Thor gick ut med beskedet om att samtala med Sverigedemokraterna.

Men det är inte bara partiets siffror som rusar – förtroendet för KD-ledaren är högre än någonsin. I Demoskops nya förtroendemätning uppger 45 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för Ebba Busch Thor. 

En ökning med en procentenhet sedan förra månaden, men som sker samtidigt som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tappar tre procentenheter och bara når 32 procent i förtroendemätningen.

Och bland M och KD-väljare som grupp är förtroendesiffran nu högre för Busch Thor än för Kristersson.

– Ännu en rekordsiffra för Ebba Busch Thor. Det har man ju redan hört några gånger nu. Men det speciella med den här mätningen är att Ebba Busch Thor är den starkare av de här två bland borgerliga väljare, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop.

Ebba Busch Thor fortsätter dra ifrån i Demoskops förtroendemätning.
Foto: FOTO: FREDRIK WENNERLUND COPYRIGHT: S / STELLA PICTURES

Under helgen har Moderaterna presenterat en ny logga och Ulf Kristersson säger sig följa KD:s linje kring SD.

– Det politiska initiativet ligger hos Ebba Busch Thor i och med utspelet kring SD. Det är en förklaring till att hennes förtroendesiffra utvecklas starkare bland M/KD-väljarna än för Kristersson. Nu försöker M ta sig tillbaka dit, med arbetsgrupper, ny riktning och logga. Vi får se vad det ger för utdelning, säger Santesson.

Någon som däremot redan tycks gynnas av Ebba Busch Thors utspel är Jimmie Åkesson. SD-ledaren är den som ökar mest i månadens förtroendemätning – med fyra procentenheter. 

– Det sammanföll med att det har kommit mer SD-accepterande signaler från de här partierna och väljarna verkar också följa efter i den riktningen, säger Peter Santesson.

Ulf Kristersson halkar efter Ebba Busch Thor i förtroendemätningen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ebba Busch Thor ligger dessutom sju procentenheter över den partiledaren med näst högst förtroende bland väljarna, statsminister Stefan Löfven. Med 38 procent har S-ledaren ändå återhämtat sig med två procentenheter sedan förra mätningen.

Stefan Löfven stadig

Förra månaden rasade förtroendet med fyra procentenheter, men nu är Löfven tillbaka på en nivå där han har legat det senaste halvåret, enligt Peter Santesson.

Svårare att återhämta förtroende sedan regeringsuppgörelsen är det för Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund. 

– Tittar man på förtroendesiffrorna är det som att alliansen aldrig hade funnits. Det är en sval syn sinsemellan väljarna, där det tidigare har funnits ett korsvis förtroende för allianspartiernas ledare. SD-utspelet förstärker det. Väljargrupperna har gått i två olika riktningar, säger Peter Santesson.

Ett partiledarbyte brukar som regel ge ett uppsving i förtroendemätningarna, men enligt Santesson måste Liberalernas nya ledare även övertyga moderater.

– Liberalerna omsätter många väljare och många kommer från M. Om den strömmen upphör är det ett stort bekymmer för Liberalerna. Siffrorna visar att Jan Björklund är uttömd som partiledare, han är inte i en position att lyfta siffrorna. Partiledarvalet blir ett ödesval för partiet.MÄTNINGEN I SIFFROR (SIFFRAN I PARENTES ÄR FÖRÄNDRINGEN FRÅN FÖREGÅENDE MÄTNING)

Ebba Busch Thor (KD): 45 procent (1)

”Utspelet kring SD är en förklaring till att hennes förtroendesiffra utvecklas starkare bland M/KD-väljarna än för Kristersson. I den här mätningen är hon den starkare av de två bland borgerliga väljare”, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop.


Stefan Löfven (S): 38 procent (2)

”Stefan Löfven är tillbaka på en nivå där man har brukat se honom under det senaste halvåret.”


Jonas Sjöstedt (V): 35 procent (-3)

”Jonas Sjöstedts siffror börjar dala lite nu. Hans siffror ökade en tid bland en del borgerliga väljare, eftersom han hamnade i opposition och gjorde livet surt för den tillträdande Löfven-regeringen, men nu börjar det klinga av.”


Jimmie Åkesson (SD): 33 procent (4)

”Det är den största ökningen den här månaden och Jimmie Åkesson ökar bland M/KD-väljare. Väljarna följer efter att det har kommit mer SD-accepterande signaler därifrån.”


Ulf Kristersson (M): 32 procent (-3)

”Ulf Kristersson har tappat det politiska initiativet till Ebba Busch Thor. Nu försöker M ta sig tillbaka dit, med arbetsgrupper, ny riktning och logga. Vi får se vad det ger för utdelning.”


Annie Lööf (C): 26 procent (1)

”Efter uppgörelsen med Löfven fick hennes förtroende en knäck och det har inte återhämtat sig”. 


Jan Björklund (L): 19 procent (-1)

”Det stora förtroendetappet sedan januariavtalet hänger kvar, alliansväljarna har spruckit i två delar. L som omsätter många väljare och många kommer från M. Om den strömmen upphör är det ett stort bekymmer för Liberalerna. Partiledarvalet blir ett ödesval för partiet. Siffrorna visar att Björklund är uttömd som partiledare.”


Isabella Lövin (MP): 18 procent (3)

Gustav Fridolin (MP): 14 procent (–2)

”Miljöpartiets språkrör återhämtade sig aldrig efter handskakningsskandalen, där sköts förtroendet i sank. Det krävs något drastiskt nytt kring partiet för att ändra på det, möjligtvis språkrörsbytet i maj”, säger Santesson.Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 1-3 april 2019

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 030 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.