Väljarna ger Löfven underkänt i frågor om lag och ordning

66 procent tycker att statsministern hanterar frågor om gängvåld dåligt.
Väljarna har lågt förtroende för Stefan Löfvens förmåga att sköta lag och ordning, gängvåld och organiserad brottslighet, enligt en ny mätning gjord av Sifo på uppdrag av Expressen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vem är bäst på att sköta lag och ordning? Här är resultatet i mätningen.

Väljarna ger Stefan Löfven klart underkänt när det gäller att sköta frågor om lag och ordning.

66 procent tycker att statsministern hanterar frågor om gängvåld dåligt, enligt en Sifo-mätning gjord efter hans starkt kritiserade framträdande i SVT:s ”Agenda”.

Det är svidande siffror för Löfven – som krossas av Jimmie Åkesson i samma mätning.

Statsminister Stefan Löfven fick mycket stark kritik, också i de egna leden, efter sin intervju om gängkriminalitet i SVT:s ”Agenda” i söndags.

Nu visar en mätning gjord av Sifo på Expressens uppdrag att väljarna har lågt förtroende för Löfvens förmåga och sätt att sköta just de frågor som oroar många människor i dag: lag och ordning, gängvåld och organiserad brottslighet.

– Stefan Löfven får klart underkänt av befolkningen i stort. Det är genomgående stor misstro, både bland män och kvinnor och i olika åldersgrupper, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.

Många tveksamma bland de egna

– Också bland de egna är många tveksamma eller saknar förtroende. Bara 53 procent av S-väljarna har förtroende för det sätt på vilket Löfven hanterar gängvåld. Det är en låg siffra i det egna partiet, säger han.

66 procent av väljarna svarar ”inte alls bra” eller ”inte särskilt bra” på frågan om hur Löfven hanterar frågan om gängvåld och organiserad brottslighet. Bara 22 procent svarar ”ganska bra” och 3 procent ”mycket bra”.

Också på frågan om hur stort förtroende de har för Löfven i dessa frågor visar väljarna starkt missnöje. 58 procent har litet förtroende för honom, medan 17 procent har stort förtroende.

https://datawrapper.dwcdn.net/RtuMx/1/

Mätningen gjordes på tisdagen

Mätningen gjordes under tisdagen genom intervjuer med 1008 personer i en slumpmässigt utvald webbpanel.

– Intervjun i Agenda och debatten kring den har haft inverkan. Det har varit väldigt hårda omdömen om Löfvens uttalanden, säger Toivo Sjörén.

– Det här är en stor fråga i svensk politik så det är problematiskt för Löfven. Som mest får han godkänt av en fjärdedel av hela befolkningen. Och bara godkänt av lite över hälften av de egna väljarna, säger han.

I ”Agenda” sade Löfven att gängkriminaliteten har orsakats av segregationen och ville inte se något samband med migrationen. Han sade bland annat att man inte ”såg detta komma”. 

Stefan Löfven fick hård kritik

Efter intervjun kritiserades han starkt från många håll – även i medier med socialdemokratisk anknytning. En ledande politisk kommentator i oberoende socialdemokratiska Aftonbladet kallade intervjun för en ”katastrof”.

Väljarna ser, enligt Sifo-mätningen, SD-ledaren Jimmie Åkesson som den bäst lämpade att sköta frågor om lag och ordning i Sverige.

23 procent tror att han är bäst på detta medan M-ledaren Ulf Kristersson hamnar på 16 procent och S-ledaren Stefan Löfven på 15 procent. Övriga partiledare får alla under 6 procent.

Här är resultatet i mätningen.

– Lag och ordning är en fråga som engagerar väljarna, det är en fråga som verkligen flyttar väljare. Det ser vi med SD:s uppgång. Just nu bryr sig människor om det här även om det är långt till nästa val, säger Toivo Sjörén.

Han påpekar att Jimmie Åkesson får stöd i dessa frågor av ungefär lika många väljare som stöder hans parti i opinionsmätningarna. Löfven hamnar däremot klart under partiets opinionssiffror.

”Problem för S och M”

– Det är ett problem för både S och M att SD har så starkt stöd just i frågor om lag och ordning. Det visar Jimmie Åkessons styrka att han får så bra resultat i de här frågorna, säger Toivo Sjörén.

Expressen har sökt statsminister Stefan Löfven för en kommentar, men hans pressekreterare hänvisar till Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Det vi ser är i mångt och mycket en spegling av den allmänna opinionen, där många är oroliga över skjutningar och sprängningar, säger Lena Rådström Baastad och fortsätter:

– Jag vet att kampen mot den organiserade brottsligheten har högsta prioritet hos regeringen, att det redan gjorts mycket och att det förbereds mycket mer. Jag vet också att för vissa av de insatser regeringen föreslagit för att komma till bukt med gängkriminaliteten så kommer det att ta tid innan de får effekt.

SÅ GJORDES MÄTNINGEN

Målgrupp: Allmänheten 18–79 år.

Fråga 1: Vem av följande tror du är bäst på att sköta frågan om lag och ordning i Sverige?

Svarsalternativ: Stefan Löfven, Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor, Annie Lööf, Isabella Lövin, Per Bolund, Nyamko Sabuni, Jonas Sjöstedt, Jimmie Åkesson; tveksam, vet ej.

Fråga 2: Hur upplever du att Stefan Löfven hanterar frågan om gängvåld och den organiserade brottsligheten i Sverige?

Svarsalternativ: Inte alls bra; inte särskilt bra; ganska bra; mycket bra; tveksam, vet ej.

Fråga 3: Hur stort förtroende har du för på vilket sätt Stefan Löfven hanterar gängvåldet och den organiserade brottsligheten?

Svarsalternativ: Mycket litet; ganska litet; varken eller; ganska stort; mycket stort; tveksam, vet ej.

Undersökningsperiod: 19 oktober 2019

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Antal genomförda intervjuer: 1 008.

Beställare: Expressen.

Hör Sifos opinionschef Tovio Sjörén kommentera Löfvens siffror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.