Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Väljarna flyr från M till KD

KD när den högsta siffran på 16 är, enligt SvD/Sifos undersökning.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristerssons Moderaterna tappar väljare till KD.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna tappar väljare till Kristdemokraterna, enligt en ny mätning av SvD/Sifo.

Ebba Busch Thor kan glädjas åt den högsta noteringen på 16 år.

– Kristdemokraterna har blivit en allvarlig konkurrent till Moderaterna, säger Sifos Toivo Sjörén till SvD.

Stödet för Moderaterna minskar från 19,5 procent till 17,2 procent i SvD/Sifos väljarbarometer för februari. Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med januarimätningen.

Partiet tappar främst till Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. KD får i mätningen 8,6 procent, vilket är den högsta siffran på 16 år, rapporterar SvD.

– Kristdemokraterna har under Ebba Busch Thors ledning blivit en allvarlig konkurrent till Moderaterna. Vi kan komma se mer av detta i det kommande EU-valet, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD.

M tar samtidigt väljare från Liberalerna och Centerpartiet, men inte i samma omfattning som man förlorar väljare till KD och SD.

V tar väljare från S

SD backar något till 19,2 procent, trots tillskottet av väljare från M. Minskningen är dock inte statistiskt säkerställd.

L ligger för andra mätningen i rad under riksdagsspärren med 3,8 procent. C klarar sig något bättre och får 7,7 procent.

– Centern har inte drabbats lika mycket av uppgörelsen med regeringen, i huvudsak är det Liberalerna som har tagit stryk, säger Toivo Sjörén på Sifo till SvD.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet får 28,4 respektive 4,3 procent, medan Vänsterpartiet fortsätter att ta väljare från Socialdemokraterna och nu är uppe i 9,6 procent.

SvD/Sifos undersökning bygger på 3 888 intervjuer som gjordes mellan den 4 och den 14 februari. 

 

 

SvD/Sifo februari

Så stort är stödet för partierna i SvD/Sifos februarimätning. Siffrorna från januarimätningen anges inom parentes.

 

S: 28,4 (29,3)

V: 9,6 (8,5)

MP: 4,3 (3,9)

M: 17,2 (19,5)

C: 7,7 (6,9)

L: 3,8 (3,6)

KD: 8,6 (7,5)

SD: 19,2 (19,9)