Tatyana Ruchko och Svetlana Tsaplina efter att ha röstat i Stockholm. Foto: Kristoffer Wikström
Tatyana Ruchko och Svetlana Tsaplina efter att ha röstat i Stockholm. Foto: Kristoffer Wikström

Väljare i Sverige: "Putin en stark ledare"

Publicerad

Valdeltagandet på ryska ambassaden i Stockholm var stort på söndagen.

Tatyana Ruchko, 39, var där för att lägga sin röst på Putin, men tycker ändå att det är bra att det finns en opposition i Ryssland.

– Det finns vissa frågor som behöver förbättras, säger hon.

Enligt Andrey Milyaev, som är ordförande för valkommissionen på ryska ambassaden, är valdeltagandet det största på länge på ambassaden i Stockholm.

– Ungefär 800 röstade i parlamentsvalet i december. I dag har drygt 1 000 röstat, sa han innan vallokalen hade stängt på söndagen.

Tatyana Ruchko tycker att det har blivit bättre i Ryssland sedan Putin kom till makten.

– Levnadsstandarden har blivit bättre, och myndigheter fungerar som de ska. Sedan finns det frågor som alltid är svåra att lösa, som sjukvård och pensioner.

Anna Nevalennaya röstade i Stockholm.Foto: Kristoffer Wikström
Trots det menar hon att det är bra att det finns en opposition, som är drivande så att saker och ting blir ännu bättre.

Svårt att bestämma sig

Oksana Prokopenko, 23, skulle inte rösta på Putin, men ville inte säga vilken av kandidaterna hon hade valt. Hon säger att det har varit svårt att bestämma sig.

– Jag kan inte säga att den jag röstar på kommer att göra så stor skillnad. Putin är en stark ledare, som har gjort mycket för Ryssland, men det behövs förändring. Det behövs en lagstiftning för att få bort korruptionen, säger hon.

Anna Nevalennaya, 25, student tänkte lägga sin röst på Michail Prokhorov.

– Han är ny. Jag är trött på de andra kandidaterna. De har redan deltagit i valet fem gånger. Trots att Prokhorov är rik och kunde bo på Maldiverna, i Sverige eller var som helst så bor han i Ryssland. Det betyder något för mig.

Propaganda om Sovjettiden

Vlad Konov, 37, lägger sin röst på kommunistpartiets Gennadij Ziuganov. Han tycker att det var bättre under Sovjettiden och menar att det sprids mycket lögner och propaganda om hur det var då.

– Även om jag var mycket ung då så minns jag hur det var. Ekonomin var bättre, det var lugnare och mindre kriminalitet. Mina föräldrar kunde låta mig gå till skolan på egen hand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag