Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Väljare i Sverige: "Putin en stark ledare"

Tatyana Ruchko och Svetlana Tsaplina efter att ha röstat i Stockholm. Foto: Kristoffer Wikström

Valdeltagandet på ryska ambassaden i Stockholm var stort på söndagen.

Tatyana Ruchko, 39, var där för att lägga sin röst på Putin, men tycker ändå att det är bra att det finns en opposition i Ryssland.

– Det finns vissa frågor som behöver förbättras, säger hon.

Enligt Andrey Milyaev, som är ordförande för valkommissionen på ryska ambassaden, är valdeltagandet det största på länge på ambassaden i Stockholm.

– Ungefär 800 röstade i parlamentsvalet i december. I dag har drygt 1 000 röstat, sa han innan vallokalen hade stängt på söndagen.

Tatyana Ruchko tycker att det har blivit bättre i Ryssland sedan Putin kom till makten.

– Levnadsstandarden har blivit bättre, och myndigheter fungerar som de ska. Sedan finns det frågor som alltid är svåra att lösa, som sjukvård och pensioner.

Anna Nevalennaya röstade i Stockholm. Foto: Foto: Kristoffer Wikström Trots det menar hon att det är bra att det finns en opposition, som är drivande så att saker och ting blir ännu bättre.

Svårt att bestämma sig

Oksana Prokopenko, 23, skulle inte rösta på Putin, men ville inte säga vilken av kandidaterna hon hade valt. Hon säger att det har varit svårt att bestämma sig.

– Jag kan inte säga att den jag röstar på kommer att göra så stor skillnad. Putin är en stark ledare, som har gjort mycket för Ryssland, men det behövs förändring. Det behövs en lagstiftning för att få bort korruptionen, säger hon.

Anna Nevalennaya, 25, student tänkte lägga sin röst på Michail Prokhorov.

– Han är ny. Jag är trött på de andra kandidaterna. De har redan deltagit i valet fem gånger. Trots att Prokhorov är rik och kunde bo på Maldiverna, i Sverige eller var som helst så bor han i Ryssland. Det betyder något för mig.

Propaganda om Sovjettiden

Vlad Konov, 37, lägger sin röst på kommunistpartiets Gennadij Ziuganov. Han tycker att det var bättre under Sovjettiden och menar att det sprids mycket lögner och propaganda om hur det var då.

– Även om jag var mycket ung då så minns jag hur det var. Ekonomin var bättre, det var lugnare och mindre kriminalitet. Mina föräldrar kunde låta mig gå till skolan på egen hand.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!