Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Väljarbomben som hotar Stefan Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven, statsminister, S"Det finns bara en mätning som gäller, och det är på valdagen. Nu visar vi tydligt hur vi byter inriktning för Sverige - från skattesänkningar och neddragningar till investeringar i framtiden."
Foto: Olle Sporrong
Anna Kinberg Batra, partiledare, M"Det viktigaste är valdagen och politiken. När vi allianspartier dels trivs bra ihop dels utvecklar politiken så tydliggörs skillnaden mellan de olika alternativen. Då blir det tydligare hur tomt det är på jobbförslag från Löfven och hans samarbetspartier."
Foto: Olle Sporrong
Jonas Sjöstedt, partiledare, V"Det är rätt vanligt när en regering tillträtt att man faller tillbaka lite. Det har vi kunnat se under tidigare regeringar. Det jag tycker är viktigt är att de reformer som finns i budgeten får börja verka."
Foto: Olle Sporrong
Åsa Romson, språkrör, MP"Opinionsmätningar går upp och ner. Vi har en enig regering med ett starkt budgetförslag mot en splittrad allians som vill lite olika saker som dessutom vill vända tillbaka politiken till en skattesänkarpolitik medan vi vill ha en investeringspolitik."
Foto: Izabelle Nordfjell
Ebba Busch Thor , partiledare, KD"Regeringens vårbudget tydliggör Löfvens jobbfientliga politik. Vi ser kraftigt höjda skatter och svikna vallöften, det skapar inte trovärdighet. Vi kommer fortsätta söka stöd för en politik som underlättar för jobb och ger människor större frihet."
Foto: Gunnar Ask
Annie Lööf, partiledare, C"Det är Löfvens vallöftes-svek som nu tar sig uttryck i väljarnas opinion. Det här är ett kraftigt ras för Socialdemokraterna. Jag är glad över att C och alliansens arbete ger resultat också i opinionsmätningar."
Foto: Gunnar Ask
Jan Björklund, partiledare, FP"Skillnaderna blir allt tydligare mellan oss allianspartier som vill utveckla jobb och företagsamhet och de rödgröna som står för bidrags- och skattehöjningar på jobb."
Foto: All Over Press
Mattias Karlsson, vik. partiledare, SD"Vi har haft en serie med rekordmätningar i nästan alla institut. Det kan inte hålla i sig månad från månad. Det är klart att det fluktuerar lite fram och tillbaka. Det viktiga är ändå att vi etablerat oss på en ny nivå som är historiskt hög."
Foto: Anna-Karin Nilsson
1 / 9

Väljarbomben som hotar Stefan Löfven och förändrar spelplanen i svensk politik: Efter 38 månader har allianspartierna nu gått om de rödgröna visar i dag Expressens och Demoskops nya väljarbarometer.

Sedan årsskiftet har Socialdemokraterna tappat var sjunde väljare.

– Men snälla du, vi har bara suttit en åttondel av regeringsperioden, säger statsministern när han får se krissiffrorna.

Sedan januari har Socialdemokraterna backat 4,6 procentenheter – nästan var sjunde S-väljare har försvunnit, visar Expressens och Demoskops väljarbarometer för maj.

Socialdemokraterna har i dag stöd av 27,7 procent av väljarna.

Men den stora väljarbomben i den nya mätningen finns i skillnaden mellan blocken.

För första gången sedan februari 2012, då Stefan Löfven tog över som partiledare efter Håkan Juholt, är allianspartierna nu större än de rödgröna.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 40,4 procent av väljarna - den lägsta sammanlagda nivån för den rödgröna sidan sedan juli 2005, enligt Demoskop.

"En besvärlig situation"

För allianspartierna noteras en uppgång på totalt en procentenhet, och partierna samlar nu tillsammans 41,5 procent. Samtliga allianspartier är dessutom över riksdagens fyra-procentsspärr.

– Socialdemokraterna är i en besvärlig position där partiet får stryk i opinionen när regeringen har svårt att svara upp mot tidigare löften och förväntningar. Koalitionsregerandet, budgetförhandlingarna och det ekonomiska läget har krävt större kompromisser än partiets väljare nog var beredda på, konstaterar Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

– Socialdemokraternas nedgång under våren ser huvudsakligen ut att gå i riktning till Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Stefan Löfven kommenterade i går den nya Demoskopmätningen i samband med statsministerns frågestund i riksdagen.

– Det är vi som är regering, och nu för vi vår politik. Och vi har lagt en vårändringsbudget där vi investerar rejält i skolan, i jobben, i välfärden, i infrastruktur och i bostäder, och det tänker vi fortsätta med.

När kommer vändningen?

– Det finns en mätning som gäller, och det vet du vilken det är.

Du är inte det minsta bekymrad över opinionsläget?

– Men snälla du, vi har bara suttit en åttondel av regeringsperioden. Nu har vi presenterat vårändringsbudgeten där vi visar hur vi riktar om Sverige.

Du menar att opinionsläget förklaras helt av att ni varit tvungna att regera på allianspolitik?

– Det kan ha många olika förklaringar, men vi fick inte igenom vår budget.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är säker på att vändningen kommer:

– Regeringen kan naturligtvis vara mycket tydligare med sina stora satsningar. Det är först nu vi får ut dem. Det blir bättre siffror.

"Är en svag regering"

Moderaterna har ökat med 1,4 procentenheter sedan Anna Kinberg Batra tog över som partiledare i januari. Hon kommenterar den nya mätningen så här:

– Det här är en svag regering. De har brutit vallöften till svenska folket och saknar för jobben. Det förvånar inte mig att det börjar synas i opinionsmätningarna. Men det är valdagen som räknas.

Sverigedemokraterna backar i Demoskops majmätning med 0,7 procentenheter och får 15,0 procent trots att Jimmie Åkesson aviserat att han är tillbaka som partiledare.

– Förra serien av mätningar så slog vi rekord i princip i alla institut. Det kan man inte göra varje månad. Jag är ändå nöjd, jag tycker att det är en bra siffra, säger partiledarvikarien Mattias Karlsson.

På söndag kväll möts de åtta partiledarna i årets första partiledardebatt i SVT:s "Agenda".

Mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten
Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)
Undersökningsperiod: 28 april – 6 maj 2015.
Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.
Antal genomförda intervjuer: 1 251.
Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.
Beställare: Expressen.
Mätinstitut: Demoskop.
Statistisk säkerhet: Inga statistiskt säkerställda förändringar i förhållande till förra månaden.

Partiledarna kommenterar den nya väljarbarometern

Stefan Löfven, statsminister, S

Det finns bara en mätning som gäller, och det är på valdagen. Nu visar vi tydligt hur vi byter inriktning för Sverige - från skattesänkningar och neddragningar till investeringar i framtiden.

Jonas Sjöstedt, partiledare, V

Det är rätt vanligt när en regering tillträtt att man faller tillbaka lite. Det har vi kunnat se under tidigare regeringar. Det jag tycker är viktigt är att de reformer som finns i budgeten får börja verka.

Åsa Romson, språkrör, MP

Opinionsmätningar går upp och ner. Vi har en enig regering med ett starkt budgetförslag mot en splittrad allians som vill lite olika saker som dessutom vill vända tillbaka politiken till en skattesänkarpolitik medan vi vill ha en investeringspolitik.

Anna Kinberg Batra, partiledare, M

Det viktigaste är valdagen och politiken. När vi allianspartier dels trivs bra ihop dels utvecklar politiken så tydliggörs skillnaden mellan de olika alternativen. Då blir det tydligare hur tomt det är på jobbförslag från Löfven och hans samarbetspartier.

Jan Björklund, partiledare, FP

Skillnaderna blir allt tydligare mellan oss allianspartier som vill utveckla jobb och företagsamhet och de rödgröna som står för bidrags- och skattehöjningar på jobb.

Ebba Busch Thor , partiledare, KD

Regeringens vårbudget tydliggör Löfvens jobbfientliga politik. Vi ser kraftigt höjda skatter och svikna vallöften, det skapar inte trovärdighet. Vi kommer fortsätta söka stöd för en politik som underlättar för jobb och ger människor större frihet.

Annie Lööf, partiledare, C

Det är Löfvens vallöftes-svek som nu tar sig uttryck i väljarnas opinion. Det här är ett kraftigt ras för Socialdemokraterna. Jag är glad över att C och alliansens arbete ger resultat också i opinionsmätningar.

Mattias Karlsson, vik. partiledare, SD

Vi har haft en serie med rekordmätningar i nästan alla institut. Det kan inte hålla i sig månad från månad. Det är klart att det fluktuerar lite fram och tillbaka. Det viktiga är ändå att vi etablerat oss på en ny nivå som är historiskt hög.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.