Sedan januari har Socialdemokraterna backat 4,6 procentenheter – nästan var sjunde S-väljare har försvunnit, visar Expressens och Demoskops väljarbarometer för maj.
Socialdemokraterna har i dag stöd av 27,7 procent av väljarna.
Men den stora väljarbomben i den nya mätningen finns i skillnaden mellan blocken.
För första gången sedan februari 2012, då Stefan Löfven tog över som partiledare efter Håkan Juholt, är allianspartierna nu större än de rödgröna.
Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 40,4 procent av väljarna - den lägsta sammanlagda nivån för den rödgröna sidan sedan juli 2005, enligt Demoskop.
"En besvärlig situation"
För allianspartierna noteras en uppgång på totalt en procentenhet, och partierna samlar nu tillsammans 41,5 procent. Samtliga allianspartier är dessutom över riksdagens fyra-procentsspärr.
– Socialdemokraterna är i en besvärlig position där partiet får stryk i opinionen när regeringen har svårt att svara upp mot tidigare löften och förväntningar. Koalitionsregerandet, budgetförhandlingarna och det ekonomiska läget har krävt större kompromisser än partiets väljare nog var beredda på, konstaterar Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.
– Socialdemokraternas nedgång under våren ser huvudsakligen ut att gå i riktning till Sverigedemokraterna och Moderaterna.
Stefan Löfven kommenterade i går den nya Demoskopmätningen i samband med statsministerns frågestund i riksdagen.
– Det är vi som är regering, och nu för vi vår politik. Och vi har lagt en vårändringsbudget där vi investerar rejält i skolan, i jobben, i välfärden, i infrastruktur och i bostäder, och det tänker vi fortsätta med.
När kommer vändningen?
– Det finns en mätning som gäller, och det vet du vilken det är.
Du är inte det minsta bekymrad över opinionsläget?
– Men snälla du, vi har bara suttit en åttondel av regeringsperioden. Nu har vi presenterat vårändringsbudgeten där vi visar hur vi riktar om Sverige.
Du menar att opinionsläget förklaras helt av att ni varit tvungna att regera på allianspolitik?
– Det kan ha många olika förklaringar, men vi fick inte igenom vår budget.
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är säker på att vändningen kommer:
– Regeringen kan naturligtvis vara mycket tydligare med sina stora satsningar. Det är först nu vi får ut dem. Det blir bättre siffror.
"Är en svag regering"
Moderaterna har ökat med 1,4 procentenheter sedan Anna Kinberg Batra tog över som partiledare i januari. Hon kommenterar den nya mätningen så här:
– Det här är en svag regering. De har brutit vallöften till svenska folket och saknar för jobben. Det förvånar inte mig att det börjar synas i opinionsmätningarna. Men det är valdagen som räknas.
Sverigedemokraterna backar i Demoskops majmätning med 0,7 procentenheter och får 15,0 procent trots att Jimmie Åkesson aviserat att han är tillbaka som partiledare.
– Förra serien av mätningar så slog vi rekord i princip i alla institut. Det kan man inte göra varje månad. Jag är ändå nöjd, jag tycker att det är en bra siffra, säger partiledarvikarien Mattias Karlsson.
På söndag kväll möts de åtta partiledarna i årets första partiledardebatt i SVT:s "Agenda".