Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valjakkala: Har bara låtit bli att gå tillbaka

Juha Valjakkala, 50, avvek från fängelset förra veckan.
Foto: TV3
"Jag avvek inte från anstalten. Jag har låtit bli att gå tillbaka," säger Juha Valjakkala till Expressen.
Foto: Alf Lindbergh

Nu bryter Juha Valjakkala, 50, tystnaden om att han har avvikit från ett fängelse norr om Helsingfors – och jagas av polisen.

Han vill inte ställa upp på en längre intervju – men under samtalet från gömstället säger han till Expressen att det inte handlar om en rymning:

– Jag avvek inte från anstalten. Jag har låtit bli att gå tillbaka.

I över en vecka har Juha Valjakkala, eller Nikita Bergenström som han numera heter, varit på fri fot och eftersökts av den finländska polisen. Trippelmördaren lämnade fängelset Jokela, strax norr om Helsingfors, i tisdags i förra veckan.

Under tisdagsförmiddagen ska polisen ha fått in flera tips från allmänheten som säger sig ha sett honom i centrala Helsingfors.

– Han har observerats flera gånger i Helsingforsområdet under tisdagsförmiddagen, och även tidigare. Vi har kollat upp tipsen, men det har inte nappat ännu, säger undersökningsledare Markku Lylykangas till Yle.

Juha Valjakkala har avtjänat livstidsstraffet för trippelmordet. Han släpptes 2009.

– Det brottet har han redan suttit för. Han sitter nu för andra mindre brott. Han behandlas på samma sätt som alla andra fångar, säger undersökningsledaren och Markku Lylykangas till MTV.

Han vill inte kommentera om man anser att Juha Valjakkala är farlig.

– Jag tar inte ställning till det. Tidigare handlingar måste man trots allt minnas. Alla kan dra sina egna slutsatser från det, säger han till MTV.

Gick på kurser

På onsdagen fick Expressen kontakt med Juha Valjakkala på telefon.

Han vill inte berätta om han tagit sig till Sverige – eller vad han har för planer med sin vistelse i frihet. Samtalet varar bara några minuter. Han är fåordig. Han säger att han inte vill ställa upp en längre intervju.

På frågan om han är kvar i Finland, svarar han kryptiskt:

– Ja, kanske det.

Samtidigt vill han förtydliga att han inte har rymt från fängelset, som flera medier uppgett:

– Jag avvek inte från anstalten. Jag har låtit bli att gå tillbaka, säger han – och fortsätter:

– Jag var på en sån där, jag vet inte vad det heter på svenska egentligen, när friheten börjar närma sig. Då får man gå på såna där kurser. Så jag avvek inte från anstalten. Jag har låtit bli att gå tillbaka.

Du är kvar i Finland?

– Ja, kanske det.

Juha Valjakkala vill inte berätta något närmare om den senaste fängelsedomen.

– Jag vill egentligen inte kommentera någonting, säger han till Expressen.

Dömd för trippelmord

Juha Valjakkala är mest omskriven för det uppmärksammade trippelmordet i Åmsele sommaren 1988. Efter att ha stulit en cykel sköt han ihjäl de efterföljande Sten Nilsson, 49, och dennes 15-årige son Fredrik med ett hagelgevär. Han knivskar sedan pojkens mamma Ewa Nilsson, 42, till döds.

Polisjakten efter trippelmördaren och den dåvarande flickvännen Marita Ruotalammi, 48, blev högdramatisk. Efter sju dagars sökande greps paret vid den danska järnvägsstationen i Odense.

Juha Valjakkala dömdes senare till livstids fängelse för de tre morden medan flickvännen dömdes till fängelse i två år.

Det är inte första gången som han avviker från ett fängelsestraff.

2002 rymde han från anstalten i Joensuu, där han vid tillfället avtjänade livstidsstraffet efter trippelmordet i Åmsele. Den gången fick han hjälp av sin dåvarande hustru. De tog sig till Sverige – men greps i byn Långträsk utanför Piteå efter två dagars jakt.

Fyra år senare, år 2006, rymde han på nytt – den gången från anstalten Konnunso.

Den finländska undersökningsledaren Markku Lylykangas Lylykangas uppmanar personer som möter Juha Valjakkala i frihet att ringa nödnumret. Av juridiska skäl har polisen inte kunnat dela ut en färsk bild till medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.