Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Valfläsk – sänk elskatten för alla”

Regeringen avsätter drygt sex miljarder kronor till en elpriskompensation för de hushåll som drabbats av höga elpriser. Åsa Pettersson, vd Energiföretagen, kommenterar.
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S).
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arman Teimouri (L).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

En tredjedel av hushållen kommer att få stöd att betala elräkningen under december till februari.

Rent valfläsk, menar oppositionen.

– Hade man verkligen velat hjälpa de utsatta så hade man sänkt elskatten för alla, säger Arman Teimouri (L) i SVT:s ”Morgonstudion”.

På onsdagen presenterade regeringen åtgärder för att ersätta elkonsumenterna för de exceptionellt höga elräkningarna som kommit efter en kall december med elpriser långt över det normala. 

För de hushåll som konsumerar över 2 000 kilowattimmar el per månad kan stödet bli som mest 6 000 kronor. För de som konsumerar mindre blir ersättningen lägre.

Vill se slopad elskatt

Även oppositionen är kritisk. Moderaterna och Liberalerna vill se någon form av slopad elskatt – som ska sänkas retroaktivt.

Det förslag regeringen går fram med nu kallar Arman Teimouri, Liberalernas energi- och näringspolitiske talesperson, för valfläsk.  

– Hade man verkligen velat hjälpa de utsatta – unga, pensionärer, egenföretagare och ensamstående – så hade man sänkt elskatten för alla. 

Regerings förslag når 1,8 miljoner hushåll, ungefär en tredjedel. Sänkt elskatt hade nått alla 4,8 hushåll, menar Teimouri

Khashayar Farmanbar delar inte resonemanget. Han säger i ”Morgonstudion” att det finns flera skäl till att regeringen inte valt att gå på oppositionens förslag. 

– Hade vi gjort som högern föreslår hade de som fått mest ersättning tillbaka hade varit de som bor i väldigt stora villor och som har väldigt stor förbrukning eftersom de hade legat i topp.

I stället har regeringen valt att sätta ett tak för när man får som mest ersättning – så att även de med mindre förbrukning får del av pengarna. 

– Oavsett om man har en högre förbrukning så får man inte mer än tak-beloppet. Det gör att det blir mer pengar över till de som faktiskt behöver det. Det här är en fördelningspolitisk klok lösning, säger energiministern. 

Inte en möjlig lösning enligt ministern

Ytterligare en orsak är enligt regeringen att det har varit prioriterat att snabbt få ett system på plats för att hushållen snabbare ska få del av ersättningen. 

”En lösning som bygger på kostnaden skulle ta längre tid att få plats och vara svårare att administrera. En kompensation som bygger på elförbrukning kommer i många fall också träffa de som har en hög kostnad för elen”, skriver regeringen på sin hemsida. 

– Sedan måste man också förhålla sig till befintlig lagstiftning. Det är inte praktiskt möjligt att i efterhand justera tillfälliga skattesänkningar på enskilda produkter så som el, säger Khashayar Farmanbar. 

Arman Teimouri håller inte med. 

– Givetvis är det praktiskt möjligt. Regeringen och riksdagen är ofta väldigt kreativa i sina lösningar. Det finns möjligheter att göra detta och det är så man måste arbeta. Man måste dessutom ha långsiktiga lösningar, inte den här typen av panikåtgärder som regeringen presenterar.

Ryska hotet, gängkriminalitet och elpriser – så var debatten

Här är det viktigaste från partiledardebatten i riksdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.