Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valexperten: Bidens läge är bättre än Clintons var

Trump nominerar Amy Coney Barrett till Högsta domstolen
Donald Trump.Foto: PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Joe Biden.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Hillary Clinton.Foto: DAVID HARTLEY/REX / DAVID HARTLEY/REX/IBL REX FEATURES
Joe Biden.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

Å ena sidan är Donald Trumps utmanare starkare i det här valet än det förra. 

– Det är tydligt att Joe Bidens läge är bättre än Hillary Clintons var, säger valexperten Mark Blumenthal till Wall Street Journal.

Å andra sidan har Trump definitivt utrymme att vinna presidentvalet på precis samma sätt som för fyra år sedan.

När Hillary Clinton var demokraternas kandidat 2016 hade hon inledningsvis en kraftig ledning över den republikanske kandidaten Donald Trump, men hennes ledning krympte kraftigt ju närmare valdagen man kom. En sammanställning gjord av Real Clear Politics visar att Joe Bidens ledning också krymper – men inte i samma utsträckning.

Vid den här tidpunkten före valet 2016 ledde Clinton bara med tre procentenheter över Trump. Biden å sin sida har i snitt just nu ett övertag på Trump på sju procentenheter enligt de senaste opinionsmätningarna.

Biden har också enligt Blumenthal en starkare position i många avgörande delstater än Clinton hade för fyra år sedan.

Valresultatet skilde sig kraftigt mot opinionsundersökningarna

Clinton fick visserligen tre miljoner röster fler än Trump 2016, men kandidaten med flest elektorsröster vinner presidentvalet – och det blev Trump med 306 elektorsröster mot 232. Micah Roberts, som arbetar med Wall Street Journals opinionsundersökningar, säger att det scenariot mycket väl kan upprepas i år.

– Men ska Trump förbättra sitt valresultat från 2016 kommer det att krävas en betydande händelse och det snart, säger Micah Roberts.

Mark Blumenthal är tydlig med att opinionsundersökningar är en ögonblicksbild och inte förutspår valresultatet. Det var extra tydligt för fyra år sedan då det blev stora skillnader mellan opinionsundersökningarna före valet och det faktiska valresultatet. I exempelvis Wisconsin leder Biden just nu med sex procentenheter över Trump. Det är en lika stor ledning som Clinton hade i Wisconsin inför valet 2016, men Trump vann till slut delstaten med en knapp procentenhet.

Den 3 november är det presidentval i USA.

Biden: ”Jag litar på vaccin och forskare – men inte på Trump"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.