Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valet i Istanbul görs om – efter Erdogans nederlag

President Erdogans parti AKP har styrt Istanbul i 25 år. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiska lokalvalet i Istanbul ska göras om – efter president Erdogans stora nederlag, rapporterar AFP. 

Tidigare har oppositionen, CHP, utropat sig till segrare – och nya borgmästaren har redan tillträtt ämbetet. 

Det är olagligt att vinna över AKP”, skriver CHP:s ordförande Onursal Adiguzel på Twitter. 

Turkiets president Erdogan vägrade erkänna sig besegrad efter lokalvalet i Istanbul den 31 mars tidigare i år efter att ha förlorat med knapp marginal. Valresultatet var ett hårt hårt slag mot Erdogan vars parti, AKP, styrt Istanbul i 25 år.

Både den sittande presidenten och Nationella aktionspartiet, MHP, lämnade in en överklagan och begärde att resultatet i lokalvalet skulle skrotas.

– Det var uppenbarligen oegentligheter och korruption, sade Erdogan i lördags enligt AFP. 

Men trots pågående överklagan utropade sig oppositionen till segrare och den 17 april tillträdde Ekrem Imamoglu, från Republikanska folkpartiet, CHP, som ny borgmästare.

Lokalvalet i Istanbul görs om – efter Erdogans överklagan

Nu meddelar Turkiets högsta valkommitté att det blir omval i Istanbul, rapporterar AFP med hänvisning till statlig media. Flera inom valkommittén tillhör Erdogans parti AKP, skriver The Independent. Omvalet kommer att genomföras den 23 juni i år. 

CHP, som vann lokalvalet, kallar det för ”ren och skär diktatur”. 

Det är olagligt att vinna över AKP. Systemet som kör över folkets vilja och bortser från lagen är varken demokratiskt eller legitimt”, skriver partiets ordförande Onursal Adiguzel på Twitter. 

https://twitter.com/onursaladiguzel/status/1125439633645555712https://twitter.com/AFP/status/1125438374884585477

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.