Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hongkong skjuter nu upp höstens val

Valet skulle hållas den 6 september.
Hongkongs chefsminister Carrie Lam väntas på fredagen skjuta fram valet i Hongkong.Foto: VINCENT YU / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstration i juli mot Hongkongs nya säkerhetslag.Foto: MIGUEL CANDELA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOC / MIGUEL CANDELA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Hongkongs chefsminister Carrie Lam skjuter fram höstens val och hänvisar till coronaviruset, rapporterar South China Morning Post.

– Den här pandemin har slagit hårt mot vår ekonomi. Vi måste vara förberedda hela tiden och agera, säger hon, enligt tidningen.

Den 6 september skulle valet till Hongkongs parlament hållas. Men på en presskonferens på fredagen meddelade Carrie Lam att det inte blir av som tänkt på grund av den pågående coronapandemin.

Lam sade också att hon använder sig av en nödlagstiftning och att hon har stöd från ledningen i Kina, enligt South China Morning Post.

Det är ännu oklart när valet kan komma att hållas.

Fredagen innebar sista dagen för kandidater i valet att registrera sig, men redan på torsdagen nekades 12 oppositionskandidater att ställa upp.

Frågan om att skjuta på valet väcker lagliga frågor om hur parlamentet ska kunna fortsätta sitt arbete efter den nuvarande ämbetsperioden är över och några av de nuvarande ledamöterna inte fått tillåtelse att ställa upp för omval. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.