Foto: Dylan Martinez
 Foto: Dylan Martinez

Valet i Egypten skakas av bråk på Tahrir

Publicerad
Uppdaterad
Valet i Egypten skakades under natten till onsdagen av oroligheter för första gången sedan röstningen inleddes.
Expressens utsända i Kairo, Kassem Hamadé, besökte under onsdagen Tahrir-torget där det var bråk mellan gatuförsäljare och demonstranter.
- Plötsligt gick gatuförsäljarna till attack med knivar och andra tillhyggen, säger han.
Oroligheterna fortsatte på Tahrir-torget under natten till onsdagen då olika grupper drabbade samman.
Ungefär 80 personer ska ha skadats i oroligheterna. Reformpolitikern Mohamed ElBaradei skriver enligt TT på Twitter att "ligister" attackerade demonstranterna som protesterar mot det styrande militärrådet.
Expressens utsända Kassem Hamadé besökte Tahrir-torget på onsdagsförmiddagen några timmar efter att det lugnat ner sig igen.
Enligt de han talade med handlade bråket om att demonstranterna och gatuförsäljarna hamnade i luven på varandra efter att de förra försökt köra bort de senare som bland annat anklagas för att sälja droger på torget.
– Plötsligt gick gatuförsäljarna till attack med knivar och andra tillhyggen, säger Kassem Hamadé.

FJP mot seger

Vissa demonstranter menar också att gatuförsäljarna står regimen nära vilket är ytterligare en anledning till att de vill få bort dem.
Demonstranterna ska ha gått segrande ur tumultet och gatuförsäljarna lämnade efter en stund Tahrir-torget.
Bråket var det första stora efter två relativt problemfria valdagar.
Muslimska brödraskapets parti FJP ser som väntat ut att gå mot en klar seger i valet. En källa uppger för Reuters att dess parti har fått omkring 40 procent av rösterna.

Två tredjedelar har inte röstat

En starkt islamistisk salafist-allians har fått näst flest röster och en koalition av mer sekulära partier kommer först på tredje plats.
Två tredjedelar av Egyptens provinser har dessutom inte röstat ännu, utan har sina valdagar den 14 december respektive den 3 januari. Ett definitivt slutresultat kommer inte förrän den 13 januari, skriver TT,
Rösträkningen är lite försenad eftersom den tagit längre tid än beräknat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag