Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Valet i Egypten klart - islamisten Mursi vann

Muslimska brödraskapets kandidat Mohammed Mursi vann presidentvalet. Foto: Ahmed Jadallah

Muslimska brödraskapets kandidat Mohammed Mursi vann det egyptiska presidentvalet.

Efter att resultatet hade presenterats bröt det ut bråk mellan olika anhängare i Kairo.

Hundratals Shafiq-anhängare i Kairo skanderade: "Rädda Egypten. Brödraskapet kommer att förstöra det".

Valet stod mellan Muslimska brödraskapets kandidat Mohammed Mursi och förre premiärministern – tillika det styrande militärrådets favorit – Ahmed Shafiq.

Tusentals anhängare från båda lägren hade samlats i centrala Kairo i väntan på beskedet. Stämningen uppgavs vara fredlig, men spänd, enligt BBC.

Ett stort jubel bröt ut bland Mursis anhängare på Tahirtorget i Kairo, när det stod klart att han hade vunnit valet.

"Jag lovar att vara en president som tjänar folket och som arbetar för dem. Jag kommer inte att bedra Gud när det kommer till att försvare era rättigheter och rättigheterna för den här nationen", skrev Mursi på sin hemsida efter segern.

"Martyrernas blod"

Mursi fick 51,7 procent av rösterna och Shafiq 48,3, enligt valkommissionen, uppger AP.

– Vi har nått det här ögonblicket på grund av martyrernas blod vid revolutionen. Egypten går in i en ny historisk era, sa Mursis talesman Ahmed Abdel-Attie efter segern enligt AP.

Valdeltagandet i den andra omgången i presidentvalet i Egypten var omkring 51 procent, uppger AFP enligt TT.

Valkommissionen har mottagit 460 000 klagomål på presidentvalet, säger Faruq Sultan, kommissionens ordförande. Han säger att "de flesta" av klagomålen har lämnats utan åtgärd.

Starka protester

Valresultatet skulle egentligen ha presenterats i torsdags. Förseningen har lett till spekulationer om att det styrande militärrådet i tysthet försöker nå en uppgörelse med Muslimska brödraskapet om maktfördelningen.

De senaste dagarna har tiotusentals personer protesterat på Tahirtorget i Kairo mot att resultatet har dröjt.

Det finns farhågor om att våld kan bryta ut på söndagen. Säkerhetsstyrkor var i beredskap. Bepansrade fordon och kravallpolis stod utposterade runt valkommissionens högkvarter i Kairo.

Efter att valresultatet hade presenterats bröt det ut bråk mellan olika anhängare på olika håll i Kairo.

Hundratals Shafiq-anhängare i stadsdelen Nasr skanderade: "Rädda Egypten" Brödraskapet kommer att förstöra det", medan soldater försökte hålla trafiken flytande, uppger Reuters.

Maktkampen mellan militärrådet och Muslimska brödraskapet beräknas fortsätta även efter valresultatet.

Ser risker

Utrikesminister Carl Bildt (M) ser "betydande risker" i samband med det utdragna beskedet om vem som blir Egyptens näste president.

– Hade man gjort som man normalt gör när man har ett val och tillkännagett valresultatet relativt snabbt, åtminstone preliminärt räknat, så tror jag att det varit lättare att få trovärdighet för valresultatet. Nu finns det en inte oväsentlig risk att antingen den ena eller andra sidan, nästan oavsett, kommer misstänka att detta manipulerats, sa Bildt till TT vid en telefonkonferens med svenska journalister sent i lördags.

Carl Bildt kommenterade på kvällen valet via mikrobloggen Twitter:

"Gratulationer till Muhammad Mursi som blivit vald till Egyptens president. Han måste nu bli alla egyptiers president."

Även USA:s regering gratulerar Mursi till segern, och manar Egypten att fortsätta att vara en garant för regional fred, säkerhet och stabilitet. Vita huset konstaterar att presidentvalet är en "milstolpe" i Egyptens väg mot att bli en demokrati, uppger Reuters enligt TT.

Första fria valet

Diktatorn Hosni Mubarak styrde Egypten i 30 år, men avsattes i början av förra året efter massiva folkliga protester. Därefter har ett militärråd innehaft makten.

Presidentvalet var det första fria någonsin i Egypten.

Mursis anhängare gläder sig över segern.

– Vi har väntat på det här i 7 000 år. För första gången i historien har vi vår egen president, vald av oss. Folkets makt är nu i händerna på presidenten, säger Abdul Mawgoud Dardery som röstade på Mursi enligt CNN.

Men andra är rädda för hur landet kommer att utvecklas under Muslimska broderskapets ledning.

– Jag hoppas att det blir en bättre framtid. Jag tvivlar starkt på det, säger Shafiq-anhängaren Manal Koshkani enligt CNN.

Maged Abdel Wadud, 45, menade att det var en mycket dålig dag för Egypten.

– Jag är så upprörd. Jag kan inte föreställa mig den här mannen som president i Egypten. Det här är början till slutet för Egypten, sa han enligt Reuters.

De kristna, som utgör cirka 10 procent av befolkningen, fruktar att Egypten ska islamiseras.

– Det finns rädsla för att Egypten blir en islamsk stat där kristna inte har samma rättigheter, säger Naguib Sawiris till tv-kanalen CBC.

60-årige Mohammed Mursi har studerat i USA och är professor i ingenjörsvetenskap. Han är gift och har fyra barn.

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!