Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S-ledaren efter finska valrysaren: Vi är störst

Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne firar valsegern på scen med sin fru Heta Ravolainen-Rinne.Foto: JARNO KUUSINEN / EPA / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraterna vinner valet med ett mandats marginal, enligt den preliminära rösträkningen.Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AP / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne tillsammans med frun Heta Ravolainen-Rinne på valvakan i Finland. Foto: JARNO KUUSINEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne tillsammans med frun Heta Ravolainen-Rinne på valvakan i Finland. Foto: JARNO KUUSINEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne tillsammans med frun Heta Ravolainen-Rinne på valvakan i Finland. Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AP TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne.Foto: HEIKKI SAUKKOMAA / AP TT NYHETSBYRÅN
Centerns partiledare Juha Sipilä.Foto: MICHEL EULER / AP
Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho.Foto: JUSSI NUKARI / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

HELSINGFORS. På söndagen gick Finländarna till valurnorna för att rösta fram en ny riksdag.

Och valet blev en riktig rysare.

Enligt det preliminära valresultatet blir Socialdemokraterna största parti, tätt följda av Sannfinländarna.

– Om siffrorna stämmer kommer vi att ställa frågor till andra partier om att ingå i en regering med oss. Vi är störst för första gången på tjugo år, säger S-ledaren Antti Rinne.

Centern, som lett den förra regeringen, gör ett katastrofval.

Riksdagsvalet i Finland bjöd på dramatiska förändringar jämfört med förra mandatperioden. 

Centern i Finland backar hela 18 mandat enligt de preliminära siffrorna och går mot ett historiskt dåligt valresultat.

Nationalistiska Sannfinländarna ser ut att vinna ett mandat, liksom Samlingspartiet, som motsvarar Moderaterna i Sverige.

Finlands Socialdemokratiska parti går framåt med 6 mandat och ser ut att bli största parti med 40 mandat, tätt följda av Sannfinländarna, som har 39 mandat.

Partiledaren Antti Rinne tolkar valresultatet som ett missnöje med ökade klyftor i samhället under den regering med Centern, Samlingspartiet och Blå framtid, som styrde landet fram till i mars.

– Ojämlikheten har ökat här i Finland mellan människor som har arbete och dem som inte har arbete. Vi kommer att bryta den situationen, säger han.

– Om siffrorna stämmer kommer vi att ställa frågor till andra partier om att ingå i en regering med oss. Vi är störst för första gången på tjugo år.

Hoppas göra en Löfven

Partisekreteraren Antton Rönnholm säger att det kommer att bli tufft att bilda regering.

– Vi får hoppas att vi, om vi blir regeringsbildare, gör ett lika bra resultat som Stefan Löfven i Sverige.

Heidi Puumalainen, 40”Jag är glad över att det gick bra för många unga och kvinnliga kandidater, men tycker samtidigt att det är tråkigt att Sannfinländarna blev andra största parti”. Foto: Lovisa Åkesson
Ville Kuukka, 41”Jag är glad att det förnuftiga partiet blev störst, men det är en total katastrof att högerpartiet Sannfinländarna blev så stora. Jag hoppas att Socialdemokraterna kommer bilda regering med andra gröna partier på vänsterkanten”Foto: Lovisa Åkesson
Julia Lakanen, 25”Jag tror att det kommer bli svårt för Socialdemokraterna att forma en regering, Sannfinländarna är ingen favorit hos något av de övriga partierna”Foto: Lovisa Åkesson

Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet, tror dock inte att Socialdemokraterna är särskilt nöjda med valresultatet.

– Det beror mer på regeringens tillkortakommanden är på Socialdemokraternas oppositionspolitik. Jag tror att de hade räknat med en större valseger än så här, säger han. 

Rödgrön framgång

Gröna förbundet går framåt med 5 mandat. Även Vänsterförbundet ser ut att göra ett bra val med 4 nya mandat.

Sannfinländarnas valvaka under söndagskvällen. När 37 procent av rösterna är räknade hade partiet fått 15,1 procent av rösterna. Foto: Lovisa Åkesson

Den svenske Vänsterledaren Jonas Sjöstedt konstaterar på Twitter att valet ser ut att bli en rödgrön framgång.

https://twitter.com/jsjostedt/status/1117475686195892224

Anders Eriksson, direktör för Finlandsinstitutet: 

– Den politiska skalan har flyttats åt vänster i och med det här valet, även om det fortfarande är en borgerlig majoritet, säger han och påpekar att Gröna förbundet inte är något vänsterparti utan snarare ett liberalt parti.

Anders Eriksson tror att klimatfrågan har varit en avgörande fråga för framför allt yngre väljare. Den frågan har haft stor betydelse även för nationalistiska Sannfinländarnas valresultat, menar han.

– Det blev lite grann av en motreaktion mot De grönas framgång. Man blev rädd att det skulle införas en skatt på korv och att skogen skulle beskattas. Sannfinländarna har spelat på det, säger han.

Däremot tror han inte att invandringsfrågan har varit avgörande.

– Finland har väldigt få invandrare, så den frågan kan inte ha haft så stor betydelse.

Preliminärt valresultat

Mandat i riksdagsvalet 2019. Förändring jämfört med förra valet i parentes.

 

Centern i Finland 15,4 procent (-5,7)

Sannfinländarna 39 (+1)

Samlingspartiet 38 (+1)

Finlands socialdemokratiska parti 40 (+6)

Gröna förbundet 20 (+5)

Vänsterförbundet 16 (+4)

Svenska folkpartiet i Finland 9 (0)

Kristdemokraterna i Finland 5 (0)

Tidigare under valdagen är Expressens utsända på plats i vallokalen vid parlamentsbyggnadens bibliotek, i Helsingfors. 

För Bo Bergström från Helsingfors är det tradition att rösta på valdagen. 

– För mig är klimat och miljön viktigt. Frågan om det svenska språket är också viktig för mig, jag vill att det bevaras, säger han. 

Bo Bergström tycker att det blir spännande att se hur valresultatet blir. Enligt mätningarna kan det bli ovanligt jämnt.Foto: Lovisa Åkesson

Sini Saarni, 20, röstar i riksdagsvalet för första gången. För henne är jämlikhet den viktigaste frågan i årets val. 

– Jag röstar för att det finns många, många saker som jag kan påverka, till exempel klimatförändring. Om inte unga röstar, så kommer gamla gubbar bestämma allt för oss. 

Hon säger att hon hoppas att Socialdemokraterna bli vinnarna i riksdagsvalet, men att hon inte är helt säker på att det blir så. 

– Det viktigaste för mig var att rösta på en ung kvinna, för jämlikhetens skull, så att det finns många olika typer av människor i riksdagen. 

Sini Saarni röstade i vallokalen vid Helsingfors parlament. Foto: Lovisa Åkesson

I Finland har man personval och väljarna går alltså och röstar på en viss kandidat som företräder ett visst parti. Rösterna på partiernas olika kandidater räknas sedan ihop. 

Eeva Salejarvi hoppas att det går bra för hennes kandidat i dagens val. Foto: Lovisa Åkesson

Eeva Salejarvi har nyligen flyttat tillbaka till sin hemstad Helsingfors, efter 23 år i USA. Hon bestämde sig för vem hon skulle lägga sin röst på för ett par dagar sedan, efter att ha studerat de olika partierna och kandidaterna. 

– Jag är väldigt stolt över att vara tillbaka här och få rösta, säger hon. 

Det här handlar valet om – i korthet

I dag röstar Finland fram en ny riksdag, där 200 kandidater ska trygga sin plats för nästa mandatperiod. 

 

Socialdemokraterna ser ut att bli största parti – men strax bakom ligger nationalistiska Sannfinländarna och Samlingspartiet, som motsvarar Moderaterna i Sverige. Centern, som lett regeringen de senaste fyra åren, ser ut att tappa stort mot partiets resultat i senaste valet. 

 

När valresultatet kommit ska största parti bilda regering. Men i Finland finns inte politiska block på samma sätt som i Sverige, så vilka partier som kommer att ingå i en kommande regering ligger än så länge öppet. 

 

Valrörelsen har dominerats av framför allt tre frågor. Den ena är klimatet. Precis som i Sverige diskuteras klimat- och miljö-frågorna flitigt. Landets alla partier har behövt ta ställning i frågan. Den lilla utbrytargruppen Blå framtid och framför allt Sannfinländarna har profilerat sig som klimatskeptiska. Sannfinländarna pratar om ”klimathysteri”, och deras ställningstagande tros vara en av anledningarna till att de går så starkt i opinionsmätningarna. 

 

Den andra frågan är den allmänna ekonomiska politiken, som har diskuterats ur fördelningssynpunkt. Här har skillnaden mellan vänster- och högerpartierna blivit som tydligast. 

 

Den tredje frågan som har diskuterats är landets vårdsystem. Efter en utdragen process fick regeringen till slut inse att de inte lyckades få igenom sin utlovade vårdreform – och de meddelade därför sin avgång. 

 

Finland har en starkt åldrande befolkning och alla partier är överens om att en vårdreform behövs. Frågan om hur den ska se ut debatterades framför allt i början av valrörelsen.

Andreas Südhoff bestämde sig för vilken kandidat han skulle lägga sin röst på i dag på morgonen. 

– De viktigaste frågorna är nog klimat, åldringsvård och skola, skulle jag säga. 

– Jag hoppas att partierna som är mer åt vänster och åt det gröna kommer vinna, säger han. 

Andreas Südhoff kommer att följa valvakan i finsk tv. Foto: Lovisa Åkesson

Finska valet: Tydlig linje mellan höger och vänster 

Det har varit en turbulent politisk period i Finland, där den borgerliga regeringen, ledd av Centerns Juha Sipilä, avgick för en dryg månad sedan.

Anledningen: en utlovad och omdebatterad vårdreform som regeringen inte lyckades få igenom.

Regeringen bestående av Centern, Samlingspartiet, motsvarande svenska Moderaterna, och utbrytargruppen Blå framtid, har för ovanlighetens skull i Finland varit en renodlad borgerlig regering.

Landet är, till skillnad mot Sverige, vana vid att ha regeringar där partier med olika ideologier samarbetar.

– Man kan säga att Finland har tagit ett steg närmare en svensk situation. Finland har av tradition inte haft samma typ av blocktänkande som man har haft i Sverige, utan det har varit med diffust. Alla har kunnat samarbeta med alla och regnbågsregeringar är vanliga. Den senaste regeringen har däremot varit en tydlig borgerlig regering, vilket har skapat den här dynamiken med en väldigt tydlig skiljelinje mellan vänster och höger, säger Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet.

Ideologisk valrörelse i Finland

Vårdreformen som fick regeringen att falla har fått ett visst utrymme i valrörelsen, som i övrigt har präglats av en tydlig vänster- och högeruppdelning. Frågor om fördelningsekonomi och klimat har diskuterats flitigt.

Göran Djupsund, professor emeritus i statsvetenskap vid Åbo akademi, säger att det har varit något av en ideologisk valrörelse.

– Jag skulle säga att frågan som har dominerat valrörelsen är oppositionens och främst Socialdemokraternas krav på förändring, utan att riktigt precisera vad förändringen går ut på. Man har pratat om att förbättra situationen för låginkomsttagare, studerande och de som står utanför arbetsmarknaden, om att sätta tillbaka pengar till områden där pengar har tagits bort.

Det är de finska socialdemokraterna som ser ut att bli största parti. Partiledaren Antti Rinne blir då med all största sannolikhet statsminister och får bilda regering. Partiet har länge lett opinionsundersökningarna – och även om avståndet till de näst största partierna har minskat leder Socialdemokraterna i de sista mätningarna inför valet.

I Yle:s sista mätning låg Socialdemokraterna på 19 procent. Men bara några procentenheter under, med 16,3 procent låg nationalistiska partiet Sannfinländarna som har vuxit sig starka den senaste tiden. De slåss om andraplatsen med Samlingspartiet, som i den sista mätningen fick 15,9 procent.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.Foto: SEPPO SAMULI / AP TT NYHETSBYRÅN

”Sannfinländarna fick ved i den främlingsfientliga brasan”

Sannfinländarna har vunnit på att debattera två frågor, enligt Göran Djupsund: klimatet och invandringen. I Finland briserade i vintras en stor sexualbrottsskandal, där ett antal asylsökande misstänktes för sexualbrott mot flickor. Händelsen fick stor massmedial uppmärksamhet.

– Det här blev enormt stort, och Sannfinländarna fick ved i den främlingsfientliga brasan. Den andra frågan som h ar kommit mera på sluttampen är klimatet, eller ”klimathysterin” som Sannfinländarna kallar den. Sannfinländarna har jämfört med övriga partier haft en rakt motsatt linje i frågan, och påpekat att Finland står för en minimal del av de globala utsläppen och lyft att vi ska värna om vår traditionella industri och att privatbilism är en rättighet. De har varit klimatskeptiska med råge, säger Göran Djupsund.

I valet ser inget parti ut att hamna över 20 procent – något som är ovanligt i finsk politik.

– Det har aldrig varit så förut att inget parti vinner över 20 procent av rösterna, det är nytt i Finland. Det är ett tecken på att partisystemet blir allt mer fragmenterat. Det beror delvis på att Sannfinnländarna har vuxit sig ganska stora och att de traditionella mellanstora partierna, Centern, Socialdemokraterna och Samlingspartiet, har tappat mark, säger Åsa von Schoultz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.