Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Valencia sparade ut sitt hår i sju år – för sjuka barn

Hårmyterna du inte ska gå på.
Valencias hår var så pass långt att hon nästan klev på det.Foto: Privat / Privat
Valencia känner sig nöjd med att ha donerat håret.

Nioåriga Valencia Lahdo sparade ut sitt hår i sju hår.

Men så bestämde hon sig för att klippa av det långa håret och donera det till att bli perukprotes för sjuka barn.

– Jag vill inspirera andra att göra samma sak, säger Valencia Lahdo.

Valencia Lahdo, 9, från Stockholm, hade så pass långt hår att hon nästan klev på det om det inte var i en fläta. I hela sju år sparade hon ut sitt hår.

Men så bestämde hon sig en dag för att klippa av håret och donera det till barn som av olika anledningar inte har något hår.

– När vi skulle klippa av håret hade jag jättemycket fjärilar i magen, men sen sa det bara ”tjoff” så var det borta, säger Valencia.

”Helt på hennes villkor”

Idén om att donera håret har egentligen alltid funnits där och från början var det mamma Athra Lahdo, 32, som tänkte att det skulle vara en fin gest att göra.

– Valencia var ju så liten då, men strax innan hon var tre år frågade jag henne vad hon tyckte om att spara ut håret och sen donera det till barn som inte har hår. Och hon tyckte jättemycket om det förslaget, säger Athra Lahdo.

Valencia sparade ut sitt hår i sju år.Foto: Privat / Privat

Åren passerade och Valencias hår blev allt längre. Till slut blev hon även väldigt fäst vid sitt hår, det blev en del av henne och hon blev ”flickan med det långa håret”.

– Då sa hon att hon inte var redo att klippa av det, att hon tyckte om sitt långa hår, så jag svarade helt enkelt att det sker helt på hennes villkor, säger Athra.

Vill inspirera andra

Men i veckan kom dagen då Valencia kände att det var dags att klippa av håret och sex stycken flätor, varav den längsta på cirka 74 centimeter, donerades för att bli till perukproteser.

– Det är en väldigt mäktig känsla att kunna hjälpa sina medmänniskor på det här vackra sätter, säger Athra.

Den längsta flätan var omkring 74 centimeter.
Nu har de donerat håret.
”Väldigt mäktigt att kunna hjälpa sina medmänniskor” säger mamma Athra.

Valencia själv hoppas på att kunna inspirera andra till att göra samma sak och menar även att hon för tillfället är nöjd med sitt hår men att hon kanske kommer spara ut det igen för att sedan donera håret.

– De som inte har hår, deras hår växer ju inte ut. Men även om jag sparar mitt hår och sen klipper av det så kommer det ju växa ut igen, med det kan inte deras, säger Valencia.

Hyllas i sociala medier

Mamma Athra delade även med sig av Valencias donation på sociala medier där de har fått enormt stor respons och flera hyllar Valencia för den fina gesten och menar att hon är modig.

– Så klart är det väldigt roligt och då når man ju ut till flera också som kanske bestämmer sig för att göra samma, säger Athra och berättar att några klasskompisar till Valencia bestämt sig för att gå i hennes fotspår.