Valen i Seine är död

Fick avlivas efter förflyttning.
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vitvalen som varit strandsatt i floden Seine i norra Frankrike har dött.

Valen räddades ur Seine sent i går kväll efter nästan sex timmars räddningsarbete. Den 800 kilo tunga valen lyfts från floden med hjälp av nät och kran, och placerats på en pråm där den togs om hand av veterinärer.

Dykare, veterinärer och ett 40-tal brandmän ingick i den runt 80 man starka insatsstyrkan som leddes av organisationen Sea Shepherd.

Räddningsinsatsen beskrevs som en kamp mot klockan: Valen riskerade att stressas till döds av insatsen samtidigt som han riskerade att dö av det varma vattnet i floden.

Valens tillstånd beskrevs på onsdagsmorgonen som ”tillfredsställande”.

”Vi kan se att det är en val av manligt kön, att han är väldigt underviktig och att han har några sår, sade Isabelle Dorliat-Pouzet, företrädare för det franska departementet Eure i Normandie, vid en presskonferens direkt efter insatsen.

Bara timmar senare uppges valen vara död:

”Trots en räddningsinsats utan motstycke måste vi med stor sorg meddela att valen har dött”, skriver myndigheterna i Calvados i Normandie på Twitter.

Man berättar i en film på Twitter att vitvalen fick avlivas under transport till den havsvattenbassäng där han skulle vårdas.

Vitvalen upptäcktes i Seine i förra veckan och har sedan tagit sig till en sluss cirka 70 kilometer från Paris. Vitval, eller beluga, finns i vanliga fall i arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster.

Letade mat på soptipp – då fastnar isbjörnen i konservburk 

Livsmiljön förstörd av klimatförändringarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.