Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtog 200 barn – nu har han hittats mördad i fängelset

Här är tre utrikesnyheter att hålla koll på.
Richard Huckle dömdes till fängelse 2016.Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Storbritanniens värsta pedofil någonsin, Richard Huckle, har hittats död inne i fängelset.

Enligt tidningen Guardian ska han ha blivit mördad av en annan intagen.

Richard Huckle, 33 år och brittisk medborgare, våldtog och förgrep sig på uppemot 200 spädbarn och barn i Malaysia – och dömdes till totalt 22 livstidsstraff 2016.

Nu uppger brittiska Guardian att Richard Huckle har hittats död i fängelset i norra Yorkshire.

Enligt en talesperson för fängelset hittades Richard Huckle död den 13 oktober. Fängelset vill i nuläget inte kommentera fallet ytterligare, då ärendet fortfarande är under utredning, men enligt en källa till Guardian och flera andra brittiska tidningar ska Richard Huckle ha blivit mördad inne i högsäkerhetsfängelset.

Dokumenterade sina övergrepp

Guardian skriver vidare att Richard Huckle förgrep sig på närmare 200 barn, i åldrarna sex månader till 12 år, mellan 2006 och 2014.

33-åringen utgav sig för att vara en engelsklärare i ett fattigt samhälle i Kuala Lumpor i Malaysia, och kom på så vis i kontakt med barn. Ett av Richard Huckles offer ska ha blivit utsatt för övergrepp från tre till tio års ålder.

Här presenteras Richard Huckle som en volontär som ska hjälpa en lokal pastor och arbeta nära barn.Foto: Facebook

Under utredningen framkom det att Richard Huckle, som var fotograf till yrket, dokumenterat sina handlingar med hjälp av ett poängprotokoll där han bokförde sina olika övergrepp på unga pojkar och flickor. Han delade även med sig av bilder till människor, samt skröt om sina övergrepp, i hemliga chattrum och internetforum.

I en av chattloggarna går det att läsa, enligt The Sun:

”Jag fick helt klart jackpot. En treårig flicka var lika lojal som min hund och ingen verkade ens bry sig”.

Richard Huckle var involverad i kyrkan hemma i England, och så även på plats i Malaysia.Foto: Polisens bild

Övergreppen ska pågått sedan Richard Huckle var 19 år gammal och arbetade som volontär i Sydostasien. BBC skriver att det är ”högst sannolikt” att 33-åringen även förgrep sig på barn hemmavid, något som han däremot aldrig dömdes dör.

– Ditt brottsliga beteende blev förankrat i din vardag. Ditt liv kretsade kring dina sexuella aktiviteter med små barn. Din förvrängda tro på respekt gentemot barn är djupt rotad. Ditt självbedrägeri vet inga gränser, konstaterade domaren under rättegången, och fortsatte:

– Du riktade in dig och groomade barn och deras familjer i ett fattigt samhälle, utan tvekan för att imponera på dem med din relativa rikedom som västerlänning.

Liknande fall förut

Polisen vill inte bekräfta Guardians uppgifter om mord men säger att man, i samarbete med fängelset, utreder dödsfallet som särskilt ”suspekt”. Tidningen The Sun skriver också att en annan intagen ska ha blivit satt i isolering till följd av dödsfallet.

Det är heller inte första fången som något liknande sker i det aktuella fängelset.

2011 ströps barnamördaren Colin Hatch till döds av en medfånge, skriver Guardian.

The Sun skriver att Richard Huckle skulle ha blivit frisläpp i 50-årsåldern, de 22 livstidsstraffen till trots.

Uppdatera dig på dagens stora nyhetshändelser.