Våldtäktsvåg i Sverige – 21 fall på tre dagar

Publicerad

GÄVLE/BOLLNÄS. Sverige skakas av en mängd våldtäkter - mitt under högsommaren.

21 våldtäkter har anmälts på bara tre dygn.

– Det är dubbelt så många överfallsvåldtäkter under sommaren än under resten av året, säger Niklas Långström, forsklingsledare i kriminalvården.

Expressens rundringning till polismyndigheter i övriga landet visar att så många som 21 våldtäkter eller våldtäktsförsök har anmälts de senaste tre dygnen.

Bara i två av fallen har en misstänkt gärningsman gripits.

– Våldtäkter är svåra att utreda men om det finns signalement, vittnesuppgifter och DNA-spår ökar förstås chanserna, säger Niklas Långström, psykiatriprofessor och forskningsledare i kriminalvården.

Antalet anmälda överfallsvåldtäkter ökar markant under sommaren.

– Ja, det är kanske upp till dubbelt så vanligt som under resten av året. Människor rör sig ute, dricker mer alkohol, och är mer lättklädda. Den som har tillräckligt många andra riskfaktorer för att begå sexbrott kommer att ha större möjligheter att hitta ett lämpligt offer, säger Niklas Långström.

Ingen gripen

Hur vanliga är överfallsvåldtäkter?

– De utgör ungefär en av tio anmälda våldtäkter. Men benägenheten att anmäla sexualbrott är klart högre för dessa våldtäktsbrott än för våldtäkt inom relationer.

I Gävle är stämningen fortsatt skakad efter de två gruppvåldtäkterna som inträffade natten till torsdagen inom loppet av en timme bara 200 meter ifrån varandra.

I skrivande stund har ingen gripits misstänkt för våldtäkterna i Gävle. Polisen utreder om de två våldtäkterna har ett samband.

– I och med att de skedde så nära varandra, både tidsmässigt och geografiskt, så kan det mycket väl finnas ett samband, säger Stefan Löfgren, jour­havande förundersökningsledare på polisen i Gävle.

"Inte bra att gå hem ensam"

Han uppmanar folk att inte oroa sig men menar att man ändå ska vara försiktig.

– Det är inte bra att gå hem ensam utan helst ska man slå följe med någon, säger han.

Några kvinnor som Expressen pratat med säger dock att stämningen i Gävle har ändrats.

– Jag brukar gå hem själv, men nu vågar jag inte, säger Sofi Bodén, 29.

Hennes kompis Sandra Jonsson, 28, håller med.

– Det är klart att man tänker till, det är läskigt. Jag har sagt till min lillebrors flickvän som är 18 att hon inte får gå hem själv, säger Sandra Jonsson.

Under helgen arbetar tre poliser heltid med att utreda våldtäkterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag