Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våldtäktsutredningen mot SD-topp nedlagd

En politiker med en topposition i SD polisanmäldes i somras för en våldtäkt som enligt anmälaren ska ha skett i samband med valrörelsen 2010.

Nu har förundersökningen lagts ned.

"På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott", står det att läsa i beslutet.

Det var i juli i somras som en polisanmälan mot en politiker med en topposition inom SD lämnades in. Brottsrubriceringen var våldtäkt och det misstänkta brottet skulle ha skett sommaren 2010 i Sölvesborg, då SD:s partiledare Jimmie Åkesson hållit sitt sommartal.

När Expressen.se i somras träffade mannen utanför bostaden efter att polisanmälan kommit in, nekade han till anklagelserna. Han berättade då att han övervägde att göra en motanmälan mot kvinnan för falsk tillvitelse om polisen skulle ta kontakt för att vilja förhöra honom.

– Det här är en otroligt allvarlig anklagelse, sa han och tillade:

– Jag tycker att det är ruskigt olustigt.

"Utredningsuppgifter är sinsemellan motstridiga och vaga"

Nu har chefsåklagare Jan Pernvi fattat beslut om att utredningen ska läggas ner. I beslutet som Expressen.se tagit del av står att läsa:

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott".

Där står vidare:

"Av utredningen i ärendet framgår att målsäganden gjort polisanmälan först ca fyra år efter det att brottet uppges ha inträffat. Flera av de inhämtade utredningsuppgifterna är sinsemellan motstridiga och vaga att kan inte anses till den grad tillförlitliga att brott kan styrkas. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt".

Expressen.se har sökt den tidigare polisanmälde mannen, samt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen och chefsåklagare Jan Pernvi, för kommentarer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!