Våldtäktsutredningen mot SD-topp nedlagd

Publicerad

En politiker med en topposition i SD polisanmäldes i somras för en våldtäkt som enligt anmälaren ska ha skett i samband med valrörelsen 2010.

Nu har förundersökningen lagts ned.

"På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott", står det att läsa i beslutet.

Det var i juli i somras som en polisanmälan mot en politiker med en topposition inom SD lämnades in. Brottsrubriceringen var våldtäkt och det misstänkta brottet skulle ha skett sommaren 2010 i Sölvesborg, då SD:s partiledare Jimmie Åkesson hållit sitt sommartal.

När Expressen.se i somras träffade mannen utanför bostaden efter att polisanmälan kommit in, nekade han till anklagelserna. Han berättade då att han övervägde att göra en motanmälan mot kvinnan för falsk tillvitelse om polisen skulle ta kontakt för att vilja förhöra honom.

– Det här är en otroligt allvarlig anklagelse, sa han och tillade:

– Jag tycker att det är ruskigt olustigt.

"Utredningsuppgifter är sinsemellan motstridiga och vaga"

Nu har chefsåklagare Jan Pernvi fattat beslut om att utredningen ska läggas ner. I beslutet som Expressen.se tagit del av står att läsa:

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott".

Där står vidare:

"Av utredningen i ärendet framgår att målsäganden gjort polisanmälan först ca fyra år efter det att brottet uppges ha inträffat. Flera av de inhämtade utredningsuppgifterna är sinsemellan motstridiga och vaga att kan inte anses till den grad tillförlitliga att brott kan styrkas. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt".

Expressen.se har sökt den tidigare polisanmälde mannen, samt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen och chefsåklagare Jan Pernvi, för kommentarer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag