Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Assange ska utredas för våldtäkt i Sverige

Efter ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I dag avtjänar han ett fängelsestraff i Storbritannien, dömd för att ha brutit mot borgensbestämmelser genom att hålla sig undan på Ecuadors ambassad.
Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vice överåklagare Eva-Marie Persson håller i dag en pressträff om fortsättningen av Assangeärendet.
Foto: JOACHIM WALL /
Vice överåklagare Eva-Marie Persson om varför våldtäktsutredningen mot Julian Assange öppnas igen.

Svensk åklagare återupptar våldtäktsutredningen mot Julian Assange och kommer begära honom häktad och utlämnad.

Wikileaks-grundaren anklagas för att ha våldtagit en kvinna i Sverige 2010 – 2017 lades utredningen ned då det inte ansågs finnas möjligheter att fortsätta.

Nu öppnas den igen efter att Assange gripits i London.

Efter ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i sin frånvaro och efter diverse rättsliga turer tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han beviljades asyl 2012.

Förundersökningen om misstänkt våldtäkt lades ner av åklagaren Marianne Ny i maj 2017 eftersom det inte ansågs finnas några möjligheter att driva utredningen framåt.

– Om Assange återvänder till Sverige innan brottet preskriberas 2020 kan det hända att förundersökningen återupptas, sa hon då till TT.

Efter att Julian Assange gripits i London har frågan om det svenska rättsfallet återaktualiserats.

På begäran av målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan i målet, har åklagarmyndighetens utvecklingscentrum nu tagit ställning till om målet åter ska öppnas upp.

Nu meddelas att förundersökningen mot Julian Assange återupptas, och att åklagaren kommer begära Wikileaks-grundaren häktad och utlämnad.

Åklagaren: Jag återupptar förundersökningen mot Julian Assange

Åklagare Eva-Marie Persson säger vid en presskonferens:

– Nya omständigheter har föranlett behovet av ett nytt ställningstagande. Republiken i Ecuador har upphävt beslutet att bevilja Julian Assange asyl, brittiska myndigheter har därefter gripit Assange.

– Mot bakgrund av detta, och att Julian Assange frihetsberövats i Storbritannien, har målsägandes ombud begärt att förundersökning återupptas.

– Julian Assange har nyligen dömts till 50 veckors fängelse för brott begånget i Storbritannien. Han ska avtjäna 25 veckor av straffet innan han kan friges. USA önskar att Storbritannien utlämnar Julian Assange med anledning av att han är misstänkt för brott i USA. 

– Jag har i dag beslutat att återuppta förundersökningen.

Redan innan åklagaren lämnade beskedet berättade Assanges svenska advokat Per E Samuelsson om det för SVT Nyheter.

Kravet: Utlämna Julian Assange till Sverige

– Vår bedömning på målsägandesidan är att det går att få Assange överlämnad till Sverige innan preskription inträder. Vi förväntar oss att de svenska åklagarna visar handlingskraft, och inte låter Assange undkomma lagföring på grund av att han har lyckats undanhålla sig rättvisan i snart 9 års tid, sa Elisabeth Massi Fritz till Expressen inför beskedet.

Hon fortsatte:

– Vi förväntar oss att min klient ges möjligheten att få upprättelse.

Julian Assange kommer begäras häktad

Åklagare Eva-Marie Persson säger vid presskonferensen:

– Eftersom Julian Assange nu är frihetsberövad i Storbritannien föreligger förutsättningar för att få Assange utlämnad till Sverige, säger hon.

– Mitt beslut att återuppta förundersökningen är inget ställningstagande i frågan om åtal ska väckas. Det får vi återkomma till, säger Eva-Marie Persson vidare.

Vidare säger Eva-Marie Persson att Julian Assange kommer begäras häktad i Sverige.

Julian Assange kan inte längre åtalas för de andra brotten som han misstänktes för i Sverige, men det aktuella brottet preskriberas alltså först nästa år.

I dag avtjänar han ett fängelsestraff i Storbritannien, dömd för att ha brutit mot borgensbestämmelser genom att hålla sig undan på Ecuadors ambassad.

Försvarsadvokaten: ”Jag blev väldigt förvånad”

Julian Assanges försvarsadvokat Per E Samuelsson är förvånad över beslutet:

– Jag var övertygad om att det skulle bli tvärtom. Jag är också kritisk av flera olika skäl. Först och främst tycker jag det är orimligt att belasta Julian Assange med den här gamla historien en gång till, nu när hans livssituation är så svår, säger Per E Samuelsson.

Han fortsätter:

– Om man sedan lägger till att det är åklagarnas eget fel att det tagit så lång tid i Sverige. De underlät att åka till London och förhöra honom förra gången, det tog fem år för oss att få dit dem. Dessutom att det är en sådan gammal historia, det är bara ett år kvar till preskription. Jag tycker sammantaget att det är oproportionerligt av åklagarna att ta det här beslutet.

Massi Fritz: ”Beslutet visar att alla är lika inför lagen”

Elisabeth Massi Fritz tycker att beslutet är positivt.

– Min klient känner stor tacksamhet och är hoppfull över att kunna få upprättelse och att rättvisa till slut ska segra.

Vidare säger hon att beslutet tydligt signalerar någonting viktigt:

– Åklagarens beslut visar att alla är lika inför lagen, att ingen står över lagen. Att det svenska rättsväsendet inte låter sig påverkas av ett eventuellt medialt eller politiskt tryck.

Hon fortsätter:

– Det har varit många spekulationer. Många åsikter från så kallade rättsexperter men även från jurister i maktposition. Ingen har haft en insyn i målet. Ingen har lyft ens frågan om brottsofferperspektivet och att det faktiskt finns en målsägande som för 9 år sedan vände sig till polisen för att göra en polisanmälan. I Sverige fokuserar vi mest på dem misstänka och hur synd det är om dem. I dag är det min klients dag och hon har kämpat hårt i många år trots hot och hat. Mitt mål är att hon ska få upprättelse och i dag har hon fått en halv upprättelse.

Elizabeth Massi Fritz tog emot pressen under måndagseftermiddagen.
Foto: Elin Jönsson

Kritik från FN

I en artikel den 3 maj skriver The Guardian om den kritik som FN:s arbetsgrupp mot godtyckligt frihetsberövande har riktat mot att Assange har placerats på ett högsäkerhetsfängelse.

Gruppen skriver i ett uttalande att Assanges borgensåläggande var en följd av den svenska utredningen och gör en poäng av att förundersökningen lades ner efter det att svensk åklagare förhört honom på Ecuadors ambassad.

Expressen var först att avslöja att Assange misstänktes i Sverige 2010.

Fallet Julian Assange – detta har hänt

Augusti 2010: Julian Assange besöker Sverige och anhålls i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. 


November 2010: Stockholm tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Han överklagar häktningen till Svea hovrätt. Assange blir internationellt efterlyst.


December 2010: Assange grips i London. Han släpps senare mot borgen.


Juni 2012: Högsta domstolen i Storbritannien nekar Assange ny prövning och slår fast domarna från tidigare instanser. När Assange ska utlämnas till Sverige tar han sig till Ecuadors ambassad i London där han ansöker om politisk asyl, som han beviljas i augusti.


2015/2016: Överåklagare Marianne Ny begär att få förhöra och DNA-topsa Assange, men ställs in. I november 2016 förhörs Assange.


Maj 2017: Förundersökningen mot Assange läggs ned och häktningen hävs.


April 2019: Assange grips av brittisk polis och bärs ut från Ecuadors ambassad skrikandes. Han fråntas sitt ecuadorianska medborgarskap. USA meddelar att de begär att Assange överlämnas dit. 


Maj: Assange döms till 50 veckors fängelse för att ha trotsat borgenvillkoren 2012.


13 maj 2019: Vice överåklagare Eva-Marie Persson meddelar att förundersökningen om en av våldtäkterna som Assange var anklagad för kommer återupptas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.