Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsmannen erkände för frun – drog sig tillbaka

Advokaten: ”Ovanligt när man har en klient som erkänner”.
Utåt levde 30-åringen ett småbarnsliv med familj, husdjur och engagemang i en frikyrka. Samtidigt begick mannen våldtäkter – och nu har han häktats för grova sexualbrott.
Förutom DNA-träffar finns också mannens egna erkännanden som binder honom till brotten.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Utåt levde 30-åringen ett småbarnsliv med familj, husdjur och engagemang i en frikyrka.

Samtidigt begick mannen våldtäkter – och nu har han häktats för grova sexualbrott.

– Han tycker att det är skönt att det här kommit fram, säger Hanna Lindblom, advokat.

Den 30-årige mannen greps i lördags efter att hans fru slagit larm. Han misstänks för två grova sexualbrott: En grov våldtäkt i närheten av Skavlötens friluftsområde i Täby den 28 juni 2020, respektive en våldtäkt vid sjön Ekoln i Uppsala 2018.

Under tisdagen hölls häktningsförhandlingar i Attunda tingsrätt. Rätten häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för grov våldtakt i Täby-fallet och grovt sexuellt övergrepp för brottet i Uppsala.

Förutom DNA-träffar finns också mannens egna erkännanden som binder honom till brotten.

– Det är ganska ovanligt i den här typen av ärenden att man har en klient som erkänner, och medger att han utsatt kvinnorna för de här övergreppen. Jag har varit med om det i några enstaka tillfällen, säger hans advokat Hanna Lindblom och konstaterar att mannen även medgav häktning.

Den nu häktade mannen ska ha berättat för sin fru vad han gjort, varpå hon kontaktade polisen.

Dubbellivet med familjen

Mannen har under de gångna åren visat upp en lycklig småbarnstillvaro i sociala medier. Han har samtidigt varit engagerad i en frikyrkoförsamling och där har han predikat och hållit i andaktsstunder. Han var även anställd i församlingen i flera år i början av 2010-talet.

– Gärningsmannens fru skickade ett mejl till mig om det hela. Jag blev naturligtvis väldigt chockad, det var en total överraskning, säger en högt uppsatt i församlingen.

Samtidigt har personer i hans närhet sett en förändring. 

– Han har isolerat sig alltmer och det har känts som att han burit på något, säger en person. 

– Hans personliga utveckling från att ha varit anställd och aktiv i församlingen, så har har han dragit sig tillbaka. Han har fortfarande varit medlem i församlingen men inte varit aktiv de senaste åren, säger personen från församlingen. 

”Det är ganska ovanligt i den här typen av ärenden att man har en klient som erkänner”, säger mannens advokat Hanna Lindblom.
Foto: ANNA NORDLANDER / ADVOKATFIRMAN ALTHIN

”Han kan ha begått andra våldtäkter”

Att småbarnspappan nu sitter häktad med restriktioner beskriver advokat Hanna Lindblom som något som han välkomnar.

– Det här är någonting som har hängt över honom länge och han tycker att det är skönt att det här nu får sin rätta belysning, säger hon.

Efter gripandet i lördags förordnades mannen en offentlig försvarare. Han bytte sedan ut sin försvarare mot Hanna Lindblom, som har lång erfarenhet av sexualmål.

– Han ville byta till mig. Jag vet inte riktigt varför. Men jag brukar komma in i den här typen av ärenden, säger hon.

Lindblom har även själv följt mannens brottslighet och uttalade sig i egenskap av rättslig expert i programmet ”Efterlyst” i höstas när fallet togs upp.

Då bedömde hon att mannen var en ”mycket sjuk person” och analyserade mannens brottslighet:

– Det kan vara så att han har begått andra våldtäkter. Det kan vara kvinnor som inte anmält. Det är många kvinnor som utsätts för allvarliga brott, som själva känner skuld och skam och inte anmäler, sa hon i programmet.

Hanna Lindblom uttalade sig i ”Efterlyst”

Hanna Lindblom ser inga problem i att hon uttalat sig i fallet, innan hon åtog sig att försvara mannen.

– Där och då talar man bara utifrån de två berättelser som fanns i inslaget. Vi ombeds att dra det ett steg till och möjligen spekulera lite grann kring vad det här kan vara för typ av person. Det är en helt annan sak när jag har ett uppdrag för en specifik person. Då finns det inte utrymme att spekulera.

Du är inne i programmet på att mannen kan ha begått fler brott. Är det något du står fast vi i dag?

– När jag står i ”Efterlyst” hör jag två berättelser av två personer som utsatts för allvarliga brott, sedan funderar jag högt kring det. Nu har jag ett uppdrag för en specifik person, då är det inte mitt uppdrag att tänka eller spekulera utan det är polisens sak att utreda.

Sommaren 2020 blev en kvinna överfallen och våldtagen i ett friluftsområde i Täby. I januari 2021 greps en 30-årig man efter att ha erkänt sig skyldig. Han har även erkänt en annan våldtäkt som skedde 2018 i Uppsala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.