Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäktsmannen avslöjad – fejkade att han var polis

Här är söndagens största nyheter i Expressen TV
Mannen började efter ett tag ha fler och fler krav på hur de skulle ha sex med varandra – han ville binda henne och använde olika sexleksaker som hon tyckte gjorde ont.
Foto: Polisen / Polisen
Mannen började efter ett tag ha fler och fler krav på hur de skulle ha sex med varandra – han ville binda henne och använde olika sexleksaker som hon tyckte gjorde ont.
Foto: Polisen / Polisen
Mannen började efter ett tag ha fler och fler krav på hur de skulle ha sex med varandra – han ville binda henne och använde olika sexleksaker som hon tyckte gjorde ont.
Foto: Polisen / Polisen
Mannen förfalskade en polislegitimation.
Foto: Polisen

Han utgav sig för att vara änkeman och polis.

I själva verket var han en arbetslös dömd våldtäktsman med en fejkad polisbricka.

I tidigare rättsdokument beskrivs han som ”charmerande” – och som en fara för kvinnor.

Han är dömd för sju våldtäkter sen innan – nu döms han för nytt våld mot sin flickvän.

I vittnesför berättar kvinnan att det började som en stark romans. De träffades på en restaurang i Stockholmsområdet och hon blev snabbt kär i honom.

Mannen, som var i 50-årsåldern, berättade att han bodde tillsammans med sin dotter i en lägenhet, att hans tidigare fru hade dött och att han arbetade som polis.

Kvinnan och mannen sågs ofta. Efter ett tag började han ha fler och fler krav på hur de hade sex med varandra. Han ville binda henne och använde olika sexleksaker som hon tyckte gjorde ont. Bland annat ett redskap som gav henne stötar och ett annat som skar in i hennes underliv, framgår i rättsdokument.

Mannen hävdade att han jobbade som polis.
Foto: Polisen

”Svart i ögonen”

Hon gick med på det eftersom de annars hade det bra ihop, säger hon. Efter ett tag började sexet bli grövre, och han blev våldsam även i andra sammanhang.

Kvinnan berättar i förhör hur mannen kunde bli ”svart i ögonen” om han blev svartsjuk eller inte fick som han ville. Hon säger han slagit henne vid flera tillfällen. Det skedde bland annat förra sommaren, då han tog strypgrepp om hennes hals utanför porten till hennes lägenhet. Flera grannar blev vittnen.

Kvinnan berättar i förhör hur mannen kunde bli ”svart i ögonen” om han blev svartsjuk eller inte fick som han ville.
Foto: Polisen

Kvinnan ville inte ha sex – dunkades i golvet

En dag förra hösten blev det för mycket. Mannen ville att de skulle ha BDSM-sex – när hon inte ville det slog han hennes huvud i golvet, säger hon. Hon sprang ut från lägenheten och hoppade in i en taxi och hon berättade allt för taxichauffören, som larmade polisen.

Då hade det börjat klarna för henne vem mannen var. Det visade sig att han ljög om sig på flera sätt.

Han hade inte alls varit en chef inom polisen, utan var i själva verket arbetslös, enligt tingsrätten. Polisbrickan som han visat upp var falsk och gjord av papper.

Han bodde heller inte tillsammans med sin dotter. I själva verket hyrde han en lägenhet i ett stödboende som förmedlades via socialtjänsten – en bostad som han sagt var en spaningslägenhet åt polisen.

I lägenheten, som ligger på Södermalm i centrala Stockholm, fanns bara en ”pinnstol och en brits av det slag som sjukvården använder vid undersökning av patienter”, berättar kvinnan i förundersökningen.

Mannen sa att lägenheten var en spaningslägenhet åt polisen.
Foto: Polisen
Mannen sa att lägenheten var en spaningslägenhet åt polisen.
Foto: Polisen

Dömd för sju våldtäkter

Det var inte första gången mannen varit våldsam mot kvinnor. Han är dömd för att ha våldtagit och förgripit sig på sin dåvarande sambo i Norge vid flera tillfällen runt millennieskiftet. Även henne band han fast och använde sexleksaker på, framgår i norska rättsdokument. De övergreppen pågick under flera år.

Det slutade med att han tog deras gemensamma kreditkort och reste utomlands. När han kom tillbaka till Norge försökte polisen stoppa honom, eftersom han var efterlyst, men han flydde därifrån i en bil. Han kunde senare gripas.

Den norska domstolen dömde honom för bland annat sju våldtäkter till förvaring, landets strängaste straff som i praktiken innebär fängelse i minst tio år och som mest livstid.

Enligt rätten hade han egenskaper som gjorde att det fanns risk att han skulle utsätta kvinnor för samma sak igen – han var en duktig kock, berest och ”skulle vara charmerande”. Mannen har även dömts för bland annat stöld, penninghäleri och försök till bedrägeri i Sverige.

Mannen är tidigare dömd för bland annat sju våldtäkter i Norge.
Foto: Polisen / Polisen

Döms för nytt kvinnovåld

Han döms nu av en tingsrätt i Stockholmsområdet för tre fall av misshandel och ett fall av olaga hot till fem månaders fängelse. Mannen ska även betala 20 000 kronor i skadestånd.

Han frias däremot från en våldtäkt, då mannen anklagats för att ha bundit fast kvinnan, slagit henne med en pinne och gett henne en elchock. Tingsrätten resonerar att det förekommit sex som hon upplevt som smärtsamt i relationen, men att hon kan ha blandat ihop den dagen med något annat tillfälle.

Han frias även för kvinnofridskränkning, eftersom rätten inte bedömde dem som tillräckligt närstående till varandra.

Mannen hävdar att han är oskyldig till alla brott. Eftersom han suttit häktad längre än 5 månader bedöms straffet vara avsuttet.

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige, kan ge upp till 10 års fängelse.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.