Våldtäktsman och kvinnomisshandlare kandiderar i kyrkovalet

Expressen har tillsammans med Acta Publica granskat kandidaterna i årets kyrkoval.
Kyrkan på bilden har inget med granskningen att göra.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Våldtäktsman, kvinnomisshandlare, ekobrottslingar och personer som dömts för hets mot folkgrupp.

Expressen har tillsammans med Acta Publica granskat kandidaterna i årets kyrkoval.

– Är det pågående brottlighet är det synnerligen olämpligt, säger Caroline Krook, präst och biskop emerita i Svenska kyrkan, om brottsdömda kandidater.

Svenska kyrkan har 5,8 miljoner medlemmar och på söndag har alla medlemmar som är 16 år och äldre och folkbokförda i Sverige rösträtt i kyrkovalet.

Vi har granskat brottsligheten hos drygt 26 000 personer som ställer upp i de tre olika valen: Kyrkofullmäktige i de lokala församlingarna, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Den absolut vanligaste brottskategorin är trafikförseelser, med allt från fortkörningar till rattfylleridomar. Bland de dömda finns också flera kandidater som med våld, hot eller andra trakasserier gett sig på närstående – som ex-fruar och barn.

Granskningen i korthet

■ Expressen har, tillsammans med researchföretaget Acta Publica, granskat brottsligheten hos drygt 26000 kandidater som ställer upp i årets kyrkoval.

■ Den absolut vanligaste brottstypen är trafikförseelser, med allt från fortkörningar till rattfylleridomar. Flera kandidater är också dömda för våldsbrott, olaga hot eller olaga förföljelse - där offren inte sällan är närstående kvinnor, som ex-fruar och döttrar. 

■ Flera kandidater är också dömda för ekobrottslighet. Den vanligaste rubriceringen är då bokföringsbrott, men ett fåtal har också dömts i större ekobrottshärvor.

■ Några kandidater är dömda för sexbrott, vanligtvis sexuellt ofredande, men en kandidat är dömd för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

För Kristdemokrater i Svenska kyrkan kandiderar en man i Stockholmsområdet som två gånger har dömts för olaga förföljelse av sin exfru.

I utredningarna har exfrun vittnat om hur mannen dykt upp på restauranger där hon varit eller utanför hennes bostad. 

Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: EXPRESSEN

Förföljelsen har varit så förslagen att mannen till och med lät placera en Iphone på exfruns bil för att kunna spåra henne via funktionen ”Hitta min Iphone”. På så sätt kunde han bland annat dyka upp vid ett byggvaruhus när exfrun hade ärende dit.

Iphonen upptäcktes först när exfrun lämnade in bilen till en verkstad.

– Jag har lagt det här bakom mig. Det var en tragisk period i mitt och familjens liv, säger mannen om brotten.

Mannen som kandiderar för Kristdemokrater i Svenska kyrkan säger att han lagt förföljelsen bakom sig.

Du ska ha låtit placera en Iphone på din exfrus bil för att kunna spåra henne. Hur kom du på den idén?

– Jag vill inte kommentera det faktiskt.

Hotade att skjuta sin exfru

En kyrkovalskandidat på en lokal lista i Mellansverige dömdes förra året för att ha hotat skjuta sin exfru och bränna ner sin före detta svärfars hus. Vid tidpunkten för hoten bodde mannen och exfrun i samma hus men i olika delar av huset.

Han skriver i ett mejl:

”När det gäller domen så har jag tagit mitt straff och är ledsen för det som hänt, att jag är tacksam för att få en andra chans innebär inte att jag tar lätt på det som hänt”, skriver han och tillägger att han nu avsäger sig sin kandidatur eftersom den ”kan belasta kyrkan”.

På en lista för Vår kyrka i södra Sverige kandiderar en man i 50-årsåldern som dömts för att ha misshandlat sin exfru och deras gemensamma dotter som då var runt 15 år. Misshandeln av exfrun bestod i att han drog henne i håret och sparkade på hennes ben. Han drog också dottern i håret så hårt att en hårtuss lossnade, enligt domen. 

– Det är något som jag ångrar djupt och som jag önskar aldrig hade hänt. Jag vet att det har skadat mina nära, säger han nu om domen. 

Mannen beskriver sig själv som ”tvivlare” men tycker att kyrkan har en viktig uppgift i samhället och att han tilltalas av kristendomens kärleksbudskap.

Kyrkovalet

■ På söndag 19 september är det val i Svenska kyrkan. Alla medlemmar som är över 16 år och som är folkbokförda i Sverige har rösträtt. Svenska kyrkan är landets största trossamfund med 5,8 miljoner medlemmar.

■ I kyrkovalet väljer medlemmarna vilka som ska vara med och styra kyrkan under de kommande fyra åren. Valen sker på tre nivåer: Kyrkofullmäktige i de lokala församlingarna, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

■ De olika listorna i kyrkovalet tillhör så kallade nomineringsgrupper. På Svenska kyrkans sajt finns information om din vallokal eller var du kan förtidsrösta. Där kan du också beställa nytt röstkort.

Flera sexbrottslingar

Bland de granskade finns några personer som dömts för sexuellt ofredande. En av dem är en man i 75-årsåldern som kandiderar för Kyrkans väl i södra Sverige. Förra året dömdes han för att ha gett en dildo och glidmedel till en yngre kvinna med uppmaningen att hon skulle ha ”en skön julhelg” – där ordet ”skön” var understruket. 

– Tiden har gått. Det är nya tider nu. Jag har lagt det här bakom mig, säger han om domen.

Annan sexualbrottslighet är betydligt grövre. I en församling i Mellansverige kandiderar en man i 70-årsåldern för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk. I slutet av 00-talet dömdes han för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn. 

Jag säger inte att jag är oskyldig, men jag är felaktigt dömd

Brottsoffret var mannens dåvarande styvdotter och enligt domen rörde det sig om två våldtäkter och minst tretton fall av sexuella övergrepp. Domstolen såg extra allvarligt på att han var styvpappa till offret och därmed hade del i hennes fostran. Han dömdes till fängelse i fyra år och sex månader.

Mannen säger nu att det, enligt honom, inte fanns tillräckligt med bevis för det han dömdes för:

– Jag säger inte att jag är oskyldig, men jag är felaktigt dömd.

– Jag borde inte ha fått så många år i fängelse för det så kallade brottet.

Han säger att han inte har några ambitioner att bli aktiv som kyrkopolitiker utan att han bara ställde upp för att det rådde brist på kandidater.

– Jag går i kyrkan och har ett lugnt och ensamt liv, säger han.

Ekobrottsling: ”Jag blev lurad”

En återkommande brottsrubricering bland kyrkovalskandidaterna är ekobrott. Det handlar om enklare bokföringsbrott men också rena ekobrottshärvor. 

Det påverkar inte mitt religiösa liv

På Västkusten kandiderar en man i 75-årsåldern för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. För tre månader sedan åtalades han för grovt penningtvättsbrott, flera fall av grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll i en stor härva:

– Jag motsätter mig allt. Jag vill inte yttra mig i tidningen om det, i avvaktan på rättegång. Det påverkar inte mitt religiösa liv, säger han.

Du har vid tre tidigare tillfällen dömts för ekobrott. Den som vill skulle kunna se ett mönster här?

– Då är man inte insatt i ärendena. Jag var dum nog att gå in i styrelsen i bolag. Jag blev lurad.

Vad är viktigt för dig i kyrkovalet?

– Att vi ska hålla partipolitiken utanför kyrkan och ägna oss åt trosfrågor, säger den ekobrottsdömde mannen. 

Svenska kyrkan har 5,8 miljoner medlemmar. På söndag den 19 september har alla medlemmar som är över 16 år och folkbokförda i Sverige rösträtt i kyrkovalet.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

För samma nomineringsgrupp, som partierna kallas i kyrkovalet, men i Mellansverige kandiderar en annan ekobrottsling. För några år sedan dömdes han för försök till grovt penningtvättsbrott efter att han erbjudit sig ta emot pengar till sitt konto åt en man som ville undvika Kronofogden.

Han säger nu att han känner sig dum som erbjöd att upplåta sitt konto åt mannen:

– Jag borde ha kollat bättre, men det hände inget, säger han om att det aldrig kom in några pengar på hans konto.

Önskade livet ur invandrare

Ett par kandidater är också dömda för hets mot folkgrupp. I Skåne kandiderar en kvinna för Skånepartiet som för två år sedan dömdes för tre inlägg på Facebook där hon bland annat liknat invandrare vid importerad ”ohyra” och kallat invandrare för ”jävla kräk” som förtjänar att bli ”torterade och dödade”.

Kvinnan säger nu att hon ångrar att hon skrev inläggen men att hon inte borde ha dömts eftersom domstolen var ”korrumperad”. Skälet till att hon skrev inläggen var för att hon mådde dåligt efter att ha blivit ”trakasserad av invandrare”.

I somras dömdes kvinnan på nytt. Den gången till tre månaders fängelse för olaga hot. Enligt tingsrättsdomen ska hon ha riktat en luftpistol mot en granne och sagt att hon skulle skjuta honom. 

Hon har nu överklagat domen och hävdar igen att domstolen var ”korrumperad”:

– Jag är dömd av en korrumperad domstol som var mer intresserad av målsäganden för att han är invandrare, än av mig som är svensk, säger hon och tillägger:

– Jag har blivit diskriminerad.

En kvinna som kandiderar för Skånepartiet dömdes i somras för att ha riktat en luftpistol mot en granne och sagt att hon skulle skjuta honom.

Varför engagerar du dig i kyrkovalet?

– Jag tycker att det är viktigt att ta tillbaka kyrkan från de vänstervridna och göra kyrkan till hem för kristendomen igen. Den är nu hem för HBTQ, det är vänstervridet och det är miljöfrågor, de gömmer illegala. Det tycker jag inte att kyrkan ska ägna sig åt.

SD-kandidat är stolt över sin hetsdom

I Stockholm finns en kandidat för Sverigedemokraterna som för tre år sedan dömdes för hets mot folkgrupp. Han hade då på Facebook gett rådet till en person, som påstod sig ha blivit besvärad av invandrare när han eller hon varit ute med sin hund, att använda en tändare och bromsrengöring, som är extremt brandfarligt, mot ”ohyra”

I samma inlägg skrev han att han är ”såååååå djävla trött på dessa djävla kamelryttare som kommer hit och tror att VI ska rätta oss efter DOM”, och att ”nu väntar vi bara på utbrottet av ett inbördeskrig där det börjar rensas upp”.

När Expressen pratar med honom säger han att domen är ”patetisk” men också att han är stolt över den.

Varför är du stolt över den?

– Det är en bekräftelse på att jag inte bara knyter näven i fickan. Jag ställer mig upp och protesterar mot det hela.

Du låter dig inte tystas?

– Nej, fan heller!

Mannen som kandiderar för SD säger att han är stolt över domen.

Bara en dryg halvtimme innan Expressen får tag på mannen har han på Facebook delat ett inlägg från kampanjsajten Gå ur kyrkan tillsammans med en uppmaning om att inte rösta i kyrkovalet.

Bara de här orden – bevara Sverige svenskt – lyckas man vrida till något negativt

– När jag delar såna här saker så... it makes people think. Det betyder inte att jag delar deras åsikt.

Tror du på Gud?

– Definitivt inte. Det finns en anledning till att jag är president i ”Livets hårda skola”.

Så varför ställer du upp i kyrkovalet?

– För att bevara våra traditioner. Bara de här orden – bevara Sverige svenskt – lyckas man vrida till något negativt. Vi har väldigt mycket stolta, trevliga traditioner som är värda att bevara. Sverige har aldrig varit islamskt och ska aldrig bli.

Elisabeth Sandlund är ledarskribent på tidningen Dagen och kandidat för Frimodig kyrka.

Hon säger att en kandidats brottsliga förflutna får avgöras från fall till fall. Det beror på vilken typ av brottslighet det handlar om, hur länge sedan som brottet begicks – och inte minst hur den dömde själv har hanterat domen. 

Elisabeth Sandlund, ledarskribent på tidningen Dagen, säger att kristna ”kanske är lite mer förlåtande”.

– Det finns den moraliska aspekten där vi som kristna kanske är lite mer förlåtande och säger att har man sonat sitt brott, ångrat sig och gottgjort det man kan så måste man få en ny chans. Så tänker vi i församlingarna och så måste man kunna tänka i kyrkopolitiken också.

– Sen finns det saker som är ”no-no”. Grov våldtäkt mot barn har jag svårt att säga att det är okej, även om det gått ett antal år, för det är ett så pass vidrigt brott.

Förra biskopen: ”Synnerligen olämpligt”

Sandlund, som också är ordförande för Frimodig kyrkas nomineringsgrupp i Stockholms stift, säger att det också finns en taktisk aspekt i kyrkovalet. 

– Anta att det kommer fram att det finns kandidater som begått allvarliga brott – då tappar man väljare. Det är samma sak som när politiker blir avslöjade. Det slår tillbaka på partiet.

”Om det är en pågående brottslighet, då är det synnerligen olämpligt”, säger Caroline Krook, präst och biskop.
Foto: SVEN LINDWALL

Caroline Krook, präst och biskop emerita i Svenska kyrkan, säger om brottsdömda kandidater i kyrkovalet:

– Om det är något som skett för säg tio år sedan och att man försökt få ordning på sitt liv och kommit med i kyrkan, då menar jag att det inte ska förfölja dem hela livet. Men om det är en pågående brottslighet, då är det synnerligen olämpligt.

Förtydligande. I en push stod det ”KD-politiker förföljde sin fru med hjälp av sin Iphone”. Korrekt är att personen kandiderar för Kristdemokrater för en levande kyrka, som är en fristående grupp.

Hetaste frågorna inför kyrkovalet: ”Måste alla präster viga samkönade par”

Kyrkovalet går den 19 september – dessa är de hetaste frågorna

Kyrkovalet 2021 – det vill nomineringsgrupperna göra

Kyrkovalet hålls den 19 september - detta vill nomineringsgrupperna göra

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.