Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våldtäktsman får
stöd på Facebook

Kvinnan våldtogs på Jokkmokks marknad. Personerna på bilden har inte med händelsen att göra. Foto: Alf Lindbergh

Två unga kvinnor utsattes för våldtäkt - och förövarna dömdes till fängelse. Trots det får nu en av våldtäktsmännen sympatier på Facebook av flera offentliga personer.

Två norska män anhölls vid Jokkmokks marknad förra året och dömdes senare i hovrätten till 4,5 respektive 3 års fängelse. Under natten före gripandet hade den ena mannen våldtagit en kvinna. Sedan våldtog männen en annan kvinna tillsammans.

"Jag är fundersam"

Nu har en Facebooksida skapats för att visa stöd för en av de dömda männen och bland sympatisörerna finns flera offentliga personer från både Sverige och Norge.

I gruppen står bland annat att offret för våldtäkten bara varit ute efter pengar och att den dömde mannen borde släppas fri, rapporterar Sameradion.

En av medlemmarna i stödgruppen är Sylvia Blind, ordförande i Jokkmokks sameförening.

Hon säger till Dagens Nyheter:

- Jag tror på dem eftersom de har erkänt att de har haft sex. Jag är fundersam över om det har gått rätt till.

Männen nekar till brott

Männen erkänner enligt tingsrättsdomen att de har haft sex med kvinnan, men tillbakavisar anklagelserna om brott. Hovrätten skärpte straffen och högsta domstolen avslog resningsansökan, skriver DN.

SVT:s "Uppdrag granskning" har tidigare uppmärksammat ett liknande fall i Bjästa där en 14-årig flicka blev våldtagen, men där stora delar av samhället tog gärningsmannens parti.

 

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktiga strafftider för våldtäkten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!