Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldtäktsdömda vill ha din röst – i kyrkovalet

Foto: Colourbox
Foto: GUSTAF HELLSING /IKON

Våldtäktsmän, misshandelsdömda och flera ekobrottslingar.

Expressen har kartlagt brottsligheten bland de drygt 29 000 kandidaterna i söndagens kyrkoval.

– Det finns bara en anledning till att jag varit i kyrkan - jag känner mig hemma där, jag känner att jag ska vara där, säger en kyrkovalskandidat som är dömd för våldtäkt.

På söndag har 5,2 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar möjlighet att rösta i kyrkovalet. Sammanlagt ställer drygt 29000 personer upp i de tre olika valen: Kyrkofullmäktige i de lokala församlingarna, stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Expressen har gått igenom brottsdomarna mot kandidaterna de senaste åren. Den överlägset vanligaste brottskategorin är olika trafikförseelser. Men utöver trafikrelaterade brott finns cirka 75 kandidater som de senaste åren dragit på sig lagakraftvunna brottsdomar. Ett tjugotal av dessa handlar om våldsbrottslighet.


LÄS OCKSÅ: Prästen Tomas Österberg: Jesus röstade aldrig i något kyrkoval 


Bland våldsbrottslingarna finns en socialdemokrat i 50-årsåldern som för några år sedan blev aggressiv mot en sjuksköterska på en akutavdelning. Han hotade att döda sköterskan och hennes barn, och när hon skulle dra ned glasskivan som skilde dem åt hann han spotta på henne. Mannen dömdes sedan för olaga hot, ofredande och våldsamt motstånd.

Kyrkovalet hålls den 17 september.
Foto: GUSTAF HELLSING

Gav sig på en p-vakt

I Stockholmsområdet gav sig en kyrkovalskandidat från Sverigedemokraterna på en parkeringsvakt som utfärdat en parkeringsbot mot politikerns moped. Parkeringsvakten berättade sedan i tingsrätten att han blev knuffad så att han föll bakåt och att han blev chockad av SD-mannens agerande. 

När Expressen kontaktar SD-mannen, som dömdes för våld mot tjänsteman, säger han sig inte ha tid att svara på frågor. Sedan börjar han skriva flera inlägg på Facebook om sin brottslighet och kandidatur i kyrkovalet. Han skriver bland annat:

"Det är väl bra då att jag ställer upp i kyrkovalet.. då kan jag en gång för alla få en lättare och enklare promenad till biktstolen".

Utöver våldsbrottslingar finns också sexualbrottslingar som gjort sig skyldiga till allt från sexuellt ofredande till köp av sexuell tjänst. Men bland dem finns också ett par ännu grövre brottslingar.

Affichering inför kyrkovalet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Grov våldtäkt mot barn

I en församling i Mellansverige kandiderar en man i 65-årsåldern på en lokal församlingslista. I slutet av 00-talet dömdes han av hovrätten för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn. Brottsoffret var mannens dåvarande styvdotter och enligt domen rörde det sig om två våldtäkter och minst tretton fall av sexuella övergrepp. Han dömdes till fängelse i fyra år och sex månader.

I ett mejl till Expressen skriver han:

"Den domen du har läst är absolut felaktig och baserad på överdrivna vittnesmål."


LÄS OCKSÅ: Kent Wisti: Om 100 år finns inte Svenska kyrkan kvar 


I en Norrlandsförsamling finns en annan våldtäktsman på kandidatlistan. Mannen träffade sitt offer på krogen och våldtog henne sedan utomhus, enligt domen. Han dömdes till två års fängelse och säger i dag om våldtäkten som skedde i slutet av 00-talet:

– Jag har tagit konsekvenserna av det. jag har tagit mitt ansvar för det här, tycker jag, säger han och tillägger:

– Det här är ett bra tag sen. Jag har gjort allt jag kan för att gå vidare i livet. Kyrkovalet är inte viktigt för mig. Jag kommer givetvis att hoppa av.

Röstsedlar från kyrkovalet 2013.
Foto: LASSE SVENSSON

Flera ekobrottslingar

Expressens genomgång visar att de dömda kandidaterna har sin bakgrund i flera av riksdagspartierna: Centerpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Brottslingarna återfinns också i de mer löst sammansatta grupperna som Borgerligt alternativ och Fria liberaler i Svenska kyrkan. Påfallande många av de dömda tillhör lokala nomineringsgrupper utan direkt koppling till politiska partier.

En återkommande brottskategori bland kyrkovalskandidaterna är ekobrottslighet. Nästan ett tiotal kandidater har åkt dit för bokföringsbrott efter att ha misskött sina bolags redovisningar, men det finns också exempel på grövre brott.

För knappt tre år sedan dömdes i en kvinna i 40-årsåldern i Stockholmsområdet för grovt bedrägeri. Hon hade haft en chefsposition på ett bolag och när hon slutade sin anställning visade det sig att hon lurat till sig cirka en halv miljon kronor från sin arbetsgivare. När Expressen når henne på telefon säger hon sig inte ha tid att prata. Sedan skriver hon i ett sms: "något har blivit fel, jag ska inte ställt upp i något val". Men hennes kandidatur bekräftas sedan av den nomineringsgrupp som hon tillhör.

Expressens genomgång visar att de dömda kandidaterna har sin bakgrund i flera av riksdagspartierna.
Foto: Colourbox

"Jag vill inte att det ska komma ut"

I Stockholmsområdet står en man i 70-årsåldern på listan i ett församlingsval. Mannen, som tidigare varit vd, dömdes 2012 till fem månaders fängelse för skattebrott. Han hade inte uppgett för Skatteverket att han plockat ut lön från ett bolag och bolaget hade inte heller betalat in arbetsgivaravgifter för honom.

– Jag vill inte att det ska komma ut på nåt sätt, säger han om sitt skattebrott - och att han ska hoppa av sin kandidatur i kyrkovalet.

Bland kandidaterna finns också sådana som dömts för egendomsbrott. I Sydsverige kandiderar en man i 40-årsåldern i sin församling. För knappt två år sedan dömdes han, som drev ett åkeri, för att vid nästan 200 tillfällen ha tjuvtankat sitt fordon på drygt 43 000 liter diesel från ett företag som han körde för. Rätten ansåg att brottsligheten motsvarade sex månaders fängelse men mannen slapp undan med villkorlig dom och samhällstjänst eftersom han inte var straffad förut.

"Börja ett nytt liv"

Biskop emeritus Lennart Koskinen, som fram till 2011 var biskop i Visby stift, säger om granskningen av de brottsdömda kyrkovalskandidaterna:

– Kyrkan har ju alltid försökt möta människor som är utsatta eller själva misslyckats i livet och erbjudit en fristad. Och många har kommit på bättre tankar i mötet med kyrkan, och ser det som en möjlighet att börja ett nytt liv.

Biskop emeritus Lennart Koskinen.
Foto: OLLE SPORRONG

Finns det någon gräns där man inte är lämplig?

– Det är en svår fråga men den grundläggande idén om rättssäkerhet ska gälla också i kyrkan, är man dömd och har avtjänat sitt straff. Det här med förlåtelse är ju en viktig tanke i kristendomen, säger han.

Koskinen tycker ändå att gränsen går vid personer som gjort sig skyldiga till sexualbrott mot barn.

– Personligen tycker jag att det är väldigt olämpligt. Det är förvånande att nån nomineringsgrupp eller parti släpper fram en sån person. Det vittnar om dåligt omdöme helt enkelt.


LÄS OCKSÅ: SVT-chef försöker köpa sex av 15-åring


Konkurrensen inte lika hård

Elisabeth Sandlund är opinionsredaktör för tidningen Dagen och kandidat för Frimodig kyrka. Hon säger:

– Det är ingen enkel fråga. Ska man koppla det till den kristna tron så är ju en grundbult i den att det finns förlåtelse för allt och det finns nåd. Och den nåd Gud erbjuder ska förstås kristna också erbjuda varandra. Men den förutsätter att man ångrar sig och vänder om.

– Den trivialaste typen av brottslighet, som fortkörning, kan knappast vara diskvalificerande för att vara kyrkopolitiker. Men när det börjar handla om sånt som handlar om att den grundläggande människosynen är skadad, som sexuella övergrepp - inte minst mot barn - och våldsbrott då är det frågan om en sån person är lämplig att finnas med som en företrädare för kyrkan, säger Sandlund.

Elisabeth Sandlund.

Finns det en risk att politikerna i kyrkovalet är mindre påpassade än de i riksdagsvalet?

– Jag kan tänka mig att det finns här och var en frestelse, att man behöver namn på listorna, och då kanske man inte kollar så noga. Konkurrensen är inte lika hård som i den vanliga politiken. Det är inte samma sak i kyrkovalet, säger Sandlund.

Expressen har sökt S-kandidaten och kandidaten som stal 43 000 liter diesel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.