Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våldtäkt mot barn ska aldrig preskriberas

Senaste nytt från Expressen TV
Justitieminister Morgan Johansson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Våldtäkt mot barn och könsstympning av flickor är brott som aldrig bör preskriberas, enligt regeringen. Bilden är en genrebild.

Regeringen föreslår att preskriptionstiden för vissa grova sexualbrott mot barn ska tas bort, rapporterar Sveriges Radio. 

Våldtäkt mot barn och könsstympning av flickor är brott som aldrig bör preskriberas, enligt regeringen.

– Ger man sig på ett barn på det här sättet, så spelar det ingen roll hur lång tid som hinner förflyta, säger justitieminister Morgan Johansson.

Sveriges regering har lagt fram ett förslag om att våldtäkt mot barn och könsstympning av flickor aldrig ska kunna preskriberas.

Det skulle innebära att dessa brott alltid ska kunna leda till att en gärningsperson kan åtalas, oavsett hur lång tid som har gått sedan det misstänkta övergreppet.

Mord, dråp och terroristbrott är brott som i nuläget inte preskriberas.

– En gärningsman ska veta att om man ger sig på ett barn på det här sättet, så spelar det ingen roll hur lång tid som hinner förflyta, utan lagen ska kunna nå dig ändå, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

– Det är en väldigt viktig signal till eventuella gärningsmän.

Förslaget fick kritik

Regeringen ville även att andra våldsbrott mot barn, inklusive grov misshandel, och grov människoexploatering, inte skulle kunna preskriberas, enligt Ekot.

Dock kritiserade Lagrådet förslaget, och regeringen fick backa.

Regeringen föreslår även att minimistraffet för grovt barnpornografibrott ska fördubblas, från fängelse i sex månader till fängelse i ett år, rapporterar Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.