Underhuset i den självutropade staten Somalilands parlament har nyligen röstat igenom ett förslag som gör våldtäkt, gruppvåldtäkt, sexuellt ofredande, trafficking och barnäktenskap olagligt. Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix
Underhuset i den självutropade staten Somalilands parlament har nyligen röstat igenom ett förslag som gör våldtäkt, gruppvåldtäkt, sexuellt ofredande, trafficking och barnäktenskap olagligt. Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

Våldtäkt kan bli olagligt i Somaliland

Publicerad

Flickor och kvinnor lever i en allt mer utsatt position i Somaliland.

Men nu kan en ny lag snart göra våldtäkt och sexuella övergrepp olagliga i den självutropade staten.

– Det här är ett stort framsteg som kvinnorna i Somaliland uppnått, säger Nafisa Yusuf, vd för kvinnoorganisationen Nagaad Network, till The Guardian.

De senaste årens svåra torka på Afrikas horn har lett till stora folkomflyttningar och svåra förhållanden för många av invånarna.

För den kvinnliga delen av befolkningen har situationen många gånger varit extra svår då de även tvingats utstå ett ökat antal sexuella övergrepp och våldtäkter.

Men nu finns det hopp om bättring.

Underhuset i den självutropade staten Somalilands parlament har nyligen röstat igenom ett förslag som gör våldtäkt, gruppvåldtäkt, sexuellt ofredande, trafficking och barnäktenskap olagligt. Förhoppningen är att lagförslaget även ska godkännas i överhuset och sedan undertecknas av presidenten.

– Det är en väldigt lång och utmanande väg kvar, men vi uppmuntrar överhuset att också godkänna lagen, säger Nafisa Yusuf.

Kritik mot att lagförslaget är för svagt formulerat

Även om lagen godkänns återstår fortfarande mycket arbete på jämställdhetsområdet. Organisationen Human Rights Centre Somaliland pekar bland annat på att lagförslaget saknar vissa delar, samt att det även behövs lagar för att kontrollera våld i hemmet och kvinnlig könsstympning.

– Det räcker inte med att det saknas samtycke för att det ska bli våldtäkt. Offret måste bevisa "användande av våld eller hot", säger Guleid Ahmed Jama, styrelsemedlem för Human Rights Centre Somaliland, till The Guardian.

Det finns även en oro för att polismyndigheten i Somaliland saknar kunskap för att kunna lagföra brottslingar, om lagförslaget blir verklighet.

– Det återstår att se om lagen kommer implementeras, eller om de vanliga reglerna som tillåter våldtäkt kommer fortsätta råda, säger Faiza Mohamed på organisationen Equality Nows Afrikakontor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag