Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Våldtäkt kan bli olagligt i Somaliland

Underhuset i den självutropade staten Somalilands parlament har nyligen röstat igenom ett förslag som gör våldtäkt, gruppvåldtäkt, sexuellt ofredande, trafficking och barnäktenskap olagligt. Foto: / Ap / TT / NTB Scanpix

Flickor och kvinnor lever i en allt mer utsatt position i Somaliland.

Men nu kan en ny lag snart göra våldtäkt och sexuella övergrepp olagliga i den självutropade staten.

– Det här är ett stort framsteg som kvinnorna i Somaliland uppnått, säger Nafisa Yusuf, vd för kvinnoorganisationen Nagaad Network, till The Guardian.

De senaste årens svåra torka på Afrikas horn har lett till stora folkomflyttningar och svåra förhållanden för många av invånarna.

För den kvinnliga delen av befolkningen har situationen många gånger varit extra svår då de även tvingats utstå ett ökat antal sexuella övergrepp och våldtäkter.

Men nu finns det hopp om bättring.

Underhuset i den självutropade staten Somalilands parlament har nyligen röstat igenom ett förslag som gör våldtäkt, gruppvåldtäkt, sexuellt ofredande, trafficking och barnäktenskap olagligt. Förhoppningen är att lagförslaget även ska godkännas i överhuset och sedan undertecknas av presidenten.

– Det är en väldigt lång och utmanande väg kvar, men vi uppmuntrar överhuset att också godkänna lagen, säger Nafisa Yusuf.

Kritik mot att lagförslaget är för svagt formulerat

Även om lagen godkänns återstår fortfarande mycket arbete på jämställdhetsområdet. Organisationen Human Rights Centre Somaliland pekar bland annat på att lagförslaget saknar vissa delar, samt att det även behövs lagar för att kontrollera våld i hemmet och kvinnlig könsstympning.

– Det räcker inte med att det saknas samtycke för att det ska bli våldtäkt. Offret måste bevisa "användande av våld eller hot", säger Guleid Ahmed Jama, styrelsemedlem för Human Rights Centre Somaliland, till The Guardian.

Det finns även en oro för att polismyndigheten i Somaliland saknar kunskap för att kunna lagföra brottslingar, om lagförslaget blir verklighet.

– Det återstår att se om lagen kommer implementeras, eller om de vanliga reglerna som tillåter våldtäkt kommer fortsätta råda, säger Faiza Mohamed på organisationen Equality Nows Afrikakontor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!