"Våldtäkt är ett mansproblem"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Katarina Wennstam talade vid manifestationen mot sexuellt våld i Stockholm på lördagen.
Foto: Maja Suslin

"Våldtäkt är inte ett kvinnoproblem längre. Det är ett gigantiskt mansproblem"

Så skriver Katarina Wennstam i den debattartikel på Sydsvenskan som fått viral spridning i sociala medier.

På bara ett dygn har texten delats över 10 000 gånger.

– Tiden är väl äntligen mogen för att det här ska vara mottagligt, säger hon till Expressen.

Omkring 2000-3000 personer  samlades i går på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera mot sexuellt våld och för samtycke.

Bland talarna fanns Katarina Wennstam, som ofta hörs i debatten om sexuella övergrepp och mäns våld mot kvinnor.

Samma dag publicerades hennes debattartikel med rubriken "Mannen och skulden" i Sydsvenskan, där hon utgår från det manliga perspektivet. Hon skriver bland annat:

"Något har hänt"

"Vi ifrågasätter henne, kvinnan, men fortsätter att köpa de mest hårresande bortförklaringar från de misstänkta männen. Och det gör vi för att det fortfarande finns en i grunden djupt fördomsfull syn på mannen som ett okontrollerbart djur.

Det är inte kvinnorna det här handlar om, även om mitt hjärta blöder för varenda offer för mäns våld. Det här handlar om männen. Om skapandet av manlighet, och om en avart av manlig sexualitet som måste granskas och ifrågasättas. Våldtäkt är inte ett kvinnoproblem längre. Det är ett gigantiskt mansproblem."

– Jag har skrivit liknande debattartiklar de senaste tolv åren men nu är det som att något har hänt. Jag såg det på manifestationen i går, det var inte fifty-fifty, men det var många män på plats. Jag märker också att allt fler killar delar artiklarna och som säger till sina killkompis "är inte det här helt absurt". Jag tror det är viktiga steg som tas där i, säger Katarina Wennstam.

Hårdare krav på killar

Hon betonar att beviskraven för så grova brott som våldtäkt inte får sänkas. Men samtidigt måste kraven på killar höjas.

– Deras sexualitet, tidigare sexvanor och beteenden bör nagelfaras in i minsta detalj. Som det är i dag är det tjejen och hennes sexualitet som nagelfars, säger hon.

Hon är inte säker på att det kan ske utan en samtyckeslagstiftning som även kan fylla en normerande roll.

– Det verkar som att det finns så pass många jurister som inte förstår vikten av att sätta fokus på gärningsmannen i stället för på offret. Visst finns det exempel på våldtäktsrättegångar där killar blir hårt ansatta, där åklagaren eller målsägandebiträdet är drivande. Men det ska inte behöva vara ett slumpens lotteri för offret, säger Katarina Wennstam.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.