Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem misstänkta för våldtäkten släpps fria

En kvinna i 30-årsåldern våldtogs på Gotland. Nu framkommer det att hon är rullstolsburen.
Foto: Malin Stenström /Helagotland.Se
"Det har varit ganska ingående, långa förhör med samtliga personer", berättar åklagaren Mats Wihlborg.
Foto: Christian Örnberg

De fem män i 20-årsåldern som suttit anhållna misstänkta för grov våldtäkt försattes på onsdagsmorgonen på fri fot av åklagare Mats Wihlborg.

– Det finns helt enkelt inte sannolika skäl för den här brottsmisstanken, säger han.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Staffan Fredriksson, säger:

– Hon har inte gapat, skrikit och slagits. Hon har sagt nej, sedan har det tjatats och hon har sagt nej. Till slut har hon gett upp i situationen och siktat in sig på att komma därifrån med livet i behåll.

Det var under söndagsförmiddagen som polisen på Gotland meddelade att man hade gripit sex personer i Visby, misstänkta för delaktighet i en våldtäkt natten före. En av männen släpptes senare.

Under onsdagen tog åklagare Mats Wihlborg beslut om att försätta de anhållna på fri fot.

– Målsägaren har hörts tre gånger i ärendet. De misstänkta har hörts två gånger vardera. Det har varit ganska ingående, långa förhör med samtliga personer, berättar han.

Strax före halv nio på morgonen tog Mats Wihlborg beslutet om att häva anhållandena.

Så här säger han om förhören som hållits med kvinnan:

– Min bedömning blir att målsägarens berättelse inte är så pass robust att den utan vidare kan läggas till grund för en bedömning om man samtidigt ställer det i jämförelse med vad de andra personerna har berättat. Även om det finns skäl att ifrågasätta deras berättelser på vissa punkter också.

Åklagaren: "En av dem har haft sex med kvinnan"

Åklagaren säger vidare att man inte har lyckats styrka att alla de misstänkta haft samlag med kvinnan:

– Det är en av dem som har vidgått att han har haft sex med kvinnan. Sedan är det väl så, att det talar starkt för att ytterligare en person ska ha haft det.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Staffan Fredriksson, fick beskedet direkt från åklagaren:

– Min första reaktion var väl förvåning. Sedan har jag också pratat med åklagaren. Och som lagstiftningen ser ut nu har vi ett problem. En samtyckeslagstiftning hade kanske förändrat den här situationen.

Staffan Fredriksson menar, att som lagstiftningen ser ut i dag, så måste offret – på ett mycket tydligt sätt – deklarera att hon inte vill ha samlag.

– Hon har inte gapat, skrikit och slagits. Hon har sagt nej, sedan har det tjatats och hon har sagt nej. Till slut har hon gett upp i situationen och siktat in sig på att komma därifrån med livet i behåll.

Under utredningen har det framkommit uppgifter om att kvinnan som ska ha våldtagits är rullstolsburen.

– Jag har fått tillstånd av min klient att bekräfta det, säger advokat Staffan Fredriksson. Hon har en viss mobilitet och kan ta sig runt i hemmet stapplandes. Men hon kan inte gå någon längre sträcka, fortsätter han.


"Det har varit ganska ingående, långa förhör med samtliga personer", berättar åklagaren Mats Wihlborg.
Foto: Christian Örnberg

Tog sig från brottsplatsen i Visby på egen hand

Kvinnan ska ha delat en taxi med en av männen som hon precis träffat. De skulle åt samma håll. Under färden behöver kvinnan plötsligt låna en toalett.

– Hon behövde låna en toalett och följde med mannen, säger Staffan Fredriksson.  Enligt henne ska den här mannen då ha tagit tillfället i akt.

Enligt Staffan Fredriksson ska hans klient därefter inte ha någon klar bild över vad som skett. Men plötsligt ska flera andra män, enligt kvinnan, ha anslutit och deltagit i övergreppen.

– Hon har blivit demobiliserad eftersom hon blev fråntagen sin rullstol, förklarar han.

Kvinnan blev stel av skräck och vågade inte göra motstånd, menar han.

– Hon har varit försatt i en sådan situation att hon inte kunnat säga nej. Hon har fruktat för sitt liv. Istället för att skrika och slåss har hon blivit helt paralyserad.

Därefter ska kvinnan ha fått tillbaka sin rullstol och kunde på egen hand ta sig från platsen. Det var då hon kontaktade polisen.

Enligt Staffan Fredriksson mår kvinnan fruktansvärt dåligt på grund av det hon nu igenom.

– Hon får professionell hjälp. Hon vårdas för sviterna, dels av själva övergreppen, men dels av att sitta i långa förhör, säger han.

Sex män greps initialt för våldtäkt

Det var initialt sex män som greps som greps som misstänktamen efter tolv timmar på polisstationen släpptes en av dem fri.

– Jag vet ingenting. Jag kom hem från jobbet klockan 3 på natten och gick och la mig direkt, säger den släppte mannen.

Mannen som släpptes fri är ännu inte helt avskriven från utredningen.

Det var på söndagsförmiddagen som polisen på Gotland meddelade att de hade gripit sex personer i Visby, misstänkta för delaktighet i en våldtäkt under lördagsnatten.

Sent samma kväll valde åklagare att fatta beslut om att anhålla fem av dem, samtliga i 20-årsåldern.

Kom hon direkt från brottsplatsen då?

– Så uppfattar vi det ja. Hon har inte tagit någon större tur utan hon kommer i anslutning till själva händelsen, direkt efter den har inträffat.

En av de anhållna hyr ett rum i den villa där den misstänkta våldtäkten uppges ha skett, enligt uppgifter till Expressen. Han är inte skriven på adressen. I övrigt är huvuddelen av huset inte bebott för tillfället på grund av pågående renovering.

Polisen i Visby fick kalla in extrapersonal

Samtliga misstänkta har hela tiden nekat till brott, enligt åklagaren.

– De menar att de inte har begått något brott på det sätt som hon påstår. Att det inte har varit någon våldtäkt, säger Wihlborg.

Under söndagen undersöktes den misstänkta brottplatsen av polisens tekniker.

– Vi har säkrat en del föremål som kan användas som teknisk bevisning, säger Mats Wihlborg.

Visbypolisen var ansträngda under söndagen och tvingades kalla in extrapersonal för att effektivt kunna handlägga ärendet. När åklagare sent på kvällen beslutade om att fem skulle anhållas valde man samtidigt att försätta den sjätte mannen på fri fot.

Den frisläppte mannen, som nekar till brott, berättar för Expressen att han hyr en separat lägenhet i det hus där våldtäkten ska ha inträffat.

– Jag kom hem från jobbet klockan tre på natten och gick och la mig direkt, berättar han.

Fick följa med till stationen i Visby

Under den korta period som han var hemma och vaken så varken hörde eller såg han något utöver det vanliga. När han vaknade följande morgon var polisen där, berättar han.

– De ringde på dörren så jag öppnade. Då var klockan nästan tio tror jag. De sa till mig att jag var tvungen att följa med dem till polisstationen. De sa att de inte kunde berätta varför innan vi var där, och jag följde med dem, berättar mannen.

På polisstationen sattes han i ett rum där han fick vänta i tio timmar innan ett förhör inleddes. Han delgavs misstanke för våldtäkt och fick frågor om vad han hade gjort natten innan, berättar han.

– Efter nästan två timmar sa de "du kan gå". Men de tog allt. De tog mina kort, min mobil, mina nycklar och jag får inte gå hem till min lägenhet. Jag har inga kläder, inga kontanter. Bara min legitimation.

Känner du den andra hyresgästen i huset?

– Vi jobbar tillsammans. Jag känner honom men han är inte min kompis, säger den släppte mannen.

– Jag trodde att det bara var en kille i källaren. Jag blev överraskad när de sa att det var mer än en kille där nere.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.